PLACINTA CU BRANZA DULCE SI STAFIDE

septembrie 21, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Foarte frageda si aromata, placinta cu branza dulce si stafide se numara printre deserturile mele preferate. As manca in fiecare zi, fara riscul de a ma plictisi vreodata!
Mama nu ne facea placinta cu branza dulce si nici acum nu face, nu stiu de ce. Mai face tata din cand in cand cate o budinca de branza dulce, dar parca nu-i acelasi lucru. Placinta aceasta este o combinatie perfecta de blat fraged si umplutura de branza, dulce, vanilata, si stafide.
Matusa mea facea o placinta cu branza dulce suuuper gustoasa. Cand mergeam in vizita pe la ea tot timpul avea ceva bun pregatit. Daca nu era placinta cu branza dulce, era placinta cu mere, chec, negresa sau nuci. Placinta cu branza dulce era insa preferata mea si nu plecam de acolo pana nu terminam si ultima bucatica :)


Acum imi fac singura placinta cu branza dulce si reteta mea este cel putin la fel de buna ca cea a matusii mele.
Placinta cu branza dulce si stafide este usor de preparat. Aluatul se prepara din faina, zahar, unt, putin iaurt, ou si vanilie. Ca sa obtinem un blat super fraged este necesar sa adaugam si praf de copt. Daca doriti, puteti sa mai adaugati coaja rasa de lamaie sau de portocala. Aluatul este destul de moale, maleabil, si se lucreaza foarte usor cu el. Dupa preparare se pot intinde foile imediat, nu veti avea probleme, dar va fi mai bine daca tineti aluatul macar 30 de minute la frigider.
In ceea ce priveste umplutura, lucrurile sunt chiar si mai simple: pur si simplu amestecati toate ingredientele.
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava de 25/35cm. Eu am folosit insa o tava mai mica, din motive de dieta :)

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura cu branza dulce si stafide:


Pentru aluat aveti nevoie de:
- 500-550gr faina
- 200gr unt moale
- 100gr iaurt
- 1 ou
- 150gr zahar
- 1 plic de zahar vanilinat
- 10 gr praf de copt (1 pliculet)
- un praf de sare
Pentru umplutura aveti nevoie de:
- 800gr branza de vaci
- 4 oua
- 200gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- esenta de vanilie
- 150gr stafide
- 2-3 linguri de pesmet
Mai aveti nevoie de zahar pudra pentru finisat.


Mod de preparare reteta placinta cu branza dulce si stafide (tava de 25/35cm):


Cand folosesc stafide la placinte sau alte dulciuri, obisnuiesc sa le tin la hidratat aproximativ o ora. Stafidele se pot pune la hidratat in suc de portocale sau in apa cu esenta preferata. Pur si simplu se pun stafidele intr-un bol si se acopera cu suc sau apa. Vor absorbi lichid si vor fi mai bune. Prin urmare, primul lucru pe care l-am facut a fost sa pun stafidele la hidratat in apa cu esenta de vanilie.
Prepararea aluatului pentru placinta cu branza dulce si stafide:
Mai intai am amestecat faina cu praful de copt si un praf de sare. Am pus-o deoparte.
Am pus intr-un bol incapator untul moale, zaharul si zaharul vanilat. Am amestecat bine cu lingura de lemn pana am obtinut o compozitie cremoasa.
Am adaugat oul si l-am incorporat.
Am adaugat si iaurtul si am amestecat pentru omogenizare.
Am adaugat apoi faina amestecata cu praf de copt si un praf de sare, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. 
Mai spre sfarsit aluatul devine destul de dens si nu mai poate fi amestecat cu lingura. Am continuat sa framant aluatul cu mana pana am incorporat toata faina. Nu trebuie framantat mult, doar cat sa incorporam faina. Trebuie sa obtinem un aluat relativ moale si nelipicios. Daca este necesar, puteti sa mai adaugati putina faina, dar ideal ar fi sa nu depasiti 550gr. De la prea multa faina blatul prajiturii cu branza va iesi mai tare.
Dupa ce ati preparat aluatul este bine sa il puneti la frigider macar 30 de minute ca sa se intareasca untul din compozitie, dar nu este absolut necesar. Oricum, tineti-l la frigider macar cat pregatiti umplutura.

Prepararea umpluturii pentru placinta cu branza dulce si stafide:
Am pus intr-un bol branza de vaci, zaharul, ouale, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si stafidele scurse si am amestecat bine. pana am obtinut o compozitie omogena. Am adaugat apoi si pesmet, ca sa nu fie umplutura prea fluida. Adaugati pesmet cate o lingura, pana ajungeti la consistenta dorita.

Asamblare si coacere placinta cu branza dulce si stafide
Am asezat aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina si l-am impartit in doua parti egale, pentru doua foi. Am pastrat o bucata de aluat iar pe cealalta am pus-o deoparte.
Bucatica de aluat pastrata am asezat-o pe suprafata de lucru prasarata cu faina si, cu ajutorul unui sucitor, am intins o foaie de dimensiunea tavii. 
Am intepat foaia de aluat cu furculita (ca sa nu se umfle la copt) apoi am asezat-o in tava unsa cu unt si tapetata cu faina (sau tepatata cu hartie de copt).
Peste prima foaie de aluat am intins uniform umplutura de branza dulce si stafide.
Am luat a doua bucata de aluat, am intins-o cu sucitorul, am intepat-o cu furculita si am asezat-o peste umplutura de branza.
Placinta cu branza dulce si stafide astfel asamblata am pus-o in cuptorul preincalzit (180 °C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 30-35 de minute.
Am scos placinta cu branza dulce si stafide din cuptor, am lasat-o sa se racoreasca si am pudrat-o cu zahar. 
Puteti portiona placinta si cat este calda dar se va taia mai frumos daca o lasati sa se raceasca complet. Noi nu am rezistat mai mult de 10 minute dupa ce am scos-o din cuptor :)
Va recomand cu drag aceasta reteta de placinta cu branza dulce si stafide. Este minunata!
Va mai recomand:
Prajitura cu branza dulce fara blat
Prajitura Rudy
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...