PRAJITURA DESTEAPTA (PRAJITURA INTELIGENTA, PRAJITURA MAGICA)

octombrie 30, 2016


ENGLISH RECIPE HERE

Acest articol contine linkuri de afiliere

Prajitura desteapta, prajitura inteligenta sau isteata, prajitura magica, chiar si cremes fals am vazut ca i se mai spune acestei prajituri. Indiferent de denumire, este o prajitura exceptionala, incredibil de usor de preparat si absolut delicioasa. Este o prajitura desteapta pentru ca noi preparam o singura compozitie, o turnam in tava, iar prajitura se aranjeaza singura la cuptor :). In timpul coacerii se formeaza 3 straturi: un blat la baza, crema la mijloc iar deasupra un alt blat foarte pufos si aerat.
Prajitura desteapta se prepara intr-un timp foarte scurt, ingredientele sunt putine si la-ndemana iar rezultatul este de-a dreptul spectaculos. Este o prajitura pe care este chiar pacat sa nu o faceti :)
Prajitura desteapta este o prajitura cu sanse maxime de reusita. Trebuie insa respectata ordinea adaugarii ingredientelor, altfel nu se mai intampla magia :).



Prajitura desteapta este si o prajitura aspectuoasa si este potrivita pentru o masa festiva.
Trebuie sa recunosc ca eu am evitat mult timp sa fac aceasta prajitura pentru ca nu credeam ca doar amestecand totul intr-un bol pot obtine o astfel de prajitura. S-a intamplat insa ca am fost foarte racita, nu am avut energie sa gatesc, dar pofta de ceva dulce era la locul ei si am zis ca e momentul sa o incerc. Ce sa va spun, chiar este o prajitura magica si chiar imi pare rau ca am evitat-o pana acum.



Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava de 17/27cm. Pentru o tava de 25/35cm folositi 9 oua iar restul ingredientelor le dublati.
Va recomand cu drag aceasta prajitura desteapta, este intr-adevar magica :)

Va mai recomand:
Pandispan cu piersici
Prajitura ecler la tava
Prajitura desteapta cu ciocolata

Ingrediente necesare pentru a prepara prajitura desteapta (prajitura inteligenta, prajitura magica):

Ingrediente pentru prajitura desteapta

- 4 oua
- 500ml lapte
- 125gr unt topit
- 120gr faina
- 150gr zahar pudra
- esenta de vanilie
- un praf de sare
Mai aveti nevoie de zahar pudra pentru finisat.

Instrumente utile:
Mixer de mana TEFAL Prep'Mix HT450B38, 450W, 5 trepte viteza, functie Turbo, set 2 teluri, 2 carlige, alb&gri


Mod de preparare reteta prajitura desteapta (prajitura inteligenta, prajitura magica):


Reteta video (CC - subtitrare in limba romana)



Primul pas este sa topim untul si sa il lasam sa se racoreasca putin inainte de a incepe sa pregatim compozitia pentru prajitura desteapta. Nu trebuie sa fie complet rece, poate fi usor caldut, dar in nici un caz fierbinte. Am separat galbenusurile de albusuri. Am pus intr-un bol incapator zaharul pudra si galbenusurile si am mixat la viteza mare pana am obtinut o compozitie cremoasa, deschisa la culoare. Am adaugat untul topit si racorit intre timp si am mixat pentru a omogeniza compozitia.
Am adaugat faina si am mixat, apoi am adaugat esenta de vanilie si laptele si am mai mixat putin pentru a obtine o compozitie omogena.
Acum trebuie sa batem albusurile. Daca folositi acelasi mixer sau tel, neaparat trebuie sa-l spalati cu apa calda si detergent. Daca il scoateti din compozitia cu unt si-l treceti la albusuri, nu se vor mai intari orice le-ati face. Va spun din experienta :)
Deci, am spalat mixerul, am pus intr-un bol albusurile si un praf de sare si le-am mixat bine, pana s-au transformat intr-o spuma ferma.
Am lasat mixerul deoparte si am luat din albusurile batute cu o lingura si am adaugat la restul compozitiei pentru prajitura desteapta. Am adaugat treptat toate albusurile, amestecand usor.



Veti vedea ca raman bulgarasi de albus la suprafata compozitiei. Nu trebuie sa mixati sau sa insistati prea mult ca sa obtineti o compozitie perfect omogena. Bulgarasii aceia de albus for contribui la formarea blatului pufos de deasupra prajiturii.
Compozitia pentru prajitura desteapta am turnat-o apoi intr-o tava unsa bine cu unt. Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180º C) timp de aproximativ 45 de minute.
Daca nu puteti seta temperatura cuptorului, verificati mai devreme prajitura pentru ca are tendinta sa se coaca foarte repede la suprafata. Daca prajitura desteapta s-a rumenit bine la suprafata dar in mijloc este semnificativ mai moale decat pe margini, opriti focul ca sa nu se arda dar lasati prajitura in cuptor. Veti vedea ca in scurt timp se va inchega uniform. Este, oricum, mult mai bine daca o lasati sa se raceasca in cuptor.
Prajitura desteapta trebuie tinuta la frigider cateva ore inainte de a fi taiata. Credeti ca am avut rabdare? Dupa ce s-a racorit am taiat putin dintr-un capat pentru ca mi-era taaare pofta :). Restul am pus la frigider pana a doua zi cand am pudrat cu zahar prajitura desteapta si am portionat-o. Tare buna!
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
Daca ati testat aceasta prajitura delicioasa, astept sa-mi spuneti in comentarii cat de mult v-a placut :)

You Might Also Like

7 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...