OSTROPEL OLTENESC
decembrie 09, 2014Ingrediente necesare pentru a prepara ostropel de pui oltenesc (pentru 6 portii):
- 1 piept de pui si jumatate
- 700gr smantana
- 4 cartofi
- 2 morcovi
- 6-7 catei de usturoi
- 4 lingurite de faina
- ulei pentru prajit puiul (2-3 linguri)
- 700gr smantana
- 4 cartofi
- 2 morcovi
- 6-7 catei de usturoi
- 4 lingurite de faina
- ulei pentru prajit puiul (2-3 linguri)
Mod de preparare ostropel oltenesc:
Am gatit pentru prima data acest fel de mancare acum 6 sau 7 ani si de atunci il prepar destul de des pentru ca este foarte, foarte bun. Sotul meu nu este prea incantat de carnea de pui dar ostropelul oltenesc ii place la nebunie. Este usor de preparat si este bun si a doua zi cand trebuie doar sa il incalzesc si sa fac repede o mamaliguta.
Portionati pieptul de pui in bucatele medii, asezati-le intr-o tigaie cu putin ulei si prajiti-le pe ambele parti. Puteti folosi si pulpe de pui dezosate. Condimentati cu sare si piper. Pentru o varianta mai dietetica renuntati la prajirea carnii si folositi piept de pui fiert.
Taiati cartofii si morcovii cubulete ( sau ii dati pe razatoarea mare ) si ii puneti la fiert, adaugand si
sare. Apa trebuie cat sa acopere legumele. Cand sunt pe jumatate fierti (cam dupa 10-15 minute), adaugati si puiul prajit.
Dupa ce au fiert legumele, puneti faina intr-o cana si amestecati-o cu
putina apa, pana devine fluida. O adaugati in cratita si amestecati. Adaugati apoi si smantana si amestecati ca sa nu se prinda faina.Portionati pieptul de pui in bucatele medii, asezati-le intr-o tigaie cu putin ulei si prajiti-le pe ambele parti. Puteti folosi si pulpe de pui dezosate. Condimentati cu sare si piper. Pentru o varianta mai dietetica renuntati la prajirea carnii si folositi piept de pui fiert.
Alternativ, puteti amesteca faina cu smantana si le puneti impreuna peste restul ingredientelor. Mie mi se pare, totusi, mai usor sa pun mai intai faina amestecata cu apa si apoi smantana, dar probabil este doar o chestie de obisnuinta. Lasati sa fiarba la foc mic vreo 5-10 minute, amestecand des.
Spre sfarsitul fierberii adaugati si usturoiul pisat. Daca doriti o aroma de usturoi mai puternica, il puteti adauga dupa ce ati oprit focul. Putin marar tocat ii va da un plus de gust asa ca, daca va place, il puteti adauga la sfarsit.
Ostropelul oltenesc este foarte bun cu mamaliguta calda! Pentru sarmale am renuntat de multe ori sa mai fac mamaliga, dar pentru ostropelul oltenesc niciodata :).
Daca va place puiul cu smantana, va recomand si reteta Ciulama de pui. Este delicioasa :).
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
4 comentarii
Cartofii si morcovul se fierb in apa.Ce fac cu apa,dupa ce s-au fiert? Aurel.ps.e vorba de ostropelul oltenesc.
RăspundețiȘtergereNu faci nimic cu apa, o lasi in cratita. Apa trebuie sa pui cat sa acopere legumele. Cand adaugi carnea, daca este necesar, mai completezi cu putina apa ca sa fie totul acoperit.
ȘtergereIn nici un caz asta nu e ostropel ”oltenesc”! In Oltenia nu se foloseste smantana aproape deloc, in schimb se folosesc rosiile, sosul de rosii etc. Acela e ostropel oltenesc!
RăspundețiȘtergereN-am olteni pur-sange in casa si n-a avut cine sa ma corecteze :) Am gasit aceasta reteta acum multi ani pe internet sub denumirea de "ostropel oltenesc"
ȘtergereLasand la o parte denumirea, este o reteta super gustoasa!