VARZA A LA CLUJ

februarie 05, 2015


Acest articol contine linkuri de afiliere

Ingrediente necesare pentru a prepara varza a la Cluj:


- 1 marza murata mare
- 1kg carne tocata
- 3 cepe
- 1 ceasca orez
- 4-5 linguri pasta de tomate
- 3-4 frunze de dafin
- sare, piper si cimbru
- afumatura (optional)

Instrumente utile

Nu am mai facut varza a la Cluj de foarte mult timp si chiar nu stiu de ce. Se face usor, este foarte gustoasa si se poate pastra la frigider cateva zile.



Exista numeroase variante pentru varza a la Cluj. Din punctul meu de vedere cea mai reusita varianta din cate am testat pana acum este cea in care, inainte de a pune totul la cuptor, se caleste putin varza iar celelalte ingrediente se lasa ca atare. Timpul de coacere va fi mai mare iar aromele se vor amesteca mai bine. Si, bineinteles, cu varza murata. Se poate folosi si varza dulce dar pe noi nu ne prea tenteaza si nu am incercat niciodata aceasta combinatie. Daca gasiti prin frigider si niste afumatura sa strecurati printre straturi ar fi minunat. Eu aveam doar niste carnati afumati si am zis sa nu exagerez cu grasimile...

Mod de preparare varza a la Cluj:


Am spalat varza si am tocat-o fideluta apoi am pus-o la calit cu 2-3 linguri de ulei. Am tinut-o in jur de 15 minute, timp in care am amestecat din cand in cand ca sa nu se prinda. La sfarsit am adaugat si 5 linguri pasta de tomate pe care le-am amestecat cu varza ca am zis ca-i mai usor asa.




In timp ce varza era pe foc am pregatit carnea: am amestecat-o cu ceapa tocata marunt si orez si am condimentat cu sare, piper si cimbru. Ar fi bine sa adaugati in acest amestec si 2-3 linguri de apa ca sa nu aveti surprize gen orez crocant. Orezul are nevoie de apa ca sa fiarba, nu? M-am apucat apoi sa asez varza, vesela nevoie mare ca nu aveam de impachetat sarmale.

Am folosit o cratita care mi s-a parut potrivita ca dimensiune dar puteti folosi orice vas pentru cuptor. Am asezat in cartita jumatate din cantitatea de varza peste care am turnat o ceasca de apa apoi am pus carnea si peste ea inca o ceasca cu apa. Tot pentru orez am facut asta ca sa ajunga mai usor apa la el. Am asezat apoi restul de varza si am acoperit totul cu apa cat sa vina cam 1,5 centimetri deasupra verzei.




Am pus totul la cuptor timp de o ora si jumatate si am asteptat cumintica sa se faca. Simplu, nu? Vreau sa va spun ca in momentul in care am scos-o din cuptor si am vazut cat de bine arata m-am emotionat atat de tare ca am uitat sa pun si de mamaliga… Mi-am adus aminte abia dupa ce am asezat varza in farfurii. A mers si fara mamaliga dar cu foaarte multa smantana.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

2 comentarii

  1. Cam asa ceva am si eu in program ptr maine , doar ca eu voi cali un pic(cred)ceapa si voi adauga si carnea si orezul , ptr mai multa siguranta ...sa fie si aportul meu la reteta :)

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...