SALATA SUBA (SHUBA)

februarie 06, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Salata suba (shuba) este o salata ruseasca in straturi, foarte gustoasa. Este foarte populara in Republica Moldova si este nelipsita de pe masa de sarbatori.
Salata Suba este o salata cu peste, foarte asemenatoare cu salata Mimoza, una dintre preferatele mele.
La noi am vazut ca se foloseste mai mult peste afumat dar, la ea acasa, aceasta salata se prepara cu file de peste in ulei, mai precis hering in ulei. De aici si denumirea de “hering under a fur coat”.
Mie imi place foarte mult si pestele afumat si am deja pe blog o salata cu peste afumat si o salata de fasole boabe cu peste afumat. Pentru salata Suba am ales sa folosesc file de hering in ulei pentru ca mi s-a parut ca merge mai bine. Puteti folosi insa ce peste va place mai mult.



Salata Suba cunoaste si variante imbogatite cu mar si oua fierte, cateodata si patrunjel.
In ceea ce priveste maioneza, am folosit, ca de obicei, sosul meu de maioneza light :). De data aceasta l-am preparat din 400gr iaurt, 1 cartof fiert (mediu), 1 galbenus fiert tare, 1 lingura plina cu mustar, 2 linguri de ulei, suc de lamaie, sare si piper. Se pune totul in blender sau se paseaza prin sita si se mixeaza 2-3 minute cu un mixer de mana. Este minunat si poate fi consumat fara mustrari de constiinta :)
Puteti folosi si o maioneza de casa, preferabil combinata cu iaurt.
Pentru a asambla salata Suba am folosit un inel de tort de 28cm. La acealeasi cantitati puteti folosi si un inel de 26cm iar salata va iesi ceva mai inalta. Puteti insa asambla salata Suba si in mod traditional, pe un platou alungit (oval) care aminteste de forma pestelui.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta salata Suba (Shuba):


- 300gr file de hering in ulei
- 550gr maioneza
- 2 sfecle (in jur de 500gr)
- 3 cartofi
- 3 morcovi
- 1 ceapa
- sare, piper, putin suc de lamaie pentru peste



Mod de preparare reteta salata Suba (Shuba) :


Am pus la fiert sfecla, cu tot cu coaja, in apa cu sare. Cartofii si morcovii i-am fiert separat pentru ca daca ii punem in aceeasi oala cu sfecla vor deveni rosii :). Cartofii si morcovii se fierb in coaja, in apa cu sare. Am fiert cartofii si morcovii impreuna dar am scos morcovii mai devreme pentru ca fierb mai repede decat cartofii. Legumele trebuie fierte cat sa intre furculita usor, nu mai mult pentru ca se fac terci.
Dupa ce au fiert legumele le-am lasat sa se raceasca inainte de a asambla salata Suba. Am asezat inelul de tort pe un platou. Am uns platoul cu putina maioneza ca sa nu se lipeasca cartofii.
Am curatat legumele de coaja si am trecut la asamblarea salatei Suba.
Primul strat al salatei este format din cartofi dati pe razatoarea mare. Am razuit cartofii direct pe platou si i-am asezat usor cu mana, fara sa-i apas tare. Puteti prasara si sare dupa fiecare strat. Eu nu am mai pus sare pentru ca am pus mai multa in sosul de maioneza si nu a mai fost necesar.



Gustati maioneza si vedeti daca mai e nevoie de sare. Am uns cartofii cu maioneza.
Deasupra am imprastiat pestele taiat cubulete. Va recomand sa stropiti pestele cu putin suc de lamaie, mai ales daca folositi un pest in ulei. Peste peste am imprastiat ceapa tocata marunt si am uns totul cu maioneza.
Am razuit si morcovul, l-am aranjat usor cu mana si l-am uns cu maioneza.
Ultimul strat a fost sfecla data tot pe razatoarea mare si unsa cu maioneza.
Dupa preparare este bine sa puneti salata Suba la frigider 1-2 ore inainte de servire. Aromele se intrepatrund, straturile se aseaza mai bine iar salata Suba se taie mai frumos.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

1 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...