PRAJITURA TURNATA CU MERE

octombrie 04, 2016


A trecut ceva timp de cand n-am mai facut o placinta cu mere sau o prajitura cu mere si, cum suntem in plin sezon al deserturilor cu mere, care noua ne plac foarte mult... La treaba! :). Am ales sa fac o prajitura turnata cu mere, una dintre retetele mele preferate. Este foarte gustoasa, aromata si super usor de preparat.
Compozitia pentru prajitura turnata cu mere se prepara in cateva minute si se toarna in tava. De aici si denumirea :). Se coace insa in doua etape si trebuie sa aveti grija sa nu o ardeti.



La umplutura de mere adaugati zahar treptat, dupa gust. Merele pot fi mai dulci sau mai acrisoare si este bine sa gustati ca sa potriviti mai bine cantitatea de zahar.
Prajitura turnata cu mere este una dintre cele mai simple din aceasta categorie, fiind in acelasi timp si una dintre cele mai gustoase. Nu aveti niciun motiv sa nu o incercati :).
Noua ne-a placut la nebunie!

                                                           

Va mai recomand:
Chec pufos cu cacao

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura turnata cu mere (pentru o tava de 25/35cm):


Pentru blat:

- 4 oua
- 130ml ulei
- 170ml lapte
- 320gr faina
- 230gr zahar
- 1 pliculet de praf de copt (10gr)
- un praf de sare
- esenta de vanilie (2-3 lingurite)
Pentru umplutura :
- 2kg mere
- 3-5 linguri de zahar (dupa gust)
- 1 lingurita cu varf de scortisoara (sau dupa gust)
Mai aveti nevoie de zahar pudra pentru finisat.

Mod de preparare reteta prajitura turnata cu mere:


Pentru prajitura turnata cu mere trebuie sa preparam mai intai umplutura, ca sa aiba timp sa se raceasca.



Am spalat deci merele si le-am dat pe razatoarea mare. Nu este necesar sa le curatati de coaja pentru ca nu se va simti absolut deloc in prajitura si ar fi o munca inutila.
Am pus apoi merele la calit intr-o tigaie antiaderenta si am adaugat o parte din cantitatea de zahar. Am tinut merele pe foc, amestecand din cand in cand, pana au scazut bine. Mai spre sfarsit am gustat merele si am mai adaugat putin zahar. Dupa ce am oprit focul am adaugat si scortisoara si am amestecat bine.
Am lasat merele sa se raceasca si, intre timp, am pregatat compozitia pentru blatul prajiturii turnate cu mere. Am pus intr-un bol incapator zaharul si cele 4 oua si le-am mixat pana si-au dublat volumul.
Am adaugat esenta de vanilie, apoi uleiul, treptat, mixand in acelasi timp la viteza mica pentru omogenizare.
Am adaugat si laptele si am mai mixat putin.
Dupa ce am terminat cu ingredientele lichide am adaugat faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare.



Pentru a incorpora faina am folosit o spatula, dar se poate folosi si un tel. In aceasta etapa nu este indicat sa mai folositi mixerul.
Compozitia astfel obtinuta este o compozitie fluida care se toarna practic in tava, ca la orice prajitura. Compozitia pentru blatul prajiturii turnate cu mere trebuie impartita in doua parti egale, pentru doua blaturi. Jumatate din aceasta compozitie am turnat-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt (25/35cm), am scuturat tava usor ca sa se aseze bine si am pus-o in cuptorul preincalzit (180º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 10 minute. Trebuie sa stea la cuptor doar cat se se inchege compozitia astfel incat sa putem aseza umplutura de mere.
Am scos tava din cuptor si peste blat am intins uniform umplutura de mere, nivelandu-le cu o spatula. Peste umplutura de mere am turnat restul compozitiei pentru blat.
Prajitura turnata cu mere astfel asamblata am pus-o iar la cuptor (180º C) pentru alte 30-40 de minute. 
Dupa ce scoateti prajitura turnata cu mere din cuptor puteti sa-i faceti testul cu scobitoarea dar aveti grija sa intepati doar blatul de deasupra, fara sa ajungeti la umplutura de mere, care oricum este umeda.
Dupa ce se racoreste prajitura turnata cu mere, o pudrati cu zahar si o portionati dupa preferinta.
Credeti ca prajitura noastra a apucat sa se racoreasca macur un pic? NU! Am scos-o imediat din tava, am pudrat-o rapid cu zahar si am taiat cateva bucatele. Mi-am fript limba, dar tare buna a fost prajitura turnata cu mere! :)
Va recomand si placinta cu mere. Este cu aluat fraged cu unt. Super buna! :)
Noua ne plac foarte mult si parizienele cu mere.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

3 comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Isabela ! Vreau sa-ti multumesc pentru reteta. Sunt deja la a doua tura. :) Este foarte foarte buna - se topeste in gura ! :) Prima data cand am pregatit-o, cu greu ne-am abtinut sa n-o terminam in aceeasi zi. Si familia mea este compusa din 2 persoane. :)

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...