TORT MIMOZA (TORTA MIMOSA)

decembrie 26, 2018


Tortul Mimoza (Torta Mimoza) este un tort minunat, delicat si absolut delicios, originar din Italia unde este un simbol al zilei de 8 Martie, ziua femeii. Se obisnuia ca in aceasta zi speciala doamnele si domnisoarele sa primeasca in dar buchetele de mimoza. Numele tortului provine din asemanarea cu aceste flori delicate.
Tortul Mimoza este un tort pe cat de simplu, pe atat de gustos. Este o combinatie delicioasa de blat pufos de pandispan, crema de vanilie si frisca imbogatita cu bucatele de ananas. Se prepara o singura crema care se foloseste si pentru umplutura, dar si pentru ornarea tortului Mimoza. Decorul este unul extrem de simplu: se pastreaza o felie de pandispan, se face faramite-faramite care apoi se lipesc pe tort. Ca la tortul Musuroi de cartita. Ii puteti pune si pe cei mici sa va dea o mana de ajutor :)
Tortul Mimoza este un tort foarte usor de preparat. Crema de vanilie nu ridica probleme. Nu este necesar sa adaugati gelatina pentru ca este o crema densa iar frisca batuta corect este si ea foarte ferma. Inainte de a taia tortul Mimoza trebuie sa il tineti insa la frigider macar 6 ore, cel mai bine peste noapte.




In ceea ce priveste pandispanul, pentru un rezultat pufos si delicios, respectati regulile de baza.
Trebuie sa folositi ingrediente proaspete si preferabil la temperatura camerei si sa folositi ustensile de bucatarie foarte curate, fara urme de grasime. Pentru a obtine un pandispan pufos si aerat, albusurile trebuie batute foarte bine. Daca mixerul sau bolul in care bateti albusurile au urme de grasime, albusurile nu se vor mai bate spuma tare orice le-ati face.
Ingredientele pentru blatul de tort din pandispan trebuie neaparat cantarite. Regula este urmatoarea: cantitatea de faina + cantitatea de zahar = greutatea oualor. Daca puneti prea multa faina blatul de tort din pandispan va iesi prea tare, uscat si indesat.
Pandispanul se coace la o temperatura potrivita, 170-180º, iar in primele 15 minute nu trebuie sa deschideti cuptorul. Dupa ce este gata, scoateti pandispanul din tava si il lasati sa se raceasca pe un gratar.
Blatul tortului Mimoza se insiropeaza cu sirop de zahar si Limoncello sau alt lichior fin. Daca nu aveti in casa, puteti folosi sucul de la conserva de ananas.
Ingredientele de mai jos sunt pentru un tort cu diametrul de 20cm.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta tort Mimoza (Torta Mimosa):


Pentru blat aveti nevoie de:
- 4 oua (can 200gr, cantarite fara coaja)
- 100gr zahar
- 100gr faina
- coaja de la o lamaie
- un praf de sare
- vanilie

Pentru crema aveti nevoie de:
- 200ml smantana pentru frisca
- 20 gr zahar pudra
Crema de vanilie:
- 500ml lapte
- 4 galbenusuri
- 100 gr zahar
- 40 gr faina
- vanilie
Mai aveti nevoie de 300gr ananas din conserva

Pentru sirop:
- 200 ml apa
- 125 gr zahar
- 50 ml Limoncello (sau lichiorul preferat)




Mod de preparare reteta Tort Mimoza (Torta Mimosa)


Prepararea blatului pentru tortul Mimoza
Am separat galbenusurile de albusuri.
Am pus albusurile intr-un vas incapator si am adaugat un praf de sare. Am mixat bine albusurile, la viteza mare, pana am obtinut o spuma ferma.
Am adaugat apoi zaharul, in 2-3 etape, si am continuat sa mixez la viteza mare.
Am mixat pana am obtinut o bezea ferma si lucioasa si s-a dizolvat tot zaharul. Ca sa verificati, luati putina spuma intre degete si vedeti daca se mai simte zaharul.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, pe toate odata, mixand pentru incorporare.
Am adaugat apoi faina cernuta, treptat, si am incorporat-o usor cu o spatula. Faina se incorporeaza prin miscari sus-jos, fara sa se insiste prea mult. Nu folositi mixerul.
Compozitia astfel preparata am turnat-o in tava asternuta cu hartie de copt (doar pe fundul tavii) si peretii unsi cu unt. Am nivelat compozitia cu o spatula apoi am pus tava in cuptorul preincalzit. Blatul Tortului Mimoza se coace la 170ºC timp de 20-25 de minute.
Blatul este gata in momentul in care s-a desprins de peretii tavii. Dupa ce il scoateti din cuptor ii faceti testul cu scobitoarea: il intepati in mijloc si, daca scobitoarea iese curata, blatul este bine copt. Daca scobitoarea iese umeda, mai puneti blatul la cuptor cateva minute.
Blatul se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.


Prepararea cremei pentru tortul Mimoza
Crema trotului Mimoza este un amestec de crema de vanilie si frisca. Vom prepara mai intai crema de vanilie.
Mai intai am pus deoparte 4-5 linguri de lapte rece iar restul l-am pus la incalzit, cat sa devina fierbinte.
Am pus intr-o cratita zaharul si cele 4 galbenusuri si am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa, deschisa la culoare.
Am adaugat o parte din cantitatea de faina si am mixat pentru omogenizare. Am adaugat apoi laptele rece si restul de faina si am mixat dupa fiecare.
Am adaugat apoi laptele fierbinte, in fir subtire, mixand in acelasi timp.



Compozitia astfel obtinuta am pus-o pe aragaz, la foc mic, si am tinut-o pana s-a ingrosat. Trebuie amestecat continuu cu un tel sau cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda. Crema de vanilie este gata in momentul in care incepe sa bolboroseasca.
Dupa ce am luat crema de vanilie de pe foc am adaugat si esenta de vanilie.
Am acoperit crema cu folie alimentara si am lasat-o sa se raceasca complet.

Am pus smantana pentru frisca (rece) intr-un bol incapator si am mixat cat sa capete putin volum. Am adaugat apoi zaharul pudra si am continuat sa mixez pana cand frisca a devenit ferma.
Am adaugat apoi crema de vanilie (rece) si am mixat pentru omogenizare.
Crema astfel preparata am pus-o la frigider pentru aproximativ 30 de minute.


Prepararea siropului pentru tortul Mimoza
Am pus zaharul si apa intr-un ibric, la foc mic. Am lasat sa fiarba pana cand zaharul s-a topit complet. Lasati siropul sa se raceasca complet si adaugati lichiorul preferat.

Asamblarea tortului Mimoza.
Va recomand sa asamblati tortul intr-o tava de tort cu peretii detasabili sau intr-o cratita tapetata cu folie alimentara (in acest caz veti rasturna tortul).
Am taiat ananasul cubulete mici.
Am pus deoparte cam 200-250gr de crema (pentru ornarea tortului) iar restul am amestecat-o cu ananasul taiat cubulete.
Am taiat blatul in 3 felii. Felia de la mijloc am pus-o deoparte pentru "decor".
Am asezat in tava o felie de blat si am stropit-o cu sirop.
Peste aceasta felie de blat am intins crema uniform.
Peste crema am asezat cea de-a doua felie de blat stropita cu sirop.
Am pus apoi tortul in frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Intre timp am faramitat felia de blat pastrata.
Am scos tortul din frigider si l-am asezat pe un platou. Am ornat tortul cu crema pastrata si l-am decorat cu bucatele mici de blat. Dupa cum va spuneam, aceasta este partea cea mai migaloasa din prepararea tortului Mimoza :)
Puneti tortul inapoi in frigider pentru cateva ore, cel mai bine peste noapte. Se va taia mai frumos.
Noua ne-a placut foarte mult tortul Mimoza si vi-l recomand cu drag!
Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...