COVRIGI CU MASLINE

iunie 17, 2018


Covrigii au intotdeauna mare succes la noi, indiferent daca sunt simpli, doar cu mac si sare sau cu susan, ori sunt imbogatiti cu stafide, cascaval ori cu seminte. Asa ca, de cate ori am timp, le prepar alor mei o portie de covrigi :). De data aceasta am incercat o reteta de covrigi cu arome mediteraneene: covrigi cu masline si ulei de masline. Dupa prima muscatura mi-am dat seama ca mergea si niste oregano uscat presarat deasupra asa ca, daca va place, nu ezitati sa-l folositi pentru ca merge foarte bine cu maslinele.
Modelarea covrigilor a devenit pentru mine o joaca de copii. Poate ca la primul covrig vi se va parea ceva mai complicat, dar veti vedea ca, pe masura ce modelati, va deveni mult mai usor. Pentru a modela covrigii trebuie mai intai sa impartim aluatul in 10 bucatele egale. Luam apoi cate o bucatica si modelam un snur lung de circa 40 cm, rasucim capetele de 2 ori, formand o bucla, apoi aducem capetele peste bucla si le indoim dedesubt ca sa nu se desfaca la cuptor.




Daca doriti covrigi crocanti trebuie sa ii opariti mai intai in apa cu bicarbonat, asa cum am facut la covrigii de casa. Eu am dorit covrigi pufosi si i-am uns cu ou batut inainte de a-i pune la cuptor.
Covrigii cu masline sunt exceptional de gustosi calzi, dar se pot servi si la temperatura camerei. Nu trebuie sa va intrebati daca mai sunt buni si a doua zi pentru ca va garantez ca nu va ramane nici unul.
Merg foarte bine cu iaurt sau cu sana.

Ingrediente necesare pentru a prepara retata covrigi pufosi cu masline:


- 450 gr faina
- 250 ml apa calduta
- 30 ml ulei de masline
- 12.5 gr drojdie proaspata
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 200 gr masline rondele
Pentru uns covrigii: 1 galbenus de ou amestecat cu putin lapte sau apa
Pentru presarat deasupra: sare grunjoasa si, daca doriti, oregano uscat




Mod de preparare reteta covrigi pufosi cu masline


Am pus intr-un bol drojdia si o lingurita de zahar. Am amestecat cu lingurita pana cand drojdia a devenit fluida.
Intr-un alt bol, mai incapator, am pus apa calduta, uleiul si o lingurita de sare. Am adaugat drojdia fluida si am amestecat pentru omogenizare. Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca, am inceput sa framant aluatul cu mana pana am incorporat toata faina. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina, cate o lingura. Trebuie sa obtineti un aluat neted si elastic care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului.
Aluatul astfel preparat l-am pus intr-un bol uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute - 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a trecut acest timp, am asezat maslinele pe aluat si am framantat pentru a le incorpora. Am lasat aluatul sa se mai odihneasca inca 20 de minute.


Am asezat apoi aluatul pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei si l-am impartit in 10 bucatele egale.
Am luat cate o bucatica de aluat si am modelat mai intai o funie lunga de circa 40 cm. Am rasucit capetele de 2 ori, formand o bucla, apoi le-am adus in jos, peste bucla. Am indoit capetele dedesubt ca sa nu se desfaca la cuptor. Si iata ca avem primul covrig.
Am repetat cu celelalte bucatele de aluat.
Covrigii astfel modelati i-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si i-am lasat sa se odihneasca aproximativ 20 de minute.
Am uns apoi covrigii cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte (sau apa) si am presarat sare grunjoasa. Daca va place, puteti presara si niste oregano uscat, chiar si cimbru pentru ca este foarte asemanator la gust.
Am pus apoi covrigii in cuptorul preincalzit (200º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 20-25 de minute sau pana ating gradul de rumenire dorit.


Lasati covrigii cu masline sa se racoreasca apoi ii puteti servi.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...