PARIZIENE CU MERE

decembrie 14, 2016


La noi este intotdeauna primit cu mare bucurie orice desert care contine mere. Ne plac foarte mult placinta cu mere, strudelul cu mere si prajitura turnata cu mere. Acum am ales sa le pregatesc alor mei niste pariziene cu mere pentru ca nu le-am mai facut cam de mult.
Parizienele cu mere sunt niste cornuri pufoase din aluat dospit, umplute cu mere. Sunt foarte gustoase, usor de preparat si sunt foarte potrivite pentru desert, ca gustare, dar sunt foarte bune si pentru pachetelul celor mici.



In ceea ce priveste umplutura pentru parizienele cu mere, puteti folosi doar mere sau puteti adauga nuci sau stafide. Gris sau pesmet eu nu folosesc niciodata la umplutura de mere, dar calesc merele inainte si le las a scada bine.
Parizienele cu mere se pot pudra cu zahar sau cu zahar amestecat cu putina scortisoara, dupa preferinta. Eu prefer sa le las nepudrate, ca sa nu exageram cu zaharul :)
Parizienele cu mere sunt absolute delicioase calde, dar sunt foarte bune si reci. Pentu a doua zi ne-a ramas un coltisor dintr-un corn si va pot spune ca a fost la fel de gustos si pufos. Cred ca ar fi trebuit sa fac portie dubla :).

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta pariziene cu mere:


- 480-500gr faina 000
- 7gr drojdie uscata (1 pliculet)
- 250ml lapte caldut
- 50 gr unt topit
- 1 galbenus
- 80gr zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Pentru umplutura:
- 1kg mere
- 2-3 linguri de zahar (sau dupa gust)
- 1 lingurita rasa de scortisoara
Pentru uns parizienele cu mere: un galbenus amestecat cu 1-2 linguri de lapte (sau apa)

Mod de preparare reteta pariziene cu mere:


Am pregatit mai intai aluatul.
Am amestecat intr-un bol faina si drojdia, uscate. Am pus intr-un ibric pe aragaz laptele si untul si am tinut pe foc pana s-a topit untul.



Am pus intr-un bol incapator zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie apoi am adaugat laptele cu unt topit. Am amestecat usor ca sa inceapa sa se dizolve zaharul. Laptele cu unt topit trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Daca este fierbinte, il lasati sa se mai racoreasca inainte de a aduaga faina cu drojdie.
Am adaugat faina amestecata cu drojdie, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand restul de faina. Cantitatea de faina poate sa difere putin in functie de tipul de faina folosit. Trebuie sa obtinem un aluat moale si elastic care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. Daca credeti ca este necesar, puteti sa mai aduagati putina faina. Dupa ce am terminat de adaugat faina, am mai framantat aluatul circa 5 minute. Am uns aluatul si bolul cu putin ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, 45min – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Imediat dupa ce am terminat cu aluatul, m-am apucat de umplutura pentru parizienele cu mere, ca sa aiba timp sa se racoreasca.



Am dat merele pe razatoarea mare si le-am pus la calit intr-o tigaie cu 2 linguri de zahar. Cantitatea de zahar poate sa difere siemnificativ pentru ca merele pot fi mai dulci sau mai acrisoare. Este bine sa puneti la inceput 1-2 linguri de zahar si sa completati pe parcurs, daca este necesar. Am tinut merele pe foc, amestecand din cand in cand, pana s-au muiat si au scazut bine. Dupa ce am oprit focul, am adaugat o lingurita rasa de scortisoara si am amestecat. Am lasat umplutura pentru parizienele cu mere sa se racoreasca.
Dupa ce a crescut aluatul, l-am rasturnat pe suprafata de lucru presarata cu faina si l-am impartit in 10 bucatele aproximativ egale, pentru 10 pariziene cu mere.
Am luat o bucatica de aluat, am asezat-o pe suprafata de lucru presarata cu faina si am intins-o in forma de dreptunghi. Cu partea neascutita a cutitului am facut un semn pe mijlocul dreptunghiului (pe latime). Pe jumatate a asezat umplutura de mere iar pe cealalta jumatate am taiat-o fasiute cam de 1 cm latime. Este bine sa nu taiati pana la capat, sa lasati cam 1 cm ca sa fie mai usor de rulat. Am pliat capetele (stanga-dreapta) peste umplutura, ca sa nu curga, apoi am inceput sa rulez aluatul dinspre umplutura spre fasiute.
Cornul astfel format l-am asezat intr-o tava antiaderenta la care eu nu mai pun si hartie de copt. Daca nu folositi tava antiaderenta, va trebui sa o tapetati cu hartie de copt.
Am procedat la fel cu celelalte bucatele de aluat. Cand asezati cornurile in tava lasati ceva distanta intre ele pentru ca vor creste destul de mult in timpul coacerii.
Dupa ce am modelat parizienele cu mere le-am lasat sa se odihneasca circa 30 de minute.
Dupa ce a trecut timpul de odihna, am uns parizienele cu mere cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte apoi le-am pus in cuptorul preincalzit (200ºC pentru cuptorul electric) timp de 10-15 minute.
Dupa ce scoateti parizienele cu mere din cuptor le lasati sa se racoreasca si le puteti servi, pudrate cu zahar sau nu, dupa preferinta. La noi au avut mare success! :)
Noua ne mai plac foarte mult si batoanele cu mac.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...