PARJOALE MOLDOVENESTI

februarie 27, 2015

ENGLISH RECIPE HERE

Ingrediente necesare pentru a prepara parjoalele moldovenesti:


- 500 de grame carne tocata de porc (sau amestec vita+porc)
- 1 ou
- 1 cartof maricel
- 1 morcov
- 1 ceapa mare (sau doua cepe mai mici)
- 5-6 catei usturoi
- 1- 2 felii de paine
- sare, piper, cimbru dupa gust
- 2 de linguri faina
- 2 de linguri pesmet
- 1 lingura de lingura ulei



Parjoalele moldovenesti se aseamana foarte mult cu chiftelele si sunt la fel de bune, daca nu chiar mai bune. Parjoalele sunt insa ceva mai mari decat chiftelele si au o forma lunguiata. Ca si ingredient suplimentar fata de chiftele as putea sa mentionez morcovul, care le da o nota un pic mai dulce. Daca ar fi sa facem parjoalele moldovenesti ca la mama lor acasa, ar trebui sa le prajim in ulei incins, lucru care implica un numar foarte mare de calorii. Eu am optat pentru varianta la cuptor. Nu le afecteaza gustul absolut deloc doar ca ies o idee mai uscate. De obicei, cand fac chiftele/parjoale la cuptor, ung tava cu cativa stropi de ulei. De data asta am scapat ceva mai mult ulei in tava (cam o lingura) si vreau sa va spun ca n-a mai fost nici o diferenta fata de cele prajite in ulei. Practic, parjoalele moldovenesti s-au prajit la cuptor cu doar o lingura de ulei. Daca tinem cont ca de multe ori si la salata punem mai mult de o lingura de ulei...
Carnea va recomand sa o tocati acasa sau in magazin. Evitati carnea tocata ambalata pentru ca are foarte multa grasime. Este mai bine sa alegeti o bucata de carne frumoasa pe care sa o tocati si, in felul asta, stiti ce aveti in farfurie.

Mod de preparare parjoale moldovenesti: 


Si acum sa ne apucam de parjoale. Intai de toate am pus la muiat in apa 2 felii de paine, dupa care am curatat legumele (cartoful, morcovul, ceapa si usturoiul).



Morcovul, cartoful si ceapa le-am dat pe razatoarea mica apoi am scurs bine cartoful si morcovul, ceapa mai putin( ca sa dea gust), si le-am pus intr-un castron mare, impreuna cu carnea tocata. Inainte de a trece mai departe, am luat o scurta pauza pentru a-mi sterge lacrimile cauzate de ceapa...
Am zdrobit apoi usturoiul si l-am adaugat si pe el in castronul cu carne. Au urmat painea stoarsa bine, sare, piper si cimbru dupa care am amestecat bine cu mana. Cand compozitia a devenit omogena, am adaugat si oul si am mai amestecat un pic. Acum ar fi ideal sa punem acest amestec de carne la frigider cam o ora pentru a se amesteca gusturile si aromele. Daca va grabiti puteti sari peste aceasta etapa.




In continuare, am amestecat intr-o farfurie faina cu pesmet (cate 2 linguri din fiecare), am uns tava cu ulei si am inceput sa modelez parjoalele. Parjoalele se modeleaza cel mai usor cu mana uda, dandu-le mai intai o forma lunguiata, ca de mititei, se tavalesc apoi prin faina si pesmet si se turtesc usor intre palme. Le-am asezat apoi in tava unsa din timp cu ulei. Am pus tava in cuptorul incins pentru circa 45 de minute. Pe la jumatatea timpului de coacere am scos tava din cuptor, am intors parjoalele si le-am pus iar la cuptor, ca sa se faca uniform.
Daca doriti sa prajiti parjoalele moldovenesti in ulei, procedati ca la chiftele: le puneti la prajit in ulei incins si le rumeniti pe ambele parti, dupa care le scoateti, preferabil, pe hartie absorbanta.
Sunt foarte bune, satioase si foarte usor de preparat.
Pofta mare!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

11 comentarii

  1. Serios? Chiar pot sa fac parjoale moldovenesti la cuptor? Cum de nu m-am gandit si eu la asta??? O sa incerc chiar azi reteta.
    Multam fain.
    Madalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-mi spui daca ti-au placut parjoalele moldovenesti la cuptor. La fel se pot face si chiftelele.

      Ștergere
    2. Le-am facut aseara si au iesit foarte exceptionale. De acum incolo asa am sa fac parjoalele

      Ștergere
  2. Asa fac si eu parjoalele dar pun si niste patrunjel. Ies mai aromate

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent! !!!!felicitari!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutari, eu am doua variante de parjoale la cuptor. Prima metodă e ca și a ta. Doar că eu modelez parjoalele cu manile unse cu ulei și nu le tăvălesc în făină. Iar în a doua variantă, prăjesc parjoalele câte un minut pe ambele părți in tigaie, apoi le aranjez în tava și încă 25 minute la cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am menționat. La a doua variantă modelez parjoalele umezindu-mi mâinile cu apă rece

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc pentru reteta. au iesit super delicioase. copiii au mancat cu mare pofta.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...