PARIZIENE CU DOVLEAC

decembrie 23, 2016


Dragilor, mie imi place foarte mult dovleacul si toate produsele de patiserie care contin dovleac. Prin urmare, dupa ce le-am facut alor mei pariziene cu mere si pariziene cu mere de post a sosit momentul sa fac, special pentru mine, niste pariziene cu dovleac. Zic eu special pentru mine, dar tot ai mei au mancat cea mai mare parte din parizienele cu dovleac :).



Moi, pufoase si foarte aromate, parizienele cu dovleac sunt o optiune excelenta pentru micul dejun, pachetelul celor mici, desert sau gustare. Sunt si usor de preparat, partea cea mai complicata, cel putin pentru mine, este curatarea si razuirea dovleacului. Stiu ca exista in comert dovleac gata curatat si razuit, dar in magazinele de unde ma aprovizionez eu in mod regulat nu au asa ceva.
De curand am descoperit ca scortisoara merge foarte bine cu dovleacul si va recomand sa o folositi. Parizienele cu dovleac vor fi mult mai gustoase si mai aromate.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta pariziene cu dovleac:


Pentru aluat:
- 500gr faina 000
- 7gr drojdie uscata (un pliculet)
- 50gr unt
- 1 galbenus
- 250ml lapte caldut
- 80gr zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Pentru umplutura:
- 1 dovleac de 1kg (aprox 700-800gr dovleac razuit)
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 4-5 linguri de zahar (sau dupa gust)
Pentru uns parizienele cu dovleac:
- 1 galbenus amestecat cu 1-2 linguri de lapte sau apa


Mod de preparare reteta pariziene cu dovleac:


Pentru parizienele cu dovleac am pregatit mai intai umplutura pentru ca la mine dureaza ceva sa ma lupt cu dovleacul :)



Prin urmare, am curatat dovleacul, l-am dat pe razatoarea mare si l-am pus la calit intr-o tigaie incapatoare. Am adaugat 3 linguri de zahar si am tinut dovleacul pe foc, amestecand din cand in cand, pana s-a muiat bine. Mai spre sfarsit am mai adaugat 2 linguri de zahar.
Este indicat sa nu adaugati tot zaharul de la inceput, ci in doua etape, ca sa puteti potrivi cantitatea de zahar dupa gust.
Dupa ce am oprit focul am adaugat si scortisoara si am amestecat.
Am lasat dovleacul sa se racoreasca si am continuat cu prepararea aluatului pentru parizienele cu dovleac.
Mai intai am pus intr-un ibric, la foc mic, laptele si untul si am tinut pe foc pana s-a topit untul. Acest amestec de lapte si unt trebuie sa fie caldut. Daca este fierbinte, il lasati sa se mai racoreasca inainte de a continua.
In continuare, am amestecat intr-un bol faina si drojdia, uscate.
Intr-un alt bol, mai incapator, am pus zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie. Am adaugat laptele cu unt si am amestecat usor ca sa inceapa zaharul sa se dizolve. Am adaugat apoi si galbenusul, batut usor cu furculita, si am amestecat ca sa se omogenizeze.
Am adaugat apoi faina amestecata cu drojdie, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana pana am terminat faina. Dupa ce am terminat faina am mai framantat aluatul circa 5 minute. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe peretii bolului. Daca vi se pare ca este prea lipicios, putreti sa mai adaugati cate putina faina in timpul framantarii.



Aluatul pentru parizienele cu dovleac astfel preparat l-am asezat intr-un bol uns cu ulei si l-am lasat sa creasca, la caldura, timp de 45 de minute – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a crescut aluatul, l-am impartit in 10 bucatele pentru 10 pariziene. 
Am luat o bucatica de aluat si am intins-o in forma de dreptunghi de aproximativ 12/25cm. Am facut un semn pe mijloc (pe latime) cu partea neascutita a cutitului. Pe partea de sus am asezat umplutura de dovleac iar partea de jos am taiat-o fasii cam de 2cm latime. Cand taiati fasiile nu taiati pana la capatul aluatului ca sa fie mai usor sa rulati.
Am strans capetele aluatului (stanga-dreapta) peste umplutura apoi am rulat dinspre umplutura spre capatul cu fasii.
Am continuat cu celelalte bucatele de aluat.
Parizienele cu dovleac astfel pregatite le-am asezat intr-o tava antiaderenta (sau orice alta tava tapetata cu hartie de copt) si le-am lasat sa se odihneasca timp de 20-30 de minute.
Dupa ce a trecut timpul de odihna, am uns parizienele cu dovleac cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si le-am pus in cuptorul preincalzit (200º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 10-15 minute.
Noua ne-au placut foarte mult parizienele cu dovleac si le voi reface cat de curand.
Va mai recomand strudelul cu dovleac si prajitura turnata cu dovleac :)
Noua ne mai plac foarte mult si batoanele cu mac.
Spor la gatit si pofta buna !
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

4 comentarii

  1. Foarte bune.atat varianta de dulce,cat si cea de post��Flori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-au placut parizienele cu dovleac! Sa incercati si parizienele cu mere.

      Ștergere
  2. Am facut si pariziene cu mere,dar reteta de post,la fel de bune��am mai facut retete de pe blogul dvs,si imi plac foarte mult cum le explicati, si de fiecare data cand am incercat o reteta pt prima oara m-a iesit.si o sa mai fac retete,dar sunt asa de multe ca nu stiu pe care sa o fac mai intai.de exemplu cornurile cu ciocolata am facut de mai multe ori,cu vanilie o singura data,si a gustat si tatal meu odata si i-au placut la nebunie,si acum tot imi zice cand il vizitez sa ii fac cornuri cu cioco��o seara frumoasa va doresc!si la cat mai multe retete delicioase.Flori

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...