TACI SI INGHITE

noiembrie 02, 2015

ENGLISH VERSION HERE

Pentru cei care inca nu au auzit de “Taci si inghite”, sa va spun mai intai ce este :). Taci si inghite este o reteta veche, transilvana, simpla si gustoasa. Se prepara cu mamaliga asezata in straturi, branza, oua si ceva afumatura.
Branza trebuie sa fie sarata (telemea, branza de burduf) iar in ceea ce priveste afumatura, cel mai bine merg carnatii afumati pentru ca sunt mai gustosi.
Taci si inghite se serveste calda, la pranz sau la cina. Nu cred ca mai este la fel de buna dupa ce se raceste, cu exceptia cazului in care va place mamaliga rece. Oricum, la noi nu a apucat sa se raceasca :) Merge foarte bine cu smantana.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta Taci si inghite (pentru o tava de 23/23cm):

- 200gr branza sarata
- 300gr carnati afumati
- 4 oua
- 1 lingura de ulei
- sare dupa gust

Pentru mamaliga:

- 1 pahar si jumatate de malai
- 1,5l apa
- sare dupa gust

Mod de preparare Taci si inghite:

Mai intai am dat branza pe razatoarea mare, ca sa o am pregatita. Am feliat apoi carnatii si i-am pus la prajit intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei. I-am lasat sa se rumeneasca si, in acest timp, am preparat mamaliga.




Am pus intr-o craticioara, pe aragaz, 1,5l apa si sare. Am lasat apa sa se incalzeasca un pic apoi am adaugat malaiul, in ploaie, amestecand in acelasi timp. Am lasat mamaliga sa fiarba, amestecand continuu ca sa nu se formeze cocoloase. Mamaliga trebuie sa fie potrivit de moale. Daca vedeti ca este prea moale sau prea tare, o puteti ajusta pe parcurs, adaugand malai sau apa. Nu trebuie sa lasati mamaliga sa se raceasca pentru ca se intareste si va fi mai greu de asezat in tava.
Acum ca aveam toate ingredientele pregatite, m-am apucat sa asamblez Taci si inghite. Am uns o tava cu putin ulei apoi am asezat jumatate din cantitatea de mamaliga.




Peste mamaliga am presarat 2/3 din cantitatea de branza iar peste branza am asezat feliutele de carnat.
Am pastrat cateva feliute de carnat sa le pun la sfarsit, deasupra preparatului, pentru ca devin crocante si delicioase :) Peste stratul de branza si carnati am asezat cel de-al doilea strat de mamaliga. Folosind o lingura umezita (ca sa nu se lipeasca) am facut 4 adancituri in mamaliga, pentru oua.
Am presarat restul de branza apoi am asezat ouale (crude) in adanciturile special amenajate.
Am stropit ouale cu putin ulei (cam jumatate de lingura) apoi am presarat sare peste ele. La sfarsit am asezat si feliutele de carnat apoi am pus tava cu Taci si inghite in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 25 de minute.
Sectiune Taci si inghite

Puteti reduce timpul de coacere daca va plac ouale mai moi.
Acum puteti savura o portie aburinda de Taci si inghite.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
Daca ati incercat aceasta reteta delicioasa,, astept sa-mi spuneti in comentarii cat de mult v-a placut. Sau poate aveti o reteta proprie pentru acest preparat traditional.

Update:
Am uitat sa va povestesc cum a fost la noi cu Taci si inghite :). Ma intreaba Victor, baiatul cel mare:
"Ce mancam azi?"
Eu: "Taci si ighite!"
Victor: "Hai, ma, zi-mi!"
Eu: "Taci si inghite!"
Victor: "Auzi, tu faci misto de mine?"
Eu: "Nu, azi mancam Taci si inghite!"
Deci, daca va intreaba cineva ce aveti la masa, aveti grija cum ii explicati :).

You Might Also Like

4 comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Taci si inghite este intr-adevar o bunaciune :)

      Ștergere
    2. Si mai buna daca mamaliga e facuta in lapte si peste oua razi un pic de cascaval

      Ștergere
  2. Nu am facut niciodata,dar o sa fac chiar acum!😍😍😍

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...