PRAJITURA KRANTZ

august 17, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Daca nu ati testat pana acum prajitura Krantz, trebuie neaparat sa o faceti! Prajitura Krantz este o prajitura minunata cu foi moi si delicate din albusuri si nuca si o crema pe baza de unt si galbenusuri. Deasupra se presara acel "krantz", adica nuci caramelizate. Este genul de prajitura care merge de minune la ocazii speciale pentru ca este absolut delicioasa iar Krantzul ii confera si un strop de stralucire. Pentru mine prajitura Krantz este prajitura perfecta pentru Craciun.
Desi este o prajitura cu foi, prajitura Krantz este foarte usor de preparat. Nu sunt genul acela de foi pe care sa le intinzi cu sucitorul. Se prepara o compozitie din albusuri, zahar, nuca si putina faina, ca pentru pricomigdale. Aceasta compozitie se aseaza cu o lingura intr-o tava tepetata cu hartie de copt si se niveleaza cu o spatula. Este foarte usor dar trebuie sa aveti grija sa nu ardeti foile pentru ca se coc destul de repede, mai ales daca aveti cuptor pe gaz si nu puteti regla temperatura.



Crema pentru prajitura Krantz este o crema simpla, pe baza de unt, galbenusuri si zahar, care se prepara la bain-marie. Daca aveti un termometru, este foarte simplu: crema trebuie sa ajunga la 65ºC. Daca nu aveti termometru, tineti crema la bain -marie pana se ingroasa. Veti vedea ca treptat incepe sa semene cu o glazura. In ambele cazuri trebuie sa amestecati continuu ca sa nu se prinda.
Krantzul este un amestec de zahar caramelizat si nuci. Va recomand sa pregatiti o cantitate mai mare de krantz pentru ca are tendinta sa dispara :). Dupa ce se raceste, puteti marunti krantzul la robot sau cu sucitorul, in functie de cat de fin doriti sa fie.
Dupa preparare, prajitura Krantz se tine la frigider 2-3 ore ca sa se intareasca crema. Dupa cum va spuneam, foile sunt foarte moi si nu trebuie sa tineti prajitura la frigider peste noapte ca sa se fragezeasca.
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava de 25/35cm.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta Prajitura Krantz (tava de 25/35cm):


Pentru foi:

- 10 albusuri
- 250gr zahar
- 300gr nuci macinate
- 120gr faina
- un praf de sare
Pentru crema:
- 10 galbenusuri
- 150gr zahar
- 300gr unt (preferabil de 82%)
- esenta de vanilie
Pentru Krantz:
- 100gr zahar
- 100gr nuci (bucati)



Mod de preparare reteta Prajitura Krantz


Prepararea foilor pentru prajitura Krantz (3 foi)
Am separat albusurile de galbenusuri.
Am pus albusurile intr-un bol incapator, am adaugat un praf de sare si le-am mixat pana am obtinut o spuma densa. Am adaugat apoi zaharul, treptat, mixand in acelasi timp. Am continut sa mixez pana s-a dizolvat tot zaharul. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Am adaugat nuca macinata si am amestecat usor.
Am adaugat apoi si faina cernuta si am amestecat usor cu o spatula pentru a o incorpora.
Am impartit compozitia in 3 parti egale, pentru 3 foi.
Am tapetat o tava cu hartie de copt si am turnat compozitia pentru prima foaie. Am nivelat compozitia cu o spatula apoi am pus tava in cuptorul preincalzit ( 180 °C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15 minute (sau pana cand incepe sa prinda culoare pe margini). Daca aveti un cuptor pe gaz, verificati foile mai devreme.
Am procedat la fel cu celelalte doua foi.
Am lasat foile pentru prajitura Krantz sa se raceasca si intre timp am pregatit crema.
Prepararea cremei pentru prajitura Krantz.
Crema pentru prajitura Krantz se prepara la bain - marie. Mi-am pregatit mai intai vasele: unul mai mare, in care am pus apa, si unul mai mic, care sa incapa in cel mare, in care voi prepara crema.
Am turnat apa in vasul mare, astfel incat vasul mic care va fi pus deasupra sa nu atinga apa. Am pus vasul cu apa pe foc, ca sa aiba timp sa se incalzeasca.
Am pus galbenusurile si zaharul in vasul mic si le-am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa, deschisa la culoare. Am pus apoi vasul cu crema de galbenusuri peste vasul cu apa. Am tinut in continuare la foc mic, amestecand continuu, pana s-a ingrosat crema de galbenusuri. Aceasta etapa dureaza aproximativ 15-20 de minute iar la sfarsit crema de galbenusuri va fi asemanatoare cu o glazura, adica este densa dar ramane fluida.
Am luat crema de galbenusuri de pe foc, am adaugat esenta de vanilie, am acoperit-o cu folie alimantara si am lasat-o sa se raceasca.
Prepararea Krantz-ului
Am pus zaharul intr-o craticioara. Am pus craticioara pe aragaz si am tinut la foc mic pana s-a topit complet zaharul. Am adaugat apoi nucile, bucati, am amestecat pentru omogenizare si le-am rasturnat imediat pe hartie de copt. Am lasat nucile caramelizate sa se raceasca. 
Dupa ce s-au racit complet si s-a intarit caramelul, am maruntit nucile caramelizate cu sucitorul. Le puteti pune si la robot, dar trebuie sa aveti grija sa nu le macinati complet, trebuie sa ramana bucatele.
Asambalrea prajiturii Krantz
Intre timp se racise crema de galbenusuri. Am adaugat untul la temperatura camerei si am mixat pana am obtinut o compozitie omogena.
Am impartit crema in 3 parti, doua parti mai mari si a treia parte putin mai mica pentru deasupra.
Am asezat o foaie pe tava si am intins uniform un strat de crema.
Am asezat a doua foaie, am intins al doilea strat de crema, apoi si cea de-a treia foaie si al treilea strat de crema. 
Deasupra am presarat Krantzul.
Prajitura Krantz este gata, dar crema este destul de moale in acest moment si trebuie sa puneti prajitura la frigider aproximativ 2-3 ore (sau pana se intareste crema).
Noua ne-a placut foarte mult prajitura Krantz si v-o recomand cu drag.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...