ISLERE CU CIOCOLATA - RETETA VIDEO

decembrie 01, 2019


ENGLISH RECIPE HERE

Dragii mei, acum, in prag de sarbatori, v-am pregatit aceasta reteta de Islere cu ciocolata care sigur vor fi si pe placul Mosului 😊. Pe placul nostru sigur au fost, nu a ramas nici macar un fursec pana a doua zi!
Islerele cu ciocolata sunt niste fursecuri foarte fragede, cu umplutura de ciocolata si glazura de ciocolata iar aluatul este cu unt si nuca. Sunt absolut delicioase si aspectuoase si dau bine pe orice masa de sarbatoare. In plus, aceste fursecuri sunt si destul de usor de preparat.
Aceste fursecuri sunt de origine austro-ungara si, din cate am observat eu, reteta originala era usor diferita. Umplutura era cu gem (de caise) iar nuca din aluat nu era un ingredient obligatoriu.
Eu fiind insa mare amatoare de ciocolata, am preferat varianta cu ciocolata 😉.
Voi alegeti insa varianta care va este pe plac.



Dupa cum va spuneam, aceste islere cu ciocolata sunt si destul de usor de preparat. Aluatul este moale si usor de intins, dar usor lipicios. Eu m-am descurcat cu el dar, daca vi se lipeste prea tare, il puteti pune intre 2 folii alimentare sau intre 2 foi de hartie de copt. Exista si varianta de a presara faina pe suprafata de lucru si pe sucitor.
Va recomand sa folositi un de 82% grasime. Fursecurile isi vor pastra mai bine forma la copt si vor fi foarte fragede.


Cat priveste crema de ciocolata, eu am optat pentru ganache de ciocolata. Este o crema super delicioasa si usor de preparat cu doar 2 ingrediente, potrivita pantru orice prajituri, torturi sau fursecuri. La fel de bine merge si crema de unt cu cacao pentru torturi si prajituri.
Glazura am preparat-o din ciocolata topita amestecata cu putin ulei, ca sa nu fie prea tare. Se poate folosi insa si glazura de cacao.
Inainte de a va apuca sa preparati aceste delicioase islere cu ciocolata, vreau sa va mai spun un lucru: daca aveti pofticiosi prin casa va trebui sa va miscati foarte repede! Ai mei incepusera sa manance fursecuri fara crema si crema de ciocolata fara fursecuri, cat pe ce sa nu mai am ce sa asamblez 😋
Va recomand cu drag aceste islere cu ciocolata, sunt minunate!

Va mai recomand:
Fursecuri cu nutella

Fursecuri cu bucatele de ciocolata
Fursecuri cu stafide
Turta dulce
Fursecuri crapate cu ciocolata


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta islere cu ciocolata


Pentru aluat
- 350 gr faina
- 200 gr unt de 82% faina (la temperatura camerei)
- 1 galbenus
- 150 gr zahar pudra
- 130 gr nuca macinata
- 1 lingura esenta de vanilie
- un praf de sare

Pentru crema ganache de ciocolata
- 200 gr ciocolata neagra
- 200 ml frisca lichida
Optional: esenta de rom sau vanilie

Pentru glazura
- 200 gr ciocolata neagra
- 30 ml ulei

Instrumente utile:
Mixer de mana TEFAL Prep'Mix HT450B38, 450W, 5 trepte viteza, functie Turbo, set 2 teluri, 2 carlige, alb&gri


Mod de preparare reteta islere cu ciocolata



Am pus intr-un bol untul moale si zaharul pudra. Am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am adaugat apoi un praf de sare, esenta de vanilie si galbenusul si am mixat pentru omogenizare. Am adaugat apoi si nuca macinata si am mixat.
Am adaugat apoi faina, treptat, si am mixat pentru a o incorpora. La un moment dat aluatul devine destul de dens. Eu am un mixer destul de slab si am continuat sa amestec aluatul cu o spatula pana am incorporat toata faina.
Aluatul astfel preparat l-am acoperit cu folie alimentara si l-am pus la frigider timp de 30 de minute.
Intre timp am pregatit crema ganache de ciocolata
Am pus frisca lichida si ciocolata intr-un vas termorezistent pe care l-am pus deasupra altui vas plin cam pe jumatate cu apa. Am pus apoi ambele vase pe aragaz, la foc potrivit, pana s-a topit ciocolata. Ciocolata se poate topi si in cuptorul cu microunde.
Acest amestec de ciocolata topita si frisca lichida este de fapt crema ganache. Am amestecat bine pentru omogenizare si am lasat sa se raceasca. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei am pus crema ganache la frigider aproximativ 1 ora. Daca va grabiti, o puteti pune la congelator aproximativ 15-20 de minute apoi in frigider pana cand asamblati islerele.
Am scos aluatul din frigider si l-am asezat pe suprafata de lucru. Ca sa va fie mai usor, puteti aseza aluatul intre 2 folii alimentare sau intre 2 foi de hartie de copt.
Cu ajutorul unui sucitor am intins o foaie groasa cam de 5-7 mm. Am folosit o forma de fursecuri pentru a decupa cercuri de aluat.
Aluatul ramas se strange, se intinde iar si se decupeaza alte fursecuri.
Fursecurile decupate se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de altele (se mai intind la copt si daca sunt prea apropiate se lipesc).
Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180 °C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 10 minute sau pana cand prind culoare pe margini.
Am scos fursecurile din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.



Intre timp am pregatit glazura. Am topit ciocolata la bain - marie (sau la microunde) apoi am adaugat 30 ml de ulei si am amestecat bine pentru omogenizare.
Cum se asambleaza islerele
Mai intai am mixat crema ganache pana a devenit pufoasa si deschisa la culoare.
Am impartit apoi fursecurile in 2 parti: jumatate le-am uns cu crema de ciocolata iar pe celelalte le-am asezat deasupra, formand un sandvis. Un sandvis delicios cu ciocolata 😉
Cum se glazureaza islerele cu ciocolata
Glazura este fluida si am glazurat fursecurile turnand glazura pe fiecare fursec cu o lingurita. Am intins glazura pe toata suprafata fursecului prin miscari circulare.
Puteti decora islerele cu ciocolata cu bombonele colorate, cu fulgi de cocos, nuca macinata sau intreaga.
Tineti islerele cu ciocolata la frigider pana se intareste ciocolata apoi le puteti servi.
Se spune ca sunt mai bune dupa o zi-2 sau 3... Nu va pot spune cu siguranta, n-au ramas nici firimituri pana a doua zi :)


Spor la gatit si pofta buna.

You Might Also Like

5 comentarii

  1. Eu pun si putina cacao in aluat. Imi plac mai mult islerele cu cacao, sunt mai aromate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am incercat islere cu cacao in aluat, dar suna interesant. Multumesc pentru idee!

      Ștergere
  2. Va recomand si reteta de fursecuri spirala in 2 culori: https://www.absolutdelicios.ro/2020/02/fursecuri-spirala-in-2-culori-reteta.html

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...