COZONAC CU SCORTISOARA

septembrie 19, 2019


ENGLISH RECIPE HERE

Salutare, dragilor! Ce ziceti, cozonacim un pic? Se apropie sezonul cozonacilor si m-am gandit sa facem un mic antrenament: v-am pregatit un cozonac cu umplutura de unt si scortisoara suuuper delicios!
Acest cozonac cu scortisoara este pufos si foarte aromat si a devenit preferatul meu. Scortisoara este printre aromele mele preferate si o folosesc destul de des la prajituri, fursecuri sau produse de patiserie.
Cozonacul in sine, ce sa va spun, imi place, dar sunt multe alte produse de patiserie care mie personal imi plac mai mult. De exemplu placinta cu mere, placinta cu branza dulce sau cornurile cu ciocolata... Mmm, o bunatate! Cozonacul cu scortisoara este insa de departe cel mai bun cozonac si vi-l recomand cu drag.



Dar de ce este acest cozonac atat de bun? Raspunsul este simplu: datorita umpluturii. Este o umplutura simpla pe baza de unt, zahar si scortisoara. Untul se topeste, se amesteca cu zaharul si scortisoara si patrunde in aluat care devine foarte pufos si aromat.
Aluatul pentru acest cozonac cu scortisoara este unul destul de simplu. Se prepara cu lapte caldut, unt, galbenusuri, drojdie, putin zahar , faina, esenta de vanilie sau zahar vanilat. Se poate folosi drojdie uscata sau drojdie proaspata dar va recomand drojdia proaspata. Daca folositi drojdie proaspata aluaturile vor fi intotdeauna mai moi si mai pufoase si vor creste mai frumos. Este insa foarte important ca drojdia sa fie intra-adevar proaspata.


Pentru a obtine un cozonac moale si pufos este de asemenea foarte important sa nu exagerati cu faina si sa framantati aluatul aproximativ 7 minute. Daca aluatul este prea lipicios si va este greu sa framantati, va ungeti mana cu putin ulei. De la prea multa faina aluatul va iesi mai tare si mai indesat si din acest motiv nu este indicat sa exagerati cu faina.
Dupa ce preparat aluatul il lasati sa creasca apoi il impartiti in 2 bucati egale. Intindeti apoi fiecare bucata de aluat, intindeti umplutura deasupra si rulati. Obtineti 2 rulouri pe care le rasuciti impreuna si le puneti in tava unsa cu unt.
Este iarasi foarte important sa lasati cozonacul sa se odihneasca in tava timp de 45 de minute - 1 ora. Cozonacul continua sa creasca si va fi foarte moale si pufos.
Va recomand cu drag acest cozonac cu scortisoara, sunt sigura ca va deveni si preferatul vostru.
Pentru coacere am folosit o tava de 36/11cm


Va mai recomand
- Cozonac fara framantare
- Poale-n brau
- Cuib de viespi
- Cozonac floare cu nutella
- Pasca cu aluat de cozonac - reteta traditionala

Ingrediente necesare pentru a prepara cozonacul cu scortisoara (tava de 36/11cm )


Pentru aluat- 550 gr faina
- 250 ml lapte caldut
- 25 gr dorjdie proaspata
- 100 gr zahar
- 50 gr unt
- 2 galbenusuri
- un praf de sare
- esenta de vanilie

Pentru umplutura- 70 gr unt, moale
- 100 gr zahar
- 1 lingura de scortisoara macinata

Pentru uns cozonacul: un galbenus amestecat cu putin lapte sau apa



Mod de preparare cozonac cu scortisoara


Prepararea aluatului pentru cozonac
Am pus laptele si untul intr-o craticioara (un ibric). Am pus craticioara pe aragaz, la foc potrivit, pana s-a topit untul. Am lasat sa se racoreasca (cat sa nu mai fie fierbinte)
Am pus intr-o cescuta dorjdia proaspata si o lingurita de zahar. Am amestecat pana cand drojdia a devenit fluida. Am pus deoparte

Am pus zaharul, galbenusurile, un praf de sare si esenta de vanilie intr-un bol incapator. Am amestecat pentru omogenizare. Am turnat amestecul de lapte si unt topit (caldut) si am amestecat. Am adaugat apoi si drojdia si am amestecat.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand aluatul a devenit prea dens si nu am mai putut amesteca cu lingura, am continuat sa framant cu mana pana cand am incorporat toata faina.

Cum si cat se framanta cozonacul
Dupa ce terminam de adaugat faina trebuie sa mai framantam putin. Bunica framanta cozobacul timp de o ora :) Eu nu am nici timp si nici energie, chiar daca imi place sa framant, pentru mine timpul optim de framantare este undeva intre 5 si 10 minute
Va recomand sa continuati sa framantati aluatul aproximativ 7 minute, mai mult daca aveti timp si rabdare. Daca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina (1-2 linguri, nu mai mult). Daca tot vi se pare lipicios si greu de framantat, puteti sa va ungeti mana cu putin ulei. Daca puneti prea multa faina aluatul va fi tare si indesat.



Cat trebuie sa creasca cozonacul
Aluatul astfel preparat l-am asezat intr-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute - 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Ca sa creasca mai frumos si mai repede, umplu o oala cu apa fierbinte si asez bolul deasupra, in asa fel incat sa nu atinga apa. Chiar si vara, cand este cald in casa, tot asa fac.


Intre timp am amestecat zaharul si scortisoara. Am pus deoparte. Dupa ce a crescut aluatul l-am asezat pe suprafata de lucru presarata cu faina. Am impartit aluatul in 2 parti egale.

Cum se impleteste cozonacul
Am asezat o bucata de aluat pe suprafata de lucru presarata cu faina. Cu ajutorul unui sucitor am intins aluatul in forma de dreptunghi de 40/27 cm.
Am uns aluatul cu jumatate din cantitatea de unt apoi am presarat deaspura jumatate din cantitatea de zahar si scortisoara.
Am rulat apoi strans aluatul pornind de la o latura lunga spre cealalta. Am apasat capetele si le-am indoit dedesubt.
Am procedat la fel cu cealalta bucata de aluat.
Am asezat apoi cele 2 rulouri unul langa celalalt (aveti grija sa fie cu imbinarea dedesubt), am lipit intre ele capetele si le-am indoit dedesubt apoi am rasucit cele 2 rulouri. Am lipit intre ele si celelalte capete si le-am indoit dedesubt.


Cozonacul astfel modelat l-am asezat in tava unsa cu unt. Am acoperit cu folie alimentara, am pus coconacul la caldura si l-am lasat sa creasca aproximativ 45 de minute - 1 ora.

Cum se coace cozonacul
Am uns apoi cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte (sau apa) si l-am pus in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de 35-40 de minute.


Daca vedeti ca se bronzeaza prea repede la susprafata, il acoperiti cu hartie de copt. Acest lucru se intampla mai ales la cuptoarele pe gaz unde nu se poate regla temperatura.
Cozonacul se lasa sa se raceasca complet apoi se poate servi.
Noua ne-a placut foarte mult acest cozonac cu scortisoara!


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...