POALE-N BRAU (BRANZOAICE) - RETETA VIDEO

februarie 10, 2017


Placintele Poale-n brau, cunoscute si sub denumirea de branzoaice, sunt o minunatie de placinte pufoase si aromate, cu umplutura de branza dulce si stafide, sau cu branza sarata, dupa preferinta.
Placintele Poale-n brau se prepara usor dintr-un aluat asemenator cu cel de cozonac. Puteti folosi drojdie uscata sau drojdie proaspata, cu aceleasi rezultat. Pentru a obtine placinte pufoase este insa important sa nu exagerati cu faina. De la prea multa faina aluaturile ies mai indesate si mai tari. Adaugati faina pana cand aluatul se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului, chiar daca este putin lipicios.



Puteti aromatiza aluatul pentru placintele Poale-n brau cu esentele preferate, cu coaja de lamaie sau de portocala. La fel si umplutura, daca preparati branzoaice cu branza dulce. Daca le faceti cu branza sarata, renuntati la esente, reduceti cantitatea de zahar din aluat si puneti ceva mai multa sare.
Placintele poale-n brau sunt exceptional de gustoase calde, pudrate cu putin zahar. Sunt insa bune si dupa ce se racesc si, daca se intampla cumva sa va ramana si pe a doua zi, sa stiti ca sunt la fel de bune :)
Daca renuntati la stafide puteti creste cantitatea de branza folosita.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 12 placinte Poale-n brau.



Va mai recomand:

- Cozonac fara framantare
- Cuib de viespi
- Rulouri cu nuca si gem
- Cornulete cu gem si nuca
- Placinta cu mere


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta Poale-n brau (branzoaice):


Pentru aluatul placintelor Poale-n brau (Branzoaice):
- 550gr faina 000
- 250ml lapte
- 7 gr drojdie uscata (sau 25gr drojdie proaspata)
- 2 galbenusuri
- 50gr unt
- 80gr zahar
- un praf de sare
- vanilie
- coaja rasa de la 1/2 lamaie sau portocala

Pentru umplutura placintelor Poale-n brau (Branzoaice)
- 350-400gr branza dulce (bine scursa)
- 150gr zahar
- 2 oua
- 1-2 linguri de gris
- 100gr stafide
- un praf de sare
- vanilie
- coaja rasa de la 1/2 lamaie sau portocala

Pentru uns placintele poale-n brau: un galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de apa.

Instrumente utile:
Robot de bucatarie Heinner HPM-1000WH, 1000W, miscare planetara, accesoriu masina de tocat si blender, bol 5.5 L, 10 viteze + pulse, Alb



Mod de preparare reteta Poale-n brau (Branzoaice)

Reteta video



Mie imi place sa pun intotdeuna stafidele la hidratat. Nu este obligatoriu, dar mie mi se par mai bune daca sunt hidratate in prealabil. Daca doriti sa le hidratati, cu 2-3 ore inainte de a prepara placintele, puneti stafidele intr-un castronel si turnati peste ele suc de portocale sau pur si simplu apa calduta. Puteti sa adaugati si esenta preferata.

Prepararea aluatului pentru placintele Poale-n brau (Branzoaice)
Mai intai am pus la incalzit laptele si untul. Am tinut pe foc, amestecand din cand in cand, doar cat sa se topeasca untul. Acest amestec de lapte si unt trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Daca este necesar, il lasati sa se racoreasca putin inainte de a continua cu prepararea aluatului.
Am amestecat intr-un bol faina si drojdia, uscate.
Intr-un alt bol, mai incapator, am pus zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie. Am adaugat galbenusurile batute usor cu furculita si am amestecat pentru omogenizare.
Am adaugat coaja rasa de portocala, apoi laptele cu unt topit (caldut) si am amestecat.
Am aduagat apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand nu am mai putut sa amestec cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana.



Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. Este in regula daca este usor lipicios, important este sa nu ramana lipit de mana. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati o lingura de faina.
Am asezat aluatul intr-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).

Pregatirea umpluturii pentru placintele Poale-n brau (Branzoaice)
Am pus intr-un bol branza de vaci, zaharul, esenta de vanilie, coaja rasa de la 1/2 portocala, un praf de sare si cele 2 oua batute usor cu furculita. Am amestecat bine. In functie de cat de apos este acest amestec, adaugati 1-2 linguri de gris.
Eu am adaugat 2 linguri de gris si am amestecat bine. Am adaugat apoi si stafidele scurse.

Asamblarea placintelor poale-n brau (branzoaice)
Dupa ce a crescut aluatul l-am impartit in doua parti egale. Nu este obligatoriu, dar mie mi se pare mai usor de lucrat cu bucati mai mici de aluat.
Am luat o bucata de aluat si am asezat-o pe suprafata de lucru presarata cu faina. Cu ajutorul unui sucitor am intins o foaie dreptunghiulara de aproximativ 22-33cm. Am taiat apoi foaia de aluat in patrate de aproximativ 11/11cm. Am obtinut 6 patrate.
Am asezat cate o lingura de umplutura de branza cu stafide pe fiecare patrat.
Am ridicat cate doua colturi opuse peste umplutura si am avut grija sa le lipesc ca sa nu se desfaca la cuptor.
Ar trebui sa obtineti un patrat frumos impachetat. Daca bucatelele de aluat au fost mai degraba dreptunghiuri decat patrate, cand veti impacheta placintele e posibil ca aluatul sa nu se suprapuna cum trebuie pe la colturi. Trageti cu grija de aluat astfel incat sa fie umplutura bine acoperita si sa nu curga in tava.
Placintele astfel asamblate le-am asezat intr-o tava antiaderenta (sau orice alta tava tapetata cu harrtie de copt), lasand ceva distanta intre ele ca sa nu se uneasca la cuptor. Daca se unesc nu este o problema, este afectat doar aspectul lor. Placintele Poale-n brau vor iesi chiar mai pufoase daca stau mai inghesuite :) Am acoperit placintele cu folie alimentara si le-am lasat sa se odihneasca 30 de minute.
Se procedeaza la fel cu cealalta bucata de aluat.

Coacere Placinte poale-n brau
Dupa ce au trecut 30 de minute, am uns placintele Poale-n brau cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.
Le-am pus apoi in cuptorul preincalzit (200ºC pentru cuptorul electric) timp de 15-20 de minute.
Placintele poale-n brau (branzoaice) sunt minunate calde, pudrate cu putin zahar. Sunt foarte gustoase si reci, dar veti vedea ca nu vor apuca prea multe sa se raceasca :)
Sectiune placinte poale-n brau

Va recomand si parizienele cu mere. Sunt delicioase!
Spor la gatit si pofta buna !
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

5 comentarii

  1. Exact asa sunt cum le-ati descris dvs in reteta,pufoase si aromate.Le- facut si eu,ca demult imi era pofta...pur si simplu delicioase,cu toate ca nu prea mi-a iesit mie forma de plic :) Flori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va sunt de folos retelele mele! In ceea ce priveste forma de plic, placintele poale-n brau nu au o forma perfecta pentru ca aluatul este destul de moale. Eu le mai aranjez in tava :)

      Ștergere
  2. Indiferent de forma lor,s-au mancat imediat.Fac multe retete dupa blogul dvs,pt ca sunt delicioase si imi place cum le explicati,si mereu mi-au fost de folos :)o zi frumoasa.Flori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceste placinte imi aduc aminte de bunica. Facea niste poale-n brau de nu te puteai opri din mancat.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...