CLATITE DE POST

aprilie 12, 2017


Clatite de post la fel de bune ce cele de dulce? Da, se poate ! :) Cu doar cateva ingrediente pe care sigur le avem tot timpul in casa putem prepara clatite de post subtiri, fragede si super gustoase.
Aluatul pentru clatitele de post fiind un aluat fara oua, am folosit putin bicarbonat de sodiu care are rolul de a fragezi clatitele.


Aluatul se prepara foarte usor. Tot ce avem de facut este sa amestecam toate ingredientele. Daca preparati clatite cu umplutura dulce puteti sa mai adaugati in aluat zahar si esenta preferata.
Trebuie sa acordati insa ceva mai multa atentie cand prajiti clatitele de post. Acestea sunt mai lipicioase si mai fragile decat clatitele de dulce. Trebuie sa turnati aluatul in tigaia bine incinsa, unsa cu putin ulei, si sa tineti clatita pe foc o idee mai mult decat in cazul clatitelor de dulce. Nu trebuie insa nici sa le tineti prea mult pe foc pentru ca vor iesi prea uscate. Asteptati pana cand clatita s-a uscat la suprafata si s-a colorat usor pe margini si incercati sa o ridicati cu o spatula. Daca vedeti ca nu se dezlipeste imediat de pe tigaie, nu insistati, o mai lasati cateva secunde si apoi incercati iar sa o intoarceti.
Daca ati tinut clatitele prea mult pe foc si au iesit uscate, pe masura ce le prajiti, le asezati una peste alta pe o farfurie si ele se vor fragezi.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 16 clatite.
Puteti servi clatitele de post cu dulceata de visine.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta clatite de post:


- 300gr faina 000
- 750ml apa
- 90ml ulei
- 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Optional: zahar, esenta preferata



Mod de preparare reteta clatite de post

Am pus faina intr-un bol incapator. Am adaugat sarea si bicarbonatul de sodiu si am amestecat usor. Am turnat apa, treptat, mixand in acelasi timp la viteza mica (puteti folosi si un tel).
La sfarsit am adaugat uleiul si am mai mixat putin pentru omogenizare.
Aluatul pentru caltitele de post este asemenator cu cel pentru clatitele de dulce. Si in acest caz trebuie sa lasam aluatul sa se odihneasca 20-30 de minute la temperatura camerei, timp in care aluatul se mai ingroasa.
Dupa ce a trecut acest timp de odihna am uns o tigaie antiaderenta cu putin ulei si am pus-o pe foc ca sa se incinga. Este foarte important ca tigaia sa fie in permanenta bine incinsa.
Dupa ce s-a incins tigaia am turnat aluat cu un polonic. Eu umplu polonicul cam pe 3 sferturi, dar depinde de marimea polonicului si de marimea tigaii. Dupa prima clatita veti putea ajusta cantitatea de aluat necesar astfel incat clatita sa iasa mai subtire sau mai groasa, dupa preferinta.



Dupa cum va spuneam, tigaia trebuie sa fie in permanenta bine incinsa cand prajim clatite. Ca sa ma misca repede si sa nu se raceasca tigaia, ridic tigaia cu o mana iar cu cealalta torn aluatul, cu polonicul.
Dupa ce am turnat aluatul in tigaie, am clatinat usor tigaia astfel incat aluatul sa se distribuie uniform pe toata suprafata tigaii. Am pus tigaia inapoi pe foc si am tinut la foc potrivit pana cand clatita s-a uscat la suprafata iar marginile s-au colorat putin si s-au desprins de tigaie. In acest moment clatita trebuie intoarsa pe partea cealalta, cu o spatula. Daca vedeti ca nu se desprinde, o mai lasati cateva secunde si incercati din nou. Nu insistati pentru ca se va rupe.
Dupa ce am intors clatita am lasat-o sa se rumeneasca usor si pe partea cealalta apoi am scos-o pe o farfurie.
Se repeta operatiunea pana se termina aluatul.
Puteti servi clatitele de post cu gem sau cu orice alta umplutura doriti.
Va recomand cu drag aceasta reteta de clatite de post, chiar daca nu tineti post. Sunt foarte bune!
Spor la gatit si pofta buna !
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...