GOGOSARI OPARITI IN OTET PENTRU IARNA, FARA CONSERVANT (RETETA VIDEO)

septembrie 14, 2019


ENGLISH RECIPE HERE

Daca sotul meu este innebunit dupa conopida in otet, eu ador gogosarii in otet. Dar sa stiti ca sunt cam mofturoasa cand vine vorba de gogosari: trebuie sa fie crocanti si putin dulci. Mama nu prea nimerea gogosarii, ori ii ieseau prea moi, ori prea acri, pe scurt nu-mi placeau deloc. Nu am folosit niciodata reteta ei, folosesc reteta mea pentru gogosari dulci acrisori, opariti, nu fierti, care se pastreaza crocanti toata iarna! Exista si reteta de gogosari la rece, dar prefer sa-i oparesc, parca sunt mai buni si tin mai bine.
Nu am mai pus in ultimul timp gogosari pentru ca nu am avut timp. Nici acum nu stau prea bine cu timpul dar m-a lovit pofta de gogosari in otet asa cum imi plac mie, adica dulci acrisori. Gogosarii din comert mi se par mult prea acri, mai folosesc doar pentru salate, iar de gogosarii mamei nu mai zic nimic ca ziceti ca-s rea si mofturoasa :).
Mi-am facut deci timp pentru gogosari, cateva borcane, de pofta.
Si stiti ce-mi place mie cel mai mult la partea cu pus gogosari la borcan? Cel mai mult imi place mirosul de otet cu diverse mirodenii care se raspandeste in casa. Un miros de toamna, anotimpul meu preferat :).



Dar sa revenim la gogosarii nostri.
Pentru cei mai buni gogosari in otet care se pastreaza perfect peste iarna, trebuie sa respectati cateva reguli:
1. Nu este necesar sa adaugati conservant
2. Folositi gogosari proaspeti. Daca sunt portiuni mai urate le indepartati.
3. Nu lasati gogosarii sa fiarba pentru ca se vor muia prea tare.
4. Gogosarii se pun neaparat in borcane sterilizate! Se sterilizeaza si capacele.
5. Borcanele trebuie umplute complet, pana la margine.
Va recomand cu drag aceasta reteta de gogosari in otet, sunt minunati! Puteti folosi acesti gogosari la salata de boeuf sau alte salate sau ii puteti servi impreuna cu friptura preferata.
Stiti la ce ma gandesc eu acum ? La niste carnati proaspeti, prajiti, piure de cartofi si gogosari... Mmm, un adevarat deliciu :).
Din ingredientele de mai jos am obtinut 5 borcane de 720 ml

Va mai recomand:
Conopida in otet (pentru iarna)
Ciuperci marinate


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta gogosari in otet pentru iarna (opariti)


- 2 kg de gogosari (cantariti dupa ce ii curatati. Va trebuie in jur de 2.5 kg cu totul)
- 1 L apa
- 500 ml otet
- 200 gr zahar
- 1 lingura si jumatate de sare
- 1 lingura piper boabe
- 1 lingura boabe de mustar
- 1 lingura ienibahar
- 4-5 frunze de dafin
- 1 radacina de hrean

Mai aveti nevoie de 5 borcane de 720 ml sterilizate



Mod de preparare reteta gogosari in otet pentru iarna (opariti)


Reteta video


Am spalat bine gogosarii, i-am taiat sferturi si i-am curatat de seminte. I-am pus intr-o strecuratoare si i-am mai clatit o data ca sa scape de toate semintele. I-am lasat la scurs.
Intre timp am pregatit marinada: am pus intr-o cratita zaharul, sarea, piperul, boabele de mustar, ienibaharul, frunzele de dafin, apa si otetul. Am pus cratita pe aragaz, la foc potrivit, si am asteptat sa dea in clocot, amestecand din cand in cand ca sa dizolve zaharul.
Am pus apoi gogosarii. Nu vor incapea titi gogosarii in cratita, ii opariti in 2-3 transe.
Am tinut gogosarii pe foc timp de 3-4 minute, nu trebuie sa fiarba. Am transferat gogosarii intr-o alta oala.
Am continuat cu restul gogosarilor.
Dupa ce am oparit toti gogosarii m-am apucat sa-i asez in borcane.
Dupa cum va spuneam borcanele trebuie sa fie sterilizate, inclusiv capacele.
Am asezat gogosarii in borcane si i-am apasat. Gogosarii trebuie sa fie indesati, dar nu prea tare, ca sa mai patrunda si lichid printre ei.
Printre gogosari am pus si bucatele de hrean, cam cat un deget (cam 5-6 bucatele la un borcan).



Dupa ce am asezat gogosarii am pus marinada la foc si am asteptat sa dea in clocot.
Am turnat apoi marinada in borcane, peste gogosari, cu tot cu condimente.
Am lasat borcanele sa stea cateva minute, timp in care nivelul lichidului scade. Trebuie sa completam astfel incat borcanele sa fie pline pana sus.
Am pus apoi capacele si le-am strans bine.
Gogosarii se lasa sa se raceasca apoi se depoziteaza in camara.
Ar trebui sa fie gata in 5-6 zile. Eu am gustat din ei, dar nu sunt suficient de acri, trebuie sa mai am rabdare :).
Va recomand cu drag acesti gogosari opariti in otet, sunt minunati!


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...