FOI FRAGEDE PENTRU PRAJITURI - RETETA VIDEO

mai 02, 2016


ENGLISH RECIPE HERE

Acest articol contine linkuri de afiliere

Prajiturile cu foi fragede se numara printre cele mai bune prajituri, fiind foarte spornice, aspectuoase si foarte gustoase, indiferent de crema folosita. Foile fragede pentru prajituri nu sunt greu de preparat si nici nu dureaza foarte mult sa le intindeti, dar este adevarat ca prima data poate sa vi se para ca este un lucru complicat. Nu este nici pe departe complicat si va voi demonstra acest lucru in randurile de mai jos.
Este o reteta simpla, de baza, cu foile coapte de fundul tavii.
Crema o alegeti dupa preferinte, de ciocolata, de vanilie, de caramel sau Alba ca Zapada, sau puteti folosi mai multe creme. Trebuie insa sa tineti cont ca, dupa preparare, prajiturile cu foi fragede trebuie acoperite si tinute la frigider cel putin 5-6 ore, cel mai bine peste noapte, pentru a se muia foile. Mda, acesta este un dezavantaj major :).



Ingredientele de mai jos sunt pentru 4 foi iar pentru coacere am folosit o tava de 27/35cm (merge si o tava putin mai mare).
Sper sa va fie de folos aceasta reteta de foi fragede pentru prajituri si sa o folositi pentru a prepara prajituri absolut delicioase pe care sa le impartiti cu cei dragi :).

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta foi fragede pentru prajituri (cu amoniu):


- 2 oua
- 100ml lapte
- 100ml ulei
- 9 linguri de zahar
- 550gr faina (aproximativ)
- 1 lingurita bicarbonat de amoniu (amoniu pentru prajituri)
- 1 lingura zeama de lamaie (sau otet)
- un praf de sare 

Cum masuram ingredientele fara cantar?


Mod de preparare reteta foi fragede pentru prajituri (cu amoniu):



Am pus intr-un bol zaharul, un praf de sare, cele 2 oua, laptele si uleiul si am mixat putin ca sa se omogenizeze.



Am turnat zeama de lamaie peste bicarbonatul de amoniu obtinand astfel un amestec efervescent pe care l-am adaugat la restul ingredientelor si am amestecat. 
Am inceput apoi sa adaug faina, treptat, amestecand in acelasi timp. Puteti amesteca cu o lingura, cu un tel sau cu mixerul la viteza foarte mica.
(Puteti folosi un mixer ca acesta.)
Cand nu am mai putut amesteca am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina. Dupa ce am terminat de adaugat faina, am mai framantat aluatul putin pentru a vedea daca este necesar sa mai adaug faina.
Cantitatea de faina poate sa varieze si, daca credeti ca este necesar (aluatul este lipicios), puteti sa mai adaugati putina faina. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care nu se mai lipeste de mana. Aluatul astfel preparat l-am lasat sa se odihneasca 20 de minute.
Acum urmeaza sa intindem foile pentru prajituri. Ca sa fie mai usor, desenez conturul tavii pe hartia de copt si intind foile direct pe hartie.



Dupa ce au trecut cele 20 de minute am impartit aluatul in 4 parti egale, pentru 4 foi. Am luat o bucatica de aluat, am asezat-o pe hartie de copt si, cu ajutorul unui sucitor, am intins o foaie foarte subtire, pe dimensiunea tavii (27-35cm).
Aluatul este moale si, daca nu reusiti sa-l intindeti perfect pe dimensiunea tavii, il puteti aranja si cu mana pe margini sau pe la colturi. Dupa ce terminati de intins foaia aranjati marginile cu un cutit, ca sa fie drepte.
Dupa ce am intins foaia am intepat-o cu furculita ca sa nu se umfle la cuptor. Trebuie intepata bine, nu doar din loc in loc.  
Am asezat apoi foaia de prajitura pe spatele tavii (pe fundul tavii) si am pus tava in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 8 minute.
Se procedeaza la fel si cu celelalte 3 bucatele de aluat.
Aveti grija cu ele pentru ca se coc foarte repede. Timpul de coacere poate sa difere si trebuie sa fiti cu ochii pe ele. Foile pentru prajituri sun gata in momentul in care se coloreaza pe margini. Dat fiind faptul ca se coc atat de repede, este bine sa pregatiti 2 chiar 3 foi inainte de a incepe sa le coaceti.
Cand asamblati prajitura trebuie sa manevrati foile cu grija pentru ca sunt destul de fragile si se pot rupe foarte usor.
Dupa asamblare, prajitura trebuie tinuta la frigider minim 5-6 ore, preferabil peste noapte, pentru a permite foilor sa se moaie.
Daca doriti sa preparati foi cu unt si miere, gasiti reteta la prajitura Albinita.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

6 comentarii

  1. Buna ziua.Mereu fac prajitura cu foi si crema de ciocolata,alba ca zapada,dupa aceasta reteta.sunt bestiale foile.se topesc in gura de bune ce sunt.o zi frumoasa.Flori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am reusit din prima incercare! Credeam ca sunt foarte greu de facut aceste foi si ca nu voi reusi niciodata :)))) Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Prima data poate parea mai greu de intins foile fragede pentru prajituri dar, dupa aceea, devine chiar simplu :)

      Ștergere
  3. Va recomand si reteta de fursecuri spirala in 2 culori: https://www.absolutdelicios.ro/2020/02/fursecuri-spirala-in-2-culori-reteta.html

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...