PROFITEROL CU CREMA DE VANILIE, INGHETATA, FRISCA SI SOS DE CIOCOLATA

aprilie 25, 2019



Va mai amintiti de acest minunat desert numit Profiterol? Pe vremuri era unul dintre cele mai populare deserturi, foarte indragit de cei mici si de cei mari deopotriva. Mie mi s-a facut pofta de profiterol si l-am preparat acasa (este foarte usor!) iar acum vreau sa impartasesc reteta cu voi ca sa ne reamintim cu totii de acele vremuri minunate.
Dar ce este acest Profiterol? Sunt niste gogosele (mini choux, adica niste mini eclere) umplute cu crema de vanilie care se servesc cu inghetata, frisca si sos de ciocolata. Datorita faptului ca se serveste cu inghetata Profiterolul este excelent pe timp de vara :).
Pentru a prepara Profiterol trebuie sa preparam mai intai aceste gogosele - mini choux. Sunt foarte usor de preparat din pâte à choux, ca si eclerele. Aluatul se prepara cu faina, oua, unt sau ulei si apa sau lapte. Eu am preparat aluatul cu ulei, usor fortata de imprejurari. Am uitat sa cumpar unt :). Gogoselele cresc foarte frumos, sunt foarte pufoase, dar parca o idee mai uscate decat cele preparate cu unt.




Nu este necesar sa adaugati praf de copt sau alt agent de crestere. Choux-urile cresc foarte frumos datorita ingredientelor dar si datorita modului de preparare. Prin urmare, va trebui sa respectati toti pasii retetei.
Atunci cand preparati pâte à choux este foarte importanta "uscarea" aluatului, adica sa il tineti pe foc pana se desprinde de pe peretii vasului iar pe fund se formeaza o pelicula alba. Aceasta etapa este foarte importanta pentru ca se evapora apa din aluat si acest lucru contribuie la obtinerea texturii specifice pâte à choux: usor crocant la exterior si aproape gol la interior.
De asemenea, este foarte importanta si coacerea. Choux-urile se coc initial la temperatura foarte mare, ca sa creasca, apoi se reduce temperatura astfel incat choux-urile sa se usuce la interior fara sa se arda. Va spun si un mic truc: ca sa fiu sigura ca gogoselele mele sunt bine uscate la interior, le intep cu o scobitoare astfel incat sa poata iesi aburul din ele.
Daca nu doriti sa umpleti gogoselele in aceeasi zi, le lasati sa se raceasca complet apoi le puneti in pungi, la frigider, pentru cel mult 2 zile.
In ceea ce priveste crema pentru profiterol, eu am ales crema de vanilie. Puteti insa la fel de bine sa umpleti gogoselele cu crema de caramel sau crema de ciocolata.
Dupa ce ati umplut gogoselele le asezati in cupe, in boluri sau pe farfurii si serviti cu inghetata, sos de ciocolata si frisca.
Acum, ca se apropie vara, va fi binevenita o portie de profiterol cu crema de vanilie, inghetata, frisca si sos de ciocolata ;)

Va mai recomand:
Prajitura cu gem si aluat razuit (prajitura rapanoasa)




Ingrediente necesare pentru a prepara reteta Profiterol cu crema de vanilie, inghetata, frisca si sos de ciocolata


Pentru choux (gogosele)
- 150 ml apa
- 3 oua
- un praf de sare
- 100 gr faina
- 90 ml ulei
Mai aveti nevoie
- Crema de vanilie (o portie)
- 3 linguri inghetata per portie
- sos de ciocolata
- 200 ml frisca lichida



Mod de preparare Profiterol cu crema de vanilie, inghetata, frisca si sos de ciocolata


Trebuie sa preparam mai intai choux-urile (gogoselele)
Am pus intr-o craticioara apa, uleiul si un praf de sare. Am pus craticioara pe aragaz, la foc potrivit, si am adus la fierbere.
Am luat de pe foc si am adaugat imediat faina. Am amestecat pentru omogenizare.
Am pus craticioara inapoi pe aragaz. Am tinut la foc potrivit, amestecand constant, aproximativ 4 minute sau pana cand se formeaza o pelicula alba pe fundul vasului. Aluatul trebuie sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Aceasta este etapa de "uscare" a aluatului. In timpul acestei etape apa din aluat se evapora iar acest lucru va ajuta gogoselele sa creasca.
Am luat aluatul de pe foc si l-am mutat intr-un bol metalic rece. Am lasat aluatul sa se raceasca cateva minute, cat sa nu mai fie fierbinte.
Am adaugat apoi ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare pentru incorporare. Trebuie sa obtinem un aluat neted si lucios.
Puteti transfera aluatul intr-o punga de patiserie sau puteti lua aluat cu lingurita si sa puneti in tava cam la 2-3 cm distanta formand mici gramajoare (cam 3 cm diametru sau de dimensiunea dorita). Mie mi se pare mai usor cu lingurita :). Pastrati neaparat distanta intre gogosele pentru ca vor creste foarte mult.
Puneti apoi gogoselele in cuptorul preincalzit (220°C pentru cuptorul electric) timp de 10-15 minute (sau pana se umfla). Reduceti apoi temperatura la 170°C, intepati gogoselele ca sa iasa aburul din ele  si coaceti inca 10-15 minute.
Lasati sa se raceasca complet.


Intre timp puteti pregati crema de vanilie si frisca.
Folositi o punga de patiserie pentru a umple gogoselele cu crema de vanilie.



Asamblare profiterol
Asezati cate 3 gogosele umplute cu crema de vanilie in boluri, cupe sau pe farfurii.
Stropiti cu sos de ciocolata.
Asezati deasupra 3 linguri de inghetata iar pe unde mai gasiti locuri libere puneti frisca :)
Puneti in varf inca o gogosica si stropiti din nou cu sos de ciocolata.


Acum puteti servi acest delicios profiterol :)

Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...