PRAJITURA ALBINITA (DULCINEEA)

septembrie 03, 2016


Noua ne plac foarte mult prajiturile cu foi si crema, gen Alba ca Zapada, si ai mei imi cer destul de des astfel de prajituri. De data aceasta m-am gandit sa le pregatesc prajitura Albinita, cunoscuta si sub denumirea de Mimoza, Albinuta sau Dulcineea. Eu ii zic Albinita pentru ca asa am cunoscut-o :).
Prajitura Albinita (Dulcineea) este o prajitura tare buna cu foi fragede cu unt si miere, crema de gris si gem. Un adevarat deliciu, pe gustul tuturor! Are marele avantaj ca se prepara cu ingrediente pe care le avem cam tot timpul prin casa.
Foile pentru prajitura Albinita (Dulcineea) se pot prepara si cu cateva zile inainte si se pot pastra in camara. Aluatul este moale si maleabil si foile se intind usor, dar trebuie sa aveti grija sa nu le tineti prea mult in cuptor pentru ca se coc foarte repede.



Dupa asamblare, prajitura Albinita (Dulcineea) trebuie tinuta la rece cel putin 24 de ore, cu greutati deasupra ca sa se fragezeasca. Ca de obicei, noi nu am putut respecta acest timp si am taiat prajitura mai devreme :) A stat oricum peste noapte si a fost foarte buna.
Noua ne-a placut foarte mult aceasta prajitura si chiar imi era dor de o prajitura cu gem pentru ca nu mai mancasem de ani buni.
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava de 25/35cm.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura Albinita (Dulcineea):


Pentru foile cu miere:
- 550gr faina
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 150gr zahar
- 120gr miere
- 1 ou
- 60gr unt
- 50ml lapte
- un praf de sare
Pentru crema :
- 500ml lapte
- 150gr gris
- 1 lingura miere
- 250gr zahar
- 300gr unt
- 3-4 lingurite esenta de vanilie
Mai aveti nevoie de :
- 300-350gr gem
- zahar pudra pentru presarat deasupra




Mod de preparare reteta prajitura Albinita (Dulcineea) :


Prepararea foilor pentru prajitura Albinita

Am pus la topit intr-un vas untul, zaharul si mierea. Am tinut la foc mic, amestecand des, pana ce zaharul s-a topit complet apoi am luat vasul de pe foc si am lasat sa se racoreasca (cat sa nu mai fie fierbinte).Dupa ce s-a racorit acest amestec de unt, zahar si miere l-am mutat intr-un bol incapator. Am adaugat apoi laptele si oul si am omogenizat cu un tel.
Am adaugat apoi faina amestecata cu un praf de sare si bicarbonat, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. Cand aluatul a devenit prea dens si nu am mai putut amesteca, am inceput sa-l framant cu mana. Trebuie sa obtinem un aluat relativ moale, care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina (cate jumatate de lingura).
Aluatul astfel preparat l-am pus la frigider timp de 10-15 minute pentru ca mi se pare ca este mai usor de lucrat cu el daca sta putin la rece.
Intre timp am pregatit hartia de copt. Ca sa-mi fie mai usor sa intind foile, am desenat conturul tavii pe harita de copt :) In felul acesta stiu exact cat sa intind foaia pentru prajitura Albinita. Am scos aluatul din frigider si l-am impartit in 4 prati egale, pentru 4 foi. Am pastrat o bucatica de aluat iar pe celelalte le-am pus deoparte.
Bucatica de aluat pastrata am asezat-o pe hartia de copt si, cu ajutorul unui sucitor presarat cu faina, am intins o foaie direct pe hartia de copt. Am indreptat marginile cu un cutit apoi am intepat foaia cu o furculita. Foaia trebuie intepata bine, nu doar din loc in loc, ca sa nu se umfle la cuptor. Se procedeaza la fel cu celelalte bucatele de aluat.



Va recomand sa intindeti toate cele 4 foi inainte de a incepe sa le coaceti pentru ca se coc foarte repede si va va fi mai usor sa le urmariti.
Foile se coc pe rand.
Dupa ce am intins toate foile, am luat cate o foaie si am mutat-o cu tot cu hartie de copt pe spatele tavii. Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 5-7 minute. Daca aveti cuptor pe gaz, le verificati neaparat dupa vreo 5 minute pentru ca se coc mai repede. Foile sunt gata in momentul in care prind culoare pe margini.
Dupa ce am copt toate foile, le-am lasat sa se racoreasca si, intre timp, am pregatit crema de gris.
Prepararea cremei pentru prajitura Albinita (Dulcineea)
Am pus la fiert laptele impreuna cu zaharul si o lingura de miere. Cand a inceput sa fiarba, am adaugat grisul, in ploaie, amestecand continuu (cu tel sau lingura) ca sa nu se formeze cocoloase. Am lasat sa fiarba pana s-a ingrosat apoi am dat deoparte si am lasat sa se racoreasca.
Dupa ce s-a racorit crema de gris, am adaugat esenta de vanilie si untul moale taiat bucatele si am mixat ca sa se omogenizeze.
Asamblare prajitura Albinita (Dulcineea)
Acum ca aveam pregatite si foile si crema, puteam incepe sa asamblez prajitura. Mai intai am tapetat tava cu folie alimentara apoi am montat prajitura.
Am asezat in tava prima foaie de prajitura iar peste ea am intins uniform jumatate din crema de gris. Deasupra am asezat cea de-a doua foaie pe care am uns-o cu gem. Am asezat apoi a treia foaie peste care am intins restul de crema de gris iar deasupra am asezat si ultima foaie. Am impachetat apoi prajitura Albinita in folie alimentara, am asezat deasupra un tocator iar pe tocator am pus o punga orez si una de zahar. Puteti pune deasupra ce gasiti, dar este important sa fie ceva greu ca sa preseze prajitura. In acest fel se va fragezi mai bine.
Dupa ce ati asamblat prajitura Albinita trebuie sa o tineti la rece cel putin 24 de ore inainte de a o taia. Dupa ce trece timpul necesar pentru fragezire, scoateti prajitura din folie, o pudrati cu zahar si o taiati dupa plac.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

2 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...