PAINE DE CASA CU CARTOFI

martie 18, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Painea de casa cu cartofi este printre cele mai bune retete de paine. Este moale, pufoasa si are un gust minunat. Chiar si coaja este moale la aceasta paine, fara sa fie unsa cu nimic.
Painea de casa cu cartofi este excelenta si a doua zi, se pastreaza la fel de moale si pufoasa si nu se usuca deloc.



Cartofii au un rol important in aceasta reteta. Datorita cartofilor painea se pastreaza moale si pufoasa, dar influenteaza si gustul painii. Trebuie sa folositi niste cartofi fainosi, din aceia care sunt buni pentru piure. Eu folosesc la painea cu cartofi ce cartofi gasesc prin casa, nu cumpar cartofi special pentru paine. Din acest motiv va pot spune cu siguranta ca, daca folositi cartofi fainosi, painea cu cartofi este mult mai buna din toate punctele de vedere, si ca gust si ca textura.
Painea de casa cu cartofi este una dintre preferatele noastre si o prepar destul de des. Se si mananca foarte repede si a fost mai greu de prins in poza :)
Va recomand si focaccia cu cartofi si rozmarin.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta paine de casa cu cartofi:


- 400gr faina pentru paine
- 400gr cartofi fainosi
- 170ml apa calduta
- 1 pliculet drojdie uscata (7gr)
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar
- 3 linguri de ulei


Mod de preparare reteta paine de casa cu cartofi:


Am spalat bine cartofii si i-am pus la fiert cu tot cu coaja, in apa cu sare. Cartofii trebuie fierti pana intra furculita usor in ei.
Dupa ce am fiert cartofii, i-am scos din apa si i-am lasat sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit cartofii, i-am curatat de coaja, i-am pus intr-un bol incapator si i-am pisat ca pentru piure.
Separat am amestecat faina cu drojdia, uscate.
Peste cartofii pisati am adaugat uleiul, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de zahar si apa calduta. Am amestecat usor pentru omogenizare.
Am adaugat faina amestecata cu drojdie la restul ingredientelor, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn.
Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana pana am incorporat toata faina.
Dureaza ceva mai mult decat la un aluat simplu, fara cartofi, dar aluatul este moale si este usor de framantat. Daca vi se para ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati 1-2 linguri de faina.
Dupa ce am preparat aluatul pentru painea cu cartofi l-am asezat intr-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).



Dupa ce a crescut aluatul pentru painea de casa cu cartofi l-am rasturnat pe suprafata de lucru presarata din abundenta cu faina. Aluatul este destul de moale si lipicios din cauza cartofilor si trebuie sa lucram cu ceva mai multa faina decat in mod obisnuit.
Am mai presarat putina faina si deasupra aluatului apoi l-am modelat in forma de paine (rotunda), tragand marginile dedesubt.
Painea de casa cu cartofi astfel modelata am asezat-o pe suprafata de lucru presarata cu faina, am acoperit-o cu un prosop si am lasat-o sa se odihneasca aproximativ 30 de minute.
In acest timp de odihna painea de casa cu cartofi continua sa creasca dar, fiind un aluat mai greu, se deformeaza. Din acest motiv nici nu este indicat sa o lasati sa se odihneasca in tava.
Dupa ce a trecut timpul de odihna am rearanjat painea in forma rotunda si am asezat-o intr-o tava antiaderenta (sau orice alta tava tapetata cu hartie de copt).
Am pus apoi painea de casa cu cartofi in cuptorul preincalzit (190ºC pentru cuptorul electric) timp de 45-60 de minute (in functie de cat de rumenita doriti sa fie painea). Eu tin painea la cuptor cam 45 de minute dupa care opresc cuptorul dar mai tin painea in cuptor inca 10-15 minute.
Painea de casa cu cartofi este foarte gustoasa calda sau rece. Ce este insa si mai important este ca aceasta paine se pastraza la fel de buna si a doua zi.
La o paine asa de buna merge o mancare de limba cu masline, o mancare de praz cu masline si carne de porc sau poate niste ardei umpluti :)
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

2 comentarii

  1. Am facut aceasta paine cu cartofi pt prima data.a iesit foarte buna,si a ramas la fel de gustoasa si a doua zi.doar ca eu am lasat-o aproape o ora,ca am un aragaz mai vechi si a trebuuit sa o tin mai mult.mi-a placut ca s-a rumenit frumos deasupra,doar ca dedesubt mi s-a cam ars putin,dar chiar si asa a fost gustoasa.Flori.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...