CLATITE - RETETA DE BAZA (RETETA VIDEO)

februarie 02, 2017



Clatitele au fost primul desert preparat de mine si multa vreme singurul desert pe care stiam sa-l prepar. Daca aveam clatite, nu ne mai trebuia nimic :)
Initial nu am avut o reteta pentru clatite. Tin minte ca am sunat-o pe mama sa o intreb cum se fac clatitele si mi-a spus asa: “pui 3-4 oua, lapte si faina cat sa-ti iasa un aluat nici prea gros, nici prea subtire”. Si asa am facut multi ani si clatitele mele ieseau foarte bune.
Cu timpul am mai imbunatatit reteta: am adaugat putin ulei, un praf de sare si esenta de vanilie, cand vreau sa fac clatite dulci. Zahar nu am pus niciodata in clatite pentru ca ori le servim cu ciocolata (varianta preferata!) ori cu o umplutura sarata si chiar nu este necesar sa pun zahar in aluat. In plus, de la zahar clatitele se lipesc si se ard.



Reteta de clatite este una foarte simpla dar, chiar si asa, se pot face mici greseli care sa compromita rezultatul. Va spun din experienta ca este importanta si reteta pe care o folositi dar, la fel de important este si modul in care preparati clatitele. Cel mai bine este sa folositi o tigaie antiaderenta pe care sa o ungeti cu putin ulei dupa fiecare clatita, cel mult la fiecare doua clatite. Tigaia trebuie sa fie in permanenta bine incinsa si sa puneti aluat doar cat sa acoperiti suprafata tigaii, ca sa nu iasa prea groase. Clatitele trebuie prajite doar cat sa aiba urme usoare de rumenire. Daca le tineti prea mult pe foc vor fi mai tari si mai uscate.
Despre umplutura, ce sa va zic, folositi ce va place. Noua ne plac foarte mult clatitele cu ciocolata sau cu dulceata de visine, dar nu refuzam nici clatite cu gem. Ne plac si clatitele cu umpluturi sarate si chiar va recomand din suflet clatitele gratinate cu pui si ciuperci.
Acum, ca sa apuc sa fac poze la clatite, le-am promis alor mei un tort de clatite :)
Din ingredientele de mai jos am obtinut 15 clatite. Am folosit o tigaie de 24cm.

La sfarsitul retetei gasiti si reteta video.

Va mai recomand:
- Chec pufos cu cacao (Chec marmorat, chec zebra)
- Prajitura tavalita cu cocos (Lamington)
- Blat de tort simplu
- Prajitura cu visine
- Profiterol cu crema de vanilie, inghetata, feisca si sos de ciocolata

Ingrediente necesare pentru a prepara clatite – reteta de baza:


- 3 oua
- 550ml lapte
- 250gr faina
- 50ml ulei (sau unt topit)
- un praf de sare
Optional: esenta de vanilie sau zahar vanilat daca faceti clatite cu umplutura dulce



Mod de preparare clatite – reteta de baza:


Am pus ouale intr-un vas, am adaugat un praf de sare si le-am mixat usor, doar cat sa faca putina spuma.
Am adaugat o parte din faina (2-3 linguri), cat sa fie usor de incorporat, apoi am turnat uleiul si am mixat usor pentru omogenizare.
Am continuat sa adaug lapte si faina, alternativ, cate putin din fiecare, mixand in acelasi timp la viteza mica.
Adaugand laptele si faina alternativ, aluatul pentru clatite este mai usor de omogenizat si nu se formeaza cocoloase.
Cand terminam de preparat aluatul pentru clatite, acesta este destul de fluid. Trebuie lasat sa se odihneasca 20-30 de minute la temperatura camerei (sau la frigider daca este foarte cald), timp in care aluatul se mai ingroasa.



Dupa ce s-a odihnit aluatul pentru clatite, am uns o tigaie antiaderenta cu putin ulei si am lasat-o sa se incinga. Am amestecat aluatul pentru clatite. Am ridicat tigaia de pe foc cu o mana iar cu cealalta am luat un polinic plin cam pe trei sferturi cu aluat si am turnat in tigaie. Am clatinat tigaia astfel incat aluatul sa se intinda uniform pe toata suprafata tigaii.
Tineti cont ca tigaie este incinsa si aluatul incepe aproape imediat sa se lege. Turnati aluatul rapid si incepeti imediat sa miscati tigaia. Cantitatea de aluat o ajustati in functie de dimensiunea tigaii.
Am pus tigaia inapoi pe foc si am tinut clatita la foc potrivit pana cand marginile clatitei au devenit aurii si s-au desprins de pe tigaie. In acest moment clatita trebuie intoarsa, pe partea cealalta cu o spatula.
Dupa ce intoarceti clatita o lasati putin sa se prajeasca si pe partea cealalta. Acum este foarte usor de verificat cat de rumenita este. Trebuie lasata doar cat sa prinda putina culoare si pe verso.
Se repeta operatiunea pana se termina aluatul.
Serviti clatitele cu umplutura preferata, dulce sau sarata. Noua ne plac la nebunie clatitele cu ciocolata, dar si cele cu gem, cu crema de branza... Nu conteaza umplutura, clatite sa fie :).
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!


RETETA VIDEO (CC - SUBTITRARE IN LIMBA ROMANA)


You Might Also Like

4 comentarii

  1. va multumesc pt reteta de clatite.e reteta perfecta.pana acum tot evitam sa fac clatite pt ca nu nimeream aluatul,si nu imi ieseau.foarte bune au fost.imi plac retetele dvs,cat si modul cum le explicati :).o seara frumoasa va doresc.Flori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a placut reteta mea de clatite!
      O seara frumoasa! :)

      Ștergere
  2. Vă mulțumesc pentru rețetă.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...