SALATA DE OREZ CU CIUPERCI
iunie 27, 2018Dragii mei, probabil ati observat deja ca imi cam plac salatele de orez :). Da, imi plac foarte mult pentru ca, desi orezul este destul de fad, se poate combina cu legumele preferate, cu peste sau carne si obtinem o salata deosebit de gustoasa.
Va spun sincer ca, desi nu sunt o persoana pretentioasa la mancare, am totusi o problema cu pilaful. Probabil si din cauza ca am amintiri neplacute din copilarie legate de pilaf :). Salata de orez insa se numara printre preferatele mele si acest lucru se vede pe blog. Se tot inmultesc salatele de orez :). Puteti gasi pe blog salata de orez cu legume mexicane, salata mexicana cu pui si orez si salata de orez simpla.
Astazi v-am pregatit o delicioasa salata de orez cu ciuperci, foarte gustoasa si satioasa. Daca va place pilaful cu ciuperci, trebuie sa incercati si aceasta reteta pentru ca este mult mai buna!
Salata de orez este mai gustoasa dintr-un motiv foarte simplu: pe langa ingredientele gatite, adaugam si ingrediente proaspete care aduc un plus de gust si prospetime.
Pentru a prepara aceasta salata am folosit ciuperci champignon proaspete pe care le-am fiert in prealabil. Eu am mers pe varianta simpla si rapida. Daca doriti insa si mai multa savoare, procedati in felul urmator: spalati ciupercile, le taiati bucati potrivite, le puneti intr-o tava, le stropiti cu putin ulei, presarati sare, piper si usturoi granulat si le puneti la cuptor pana se innegresc si lasa apa. Ciupercile gatite astfel sunt mega delicioase dar dureaza ceva mai mult pana se fac.
In ceea ce priveste legumele prosapete, eu am adaugat ceapa verde si castravete, dar puteti folosi ce legume va plac. Spre exemplu, puteti sa mai adaugati rosii cherry, ardei kapia, masline, porumb sau orice altceva credeti ca ar merge la aceasta salata.
Si nu uitati de verdeata, pentru ca este foarte importanta. Eu am folosit marar, pentru ca mi se pare ca merge cel mai bine cu ciupercile, dar puteti folosi si patrunjel.
Salata de orez cu ciuperci este mult mai gustoasa rece. Prin urmare, o veti tine la frigider aproximativ o ora inainte de servire.
Puteti servi aceasta delicioasa salata de orez cu ciuperci ca atare sau ca garnitura. Merge foarte bine cu o friptura la gratar.
Ingrediente necesare pentru a prepara salata de orez cu ciuperci:
- 1 kg ciuperci champignon proaspete
- 300 gr orez cu bob lung
- 1/2 castravete (sau 2-3 castraveti mici)
- 1 legatura de ceapa verde
- 1 legatura de marar proaspat
- sare si piper dupa gust
- ulei si suc de lamaie (sau otet) dupa gust
Mod de preparare reteta salata de orez cu ciuperci
M-am ocupat mai intai de ciuperci.
Am umplut o oala cu apa, am adaugat sare si am pus-o la fiert.
Intre timp am spalat ciupercile si le-am taiat felii potrivite. Cand apa a dat in clocot am adaugat ciupercile si le-am lasat sa fiarba aproximativ 7 minute.
Dupa ce a trecut acest timp, am strecurat ciupercile si le-am lasat sa se raceasca.
In timp ce se raceau ciupercile, am pregatit orezul. L-am clatit si l-am pus intr-o oala cu de 4 ori mai multa apa. Am adaugat sare si am pus orezul la fiert.
Orezul trebuie sa fie al dente, deci nu il lasati prea mult sa fiarba. Mai verificati din cand in cand cate un bob de orez si aveti grija sa si amestecati, ca sa nu se lipeasca.
Am strecurat apoi orezul , l-am clatit cu apa rece din abundenta si l-am lasat in stecuratoare ca sa se scurga si sa se raceasca complet.
Asamblare salata de orez cu ciuperci
Am pus orezul (bine scurs si racit) intr-un bol incapator. Am adaugat ciupercile si am amestecat.
In cazul in care orezul sau ciupercile nu s-au racit complet, puneti salata in frigider pentru 30 de minute.
Am taiat castravetele in sferturi, pe lungime, apoi feliute si l-am pus la salata. Am adaugat ceapa verde taiata rondele si mararul tocat.
Am asezonat cu sare si piper, am adaugat ulei si suc de lamaie (sau otet) si am amestecat bine.
Salata de orez cu ciuperci astfel preparata am pus-o la frigider pentru aproximativ o ora pentru a permite aromelor sa se intrepatrunda.
Serviti aceasta delicioasa salata de orez cu ciuperci ca fel principal, ca aperitiv sau ca garnitura.
Spor la gatit si pofta buna!
0 comentarii