MUCENICI MOLDOVENESTI IN DOUA CULORI

februarie 28, 2018


Acest articol contine linkuri de afiliere

In fiecare an astept cu nerabdare ziua de 9 martie, ziua mucenicilor :). Mucenici moldovenesti, pufosi, aromati, insiropati si presarati cu multa nuca... Nu am rezistat pana pe 9 martie, mi s-a parut mult prea lunga si nedreapta aceasta asteptare, asa ca am pregatit niste mucenici moldovenesti ca sa-mi astampar pofta.


Va mai aduceti aminte de cornurile bicolore? Eu imi aduc foarte bine aminte, ca tare bune au mai fost :). M-am gandit sa fac o combinatie intre cele doua retete iar rezultatul a fost mucenici moldovenesti in doua culori (sau bicolori). Pe langa faptul ca sunt pufosi, aromati, insiropati si presarati cu multa nuca, mai au si cacao. Este o combinatie minunata, un succes garantat.
Pentru a prepara mucenicii moldovenesti in doua culori, trebuie sa preparam doua aluaturi: un aluat alb, simplu, si un aluat negru, cu cacao. Va recomand sa preparati mai intai aluatul cu cacao pentru ca creste putin mai greu decat cel simplu.
Cele doua aluaturi de impart apoi in bucatele egale. Pentru a modela mucenicii moldovenesti in doua culori se folosesc doua bucatele de aluat, una alba si una neagra. Se modeleaza snururi care apoi se rasucesc, se formeaza un cerc apoi optul caracteristic.
Singura problema pe care o puteti intimpina este ca mucenicii au tendinta sa se desfaca. Ca sa inlaturati aceasta problema, trebuie sa ungeti suprafata de lucru cu foarte putin ulei, doar cat sa nu se lipeasca aluatul, si sa aveti grija sa lipiti bine capetele. In rest totul este floare la ureche.
Va recomand cu drag aceasta reteta de mucenici moldovenesti in doua culori. Sunt sigura ca va deveni preferata voastra :)


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta mucenici moldovenesti in doua culori


Ingrediente pentru aluatul alb

- 300-350 gr faina
- 20 gr drojdie proaspata
- 150ml lapte
- 35 gr unt topit
- 1 galbenus
- 60 gr zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie

Ingrediente pentru aluatul negru

- 250 gr faina
- 50 gr cacao
- 20 gr drojdie proaspata
- 150ml lapte
- 35 gr unt topit
- 1 galbenus
- 60 gr zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie

Pentru sirop:

- 200 ml apa
- 100 gr zahar
- esenta de vanilie

Pentru uns mucenicii moldovenesti in doua culori: 2-3 linguri de miere
Pentru presarat deasupra: 50-100 gr nuca macinata
Mai aveti nevoie de 1 galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte sau apa pentru uns mucenicii moldovenesti inainte de a-i baga la cuptor




Mod de preparare mucenici moldovenesti in doua culori:


Prepararea aluatului negru (cu cacao)
Am amestecat faina cu cacao. Le-am pus deoparte.
Am pus laptele si untul intr-un ibric, pe aragaz. Am tinut la foc mic pana s-a topit untul. Acest amestec de lapte si unt trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Daca este necesar, il lasati sa se racoreasca.
Am pus intr-un bol micut drojdia si o lingurita de zahar (din cele 60 gr mentionate mai sus). Am amestecat bine pana cand drojdia a devenit fluida. Am pus-o deoparte.
Am pus intr-un bol zaharul, un praf de sare, galbenusul de ou si esenta de vanilie. Am amestecat cu lingura de lemn pana am obtinut o compozitie cremoasa.
Am adaugat laptele cu unt (caldut, nu fierbinte) si am amestecat. Am adaugat apoi drojdia fluida si am amestecat pentru omogenizare.
Am inceput sa adaug apoi faina cu cacao, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am continuat sa framant aluatul cu mana pana am incorporat toata faina (cu cacao). La sfarsit mai framantam putin aluatul, cam 1-2 minute. Daca aluatul redevine lipicios, mai adaugam putina faina. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului.
Aluatul astfel preparat l-am asezat intr-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de aproximativ 1 ora.

Prepararea aluatului alb pentru mucenicii moldovenesti in doua culori
Dupa ce am preparat aluatul negru, am preparat si aluatul alb.
Aluatul alb se prepara exact la fel, diferenta este ca vom folosi faina simpla.
Ca si in cazul aluatului negru, dupa ce adaugam toata faina, trebuie sa mai framantam aluatul 1-2 minute. Daca aluatul redevine lipicios, mai adaugam putina faina (1-2 linguri).
Am lasat si aluatul alb la crescut.

Modelarea mucenicilor moldovenesti in doua culori.
Dupa ce au crescut aluaturile, le-am impartit in cate 10 bucatele egale. Vom avea 20 de bucatele de aluat.
Am uns suprafata de lucru cu foarte putin ulei, doar cat sa nu se lipeasca aluatul. Daca puneti prea mult ulei, nu veti mai putea lipi capetele aluatului.
Am luat o bucatica de aluat alb si am modelat un snur lung de aproximativ 40-45 cm.
Am luat apoi o bucatica de aluat negru si am modelat un snur lung de aproximativ 40-45 cm.
Am asezat cele doua snururi de aluat unul langa celalalt si le-am lipit capetele. Le-am rasucit si le-am lipit capetele. Este important sa lipiti bine capetele ca sa nu se desfaca mucenicii.
Am format apoi un cerc si am lipit bine capetele. Am rasucit cercul de la mijloc, formand optul caracteristic mucenicilor moldovenesti.
Am repetat cu celelalte bucatele de aluat.
Mucenicii moldovenesti astfel modelati, i-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si i-am lasat la crescut aproximativ 30 de minute.
Dupa ce a trecut acest timp am verificat mucenicii pentru ca, in timp ce cresc, o parte se mai desfac. Le-am lipit capetele la loc :).
Am uns mucenicii moldovenesti cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte apoi i-am pus in cuptorul preincalzit (180°C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15-20 de minute (depinde si de cat de mari faceti mucenicii).
Dupa ce am scos mucenicii moldovenesti din cuptor, am preparat rapid un sirop din 100gr zahar si 200 ml apa. Am lasat sa fiarba cat sa se topeasca zaharul. Am adaugat si esenta de vanilie la sfarsit.
Am pus siropul intr-un bol si am scufundat fiecare mucenic in sirop (o data sau de 2-3 ori, in functie de cat de insiropati ii doriti).
Puteti lasa mucenicii doar insiropati sau ii puteti unge si cu miere. Mierea trebuie incalzita putin ca sa fie mai fluida si sa puteti unge mucenii usor.
Daca nu ungeti mucenicii cu miere, presarati nuca macinata dupa ce ii insiropati.
Daca ii ungeti cu miere, presarati nuca dupa ce ii ungeti cu miere.
Noua ne-au placut foarte mult mucenicii moldovenesti in doua culori.
Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...