BATOANE CU MAC

ianuarie 09, 2017


Moi si super pufoase, aromate si lipicioase, acestea sunt minunatele batoane cu mac, carora, cel putin eu, nu le pot rezista. Si nu stiu cum ar putea cineva sa le reziste :).
Batoanele cu mac sunt usor de preparat dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar ceva mai usor. Se pot prepara si in varianta de post si sunt minunate si in aceasta varianta.
Puteti sa mai adaugati in aluatul pentru batoanele cu mac coaja rasa de lamaie sau de portocala, pentru un plus de aroma.



Aluatul l-am preparat cu drojdie proaspata dar puteti folosi si drojdie uscata, cu aceleasi rezultate. Pentru a obtine batoane cu mac pufoase, conditia esentiala este sa nu exagerati cu faina. Daca puneti prea multa faina, veti obtine niste batoane cu mac mai tari si mai uscate.
Batoanele cu mac nu sunt foarte dulci si le puteti servi ca gustare, dar le puteti folosi si pentru a prepara sandvisuri. Mie mi-a placut intotdeauna combinatia dulce sarat.
Ingredientele de mai jos sunt pentru 5 batoane cu mac de 35cm (am folosit o tava de 25/35cm).

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta batoane cu mac:


- 500gr faina 000
- 250ml lapte caldut
- 1 ou
- 50gr unt
- 80gr zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 25 gr drojdie proaspata (sau 7 gr drojdie uscata)
- esenta de vanilie
Mai aveti nevoie de:
- un ou pentru uns batoanele cu mac
- mac pentru presarat deasupra
Pentru sirop :
- 2 linguri cu varf de zahar
- 4 linguri de apa



Mod de preparare reteta batoane cu mac :


Am pus untul si laptele la incalzit si am tinut pe foc pana s-a topit untul. Acest amestec de lapte si unt trebuie sa fie caldut, in nici un caz fierbinte. Il lasati sa se racoreasca inainte de a continua.
Am frecat apoi drojdia proaspata cu o lingurita de zahar pana ce drojdia a devenit fluida.
Acum putem pregati aluatul pentru batoanele cu mac.
Am pus intr-un bol incapator zaharul si sarea, am adaugat laptele cu unt topit (caldut) si am amestecat usor ca sa inceapa sa se dizolve zaharul si sarea.
Am adaugat apoi oul batut, drojdia fluidificata si esenta de vanilie si am amestecat pentru omogenizare.
Am inceput apoi sa adaug faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand nu am mai putu amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. Este in regula daca este usor lipicios, conditia este sa nu ramana lipit de mana.



Daca vi se pare ca este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina (o lingura). Nu exagerati insa cu faina pentru ca, daca puneti prea multa, batoanele cu mac vor fi mai tari si mai uscate.
Dupa ce am preparat aluatul pentru batoanele cu mac, l-am asezat intr-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a crescut aluatul, l-am asezat pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei si l-am impartit in 5 bucati aproximativ egale, pentru 5 batoane cu mac.
Am luat o bucatica de aluat iar pe celelalte le-am pus deoparte.
Bucatica de aluat pastrata am intins-o cu palmele in forma de dreptunghi de 35 cm lungime (cat tava). Am rulat apoi aluatul in forma de sul.
Am procedat la fel cu celelalte bucatele de aluat.
Dupa ce am modelat batoanele cu mac, le-am asezat intr-o tava antiaderenta (sau orice alta tava tapetata cu hartie de copt) si le-am lasat sa se odihneasca aproximativ 30 de minute. Puteti aseza batoanele la distanta de vreo 3 cm ca sa nu se uneasca in timpul coacerii, sau la 1-2 cm, caz in care se unesc pentru ca vor creste mult, dar acest lucru le face sa fie si mai pufoase :) Dupa ce au trecut cele 30 de minute, am uns batoanele cu ou batut, le-am presarat cu mac si le-am pus in cuptorul preincalzit la 190ºC timp de aproximativ 25 de minute (sau pana se rumenesc frumos la suprafata).

Va recomand un cuptor electric ca acesta.

Cat timp au stat batoanele la cuptor, am pregatit siropul: am pus la fiert 2 linguri cu varf de zahar si 4 linguri de apa si am lasat sa fiarba 4-5 minute (din momentul in care a dat in clocot).
Dupa ce am scos batoanele cu mac din cuptor, le-am uns imediat cu sirop.
Lasati batoanele cu mac sa se racoreasca putin, cat sa nu va ardeti degetele, apoi le puteti savura. Sunt exceptionale! :)
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...