PRAJITURA CU GEM SI ALUAT RAZUIT (PRAJITURA RAPANOASA, PRAJITURA RAIOASA) - RETETA VIDEO

noiembrie 01, 2018


Prajitura cu gem si aluat razuit (cunoscuta si sub denumirea de prajitura rapanoasa ori prajitura raioasa) este, cel putin pentru mine, o prajitura cu gust de copilarie :). Este o prajitura care mie imi placea foarte mult, poate si din cauza ca mama nu facea aceasta prajitura. Cand mergeam insa in vizita si se servea aceasta prajitura cu gem si aluat razuit mi se parea cea mai buna prajitura din lume. In loc de prajitura cu gem mama ne face insa cornulete cu gem, de multe ori in cantitati industriale. Cateva tavi, ca sa ne ajunga. Acum a mai rarit-o cu cornuletele, dar a avut o perioada in care ne facea saptamanal.
Dar sa revenit la aceasta minunata prajitura cu gem si aluat razuit.
Este o prajitura minunata cu blat fraged, umplutura dulce-acrisoara pe baza de gem si nuca, foarte usor de preparat.
Pentru blat am folosit reteta de la placinta cu mere (cu ceva mai putin zahar) pe care o puteti folosi si pentru alte placinte si prajituri.


Eu am folosit aceasta reteta usor adaptata si pentru Prajitura Rudy, o alta prajitura super delicioasa, de data aceasta cu umplutura de branza dulce.
Dupa preparare aluatul pentru prajitura cu gem si nuca se imparte in 2 bucati: o bucata va forma baza prajiturii iar pe cea de-a doua o vom razui peste stratul de gem si nuca.
Aceasta a doua bucata de aluat trebuie tinuta cam 30 de minute la congelator pentru a putea fi data pe razatoare.
Din cele de mai sus se poate deduce si modul de asamblare. Prima bucata de aluat se intinde cu sucitorul si se aseaza in tava. Peste foaia de aluat se intinde uniform umplutura de gem si nuca iar deasupra se presara aluatul razuit. Puteti razui aluatul direct peste umplutura sau separat, intr-un bol.
Dupa cum vedeti prajitura cu gem si aluat razuit este foarte usor de preparat si nu aveti ce sa gresiti la ea. Este o prajitura foarte potrivita si pentru sarbatori sau alte mese festive.
O puteti servi asa cum este sau pudrata cu zahar. Mie mi se pare ca zaharul pudra ii ofera un aer un pic mai elegant :)
Trebuie neaparat sa incercati aceasta prajitura cu gem si aluat razuit. Este pur si simplu minunata!

Pentru a fi la curent cu cele mai noi retete va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.



Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura cu gem si aluat razuit (pentru o tava de 25/35cm)


Pentru aluat aveti nevoie de:
- 500-550 gr faina
- 100 gr zahar tos
- 200 gr unt moale
- 100 gr smantana (fermentata)
- 1 ou
- esenta de vanilie
- 10 gr praf de copt
- un praf de sare

Umplutura:
- 450 gr gem
- 150 gr nuca macinata



Optional: zahar pudra pentru finisat


Mod de preparare prajitura cu gem si aluat razuit

Reteta video (CC - subtitrare in limba romana):


Mai intai am amestecat faina (500gr) cu un praf de sare si praf de copt.
Intr-un alt bol am pus zaharul si untul moale. Am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si oul si am mixat pentru incorporare.
Am adaugat si smantana si am mixat.
Am adaugat faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. Cand aluatul a devenit prea dens si nu am mai putut amesteca, am continuat sa framant aluatul cu mana pana am incorporat toata faina. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios puteti sa mai adaugati putina faina (1-2 linguri).
Aluatul astfel preparat l-am impartit in 2 parti egale. Am pus o bucata de aluat la congelator pentru aproximativ 30 de minute. Aceasta bucata de aluat o vom razui peste umplutura. Cealalta bucata de aluat (pentru baza prajiturii) se poate tine la temperatura camerei sau la frigider pana cand ne apucam de asamblat prajitura cu gem si aluat razuit.



Intre timp am pregatit umplutura: am amestecat intr-un bol gemul si nuca macinata.
Am asezat pe masa bucata de aluat pentru baza prajiturii. Cu ajutorul unui sucitor am intins aluatul in forma de dreptunghi, pe dimensiunea tavii.
Am asezat alutul in tava si l-am intepat cu o furculita.
Peste foaia de aluat am intins uniform amestecul de gem si nuca.
Am scos bucata de aluat din congelator si am dat-o pe razatoarea cu ochiuri mari direct peste umplutura. Am aranjat putin cu mana bucatelele de aluat ca sa fie imprastiate uniform.
Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 30-35 de minute (sau pana cand prajitura prinde culoare pe margini).
Dupa ce scoateti prajitura din cuptor o lasati sa se raceasca apoi o puteti taia in patratele.
Puteti servi prajitura cu gem si aluat razuit asa cum este sau pudrata cu zahar.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...