TORT MUSUROI DE CARTITA

septembrie 01, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara tortul Musuroi de Cartita (24 cm)

Pentru blatul tortului Musuroi de Cartita aveti nevoie de:
- 4 oua
- 100gr faina
- 100gr zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 lingura cu varf de cacao
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de lapte
- 1 praf de sare

Umplutura :
- 3 banane mari

Pentru crema aveti nevoie de :
- 200ml frisca lichida
- 400ml lapte
- 2 galbenusuri
- 4-5 linguri cu varf de zahar ( in functie de cat de dulce vreti sa fie crema)
- 2 linguri de faina
- 1 lingurita sau 1 fiola esenta de vanilie
- 1 pliculet de gelatina (10gr) 


V-ar putea fi de folos:
Tava Tefal Delibake Springform, 23 cm



Musuroi de cartita... Un nume cam ciudat pentru o prajitura, nu credeti? A fost denumit asa datorita aspectului ca de musuroi :). Am auzit de acest tort intamplator, m-a amuzat foarte tare denumirea si am zis ca este cazul sa testez aceasta reteta.
Ce-as putea eu sa va spun despre tortul Musuroi de Cartita? Pe scurt, este minunat! O combinatie irezistibila de blat pufos cu cacao, banane si crema de vanilie :).
Este foarte simplu de preparat iar decorarea lui este o joaca de copii: se presara deasupra blat faramitat. Chiar ati putea sa-i invitati pe cei mici sa participe la aceasta activitate. Va garantez ca li se va parea foarte amuzant :).
Acest tort Musuroi de Cartita exista si in varianta la cutie. Nu am incercat-o, nu stiu sa va spun daca este bun sau nu. Eu sunt adepta prajiturilor preparate acasa si va incurajez sa faceti la fel, chiar daca pare mai greu la inceput. Invatam din greseli :)

Ultima reteta video

Maia naturala (salbatica) pentru paine. Cum se cultiva de la zero


Va mai recomand:

Tortul Mimoza
Prajitura Ecler la tava
Prajitura cu gem si aluat razuit
Prajitura cu piersici si frisca
Tort de biscuiti cu ciocolata

Mod de preparare:

BLATUL TORTULUI MUSUROI DE CARTITA
Am preparat mai intai blatul pentru tortul Musuroi de Cartita. Blatul de tort este fara praf de copt si este bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei cand il preparam.
Am pus intr-un castron incapator cele 4 oua, zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare si le-am mixat pana si-au triplat volumul. Am obtinut o compozitie deschisa la culoare si ceva mai moale decat daca as fi batut albusurile separat.




Am adaugat 2 linguri de ulei si 2 linguri de lapte si am amestecat usor cu o spatula. Am adaugat apoi treptat faina cernuta amestecata cu cacao si am amestecat usurel cu spatula pana am obtinut o compozitie omogena.
Compozitia astfel obtinuta am turnat-o intr-o forma de tort de 24cm tapetata cu hartie de copt si am pus-o in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20 de minute. Timpul de coacere poate sa difere si cel mai bine este sa-l verificati cu scobitoarea. Il intepati in mijloc cu o scobitoare si, daca scobitoarea iese curata, inseamna ca blatul este copt.
Am lasat blatul sa se raceasca si, in acest timp, am preparat crema.


CREMA TORTULUI MUSUROI DE CARTITA
Crema pentru tortul Musuroi de Cartita este un amestec de frisca si budinca de vanilie.
Pentru a prepara budinca de vanilie, aveam nevoie de lapte cu temperaturi diferite: rece, caldut si fierbinte. Prin urmare, am pus deoparte 5 linguri de lapte rece (din cei 400ml) iar restul l-am pus la incalzit. Cand a devenit caldut, am pus deoparte jumatate din el iar restul l-am mai lasat putin pe aragaz ca sa devina fierbinte.
Am pus intr-un vas galbenusurile, zaharul si cele 5 linguri de lapte si am mixat putin. Am adaugat apoi faina, treptat, mixand in acelasi timp ca sa nu se formeze cocoloase.
Am adaugat apoi laptele caldut si am amestecat ca sa se omogenizeze. Peste acest amestec am turnat treptat laptele fierbinte, amestecand in acelasi timp, apoi am pus pe aragaz la foc mic ca sa se ingroase. Ca sa nu se formeze cocoloase trebuie amestecat continuu cu un tel sau cu o lingura de lemn. Cand incepe sa bolboroseasca inseamna ca este gata :). Am luat budinca de vanilie de pe foc, am adaugat esenta de vanilie si am lasat-o sa se raceasca. 
Intre timp am tinut gelatina la hidratat in apa rece si am dizolvat-o pe baie de apa calda, apoi am batut frisca. Pentru gelatina verificati si instructiunile de pe ambalaj. Am amestecat apoi budinca de vanilie cu frisca batuta si gelatina dizolvata. Crema astfel preparata am pus-o la frigider cat timp am scobit blatul.
ASAMBLAREA TORTULUI MUSUROI DE CARTITA
Si acum incepe operatiunea scobirea blatului (racit intre timp). Cu ajutorul unui cutit ascutit am decupat un capac lasand pe margine cam 1 cm. Am scobit apoi blatul cu o lingura iar resturile le-am faramitat si le-am pus deoparte pentru decorarea tortului. Cand scobiti blatul ii puteti verifica grosimea cu o scobitoare.
Bananele le-am curatat de coaja, le-am taiat in jumatate pe lungime si le-am asezat in golul format in blat, cu partea taiata in jos. Peste stratul de banane am turnat crema, avand grija sa acopar si golurile ramase printre banane, si i-am dat o forma tuguiata, ca de musuroi.

Ca sa fie mai usor, puteti pune crema in 2 etape: puneti mai intai jumatate, puneti tortul si crema ramasa la frigider pentru vreo 15 minute si apoi continuati. Dupa ce am terminat de aranjat crema, am acoperit tortul cu blatul de tort faramitat, apasand usor cu mana ca sa se lipeasca.

Tort Musuroi de Cartita

Am acoperit apoi tortul cu folie alimentara si l-am pus la frigider. 
Tortul Musuroi de Cartita este gata si mai trebuie doar sa stea vreo 3-4 ore la frigider sau, si mai bine, peste noapte. 
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
Daca ati preparat acest tort Musuroi de cartita, astept sa-mi spuneti in comentarii cat de mult v-a placut.

You Might Also Like

19 comentarii

  1. Buna !Foarte frumos si usor ,curios cum am sa- l fac ptr prima data in viata mea!!!!😊Sigur o sa va tin la curent 😉

    RăspundețiȘtergere
  2. Tortul musuroi de cartita este preferatul meu! Pana acum am facut doar varianta de la dr Oetker dar ma bucur ca am gasit o reteta 100% de casa

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei, chiar nu stiam ce tort sa fac de revelion! Musuroi de cartita sa fie!!!!
    Multumesn pt reteta

    RăspundețiȘtergere
  4. Azi l-am facut ptr prima oara si mia iesit super.multumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere
  5. Azi l-am facut ptr prima oara si mia iesit super.multumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere
  6. dak punem amidon fin in loc de faina nu iese mai bun...

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut, la mine nu a crescut deloc blatul :( chiar crește fără praf de copt?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blatul de tort creste chiar mai bine si mai frumos fara praf de copt datorita oualor din compozitie. Daca nu a crescut, poate fi din cauza ca nu ati mixat suficient ouale cu zahar sau poate ati pus prea multa faina.

      Ștergere
  8. Cat timp dureaza prepararea?

    RăspundețiȘtergere
  9. Pot folosi alte fructe? Nu prea ne plac bananele

    RăspundețiȘtergere
  10. L-am facut si eu, dar cu capsune in loc de banane. Sa incercati, iese delicios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O idee minunata! Cred ca este absolut delicios tortul Musuroi de Cartita cu capsune :)

      Ștergere
  11. Am facut si eu tortul musuroi de cartita dar nu mi s-a intarit crema

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi trebuit sa se intareasca. Probabil a fost o problema cu gelatina sau nu a fost preparata corect. Data viitoare verificati termenul de garantie si respectati instructiunile.

      Ștergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...