CHIFTELUTE SUEDEZE IN SOS DE SMANTANA SI MUSTAR

iunie 15, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Voi ati auzit de chiftelutele suedeze? In ultimul timp am dat destul de des peste acceata reteta de chiftelute suedeze si, in cele din urma, am cedat ispitei :)
Si nu-mi pare rau! Sunt niste chiftelute foarte gustoase in sos de smantana si mustar, cremos si usor acrisor.
Inainte de a prepara chiftelutele suedeze am studiat mai multe retete si am observat ca aproape toate contin ienibahar (allspice), condiment pe care nu l-am mai folosit pana acum la chiftele. Acest ienibahar da o aroma extraordinara chiftelutelor si va recomand sa-l folositi.
Retetele traditionale de chiftelute suedeze prevad prajirea chiftelutelor in unt. Dat fiind faptul ca si sosul se prepara cu unt, eu am ales sa prepar chiftelutele la cuptor. Se fac foarte usor si, in acest fel, nici nu exageram cu grasimile.



Sosul de smantana si mustar este foarte usor de preparat. Se foloseste smantana lichida (smantana dulce pentru frisca) si mustar de calitate, preferabil mustar de Dijon. Daca nu aveti mustar de Dijon, puteti folosi mustarul preferat. Modul de preparare este asemanator cu modul de preparare al sosului Bechamel: se topeste untul, se adauga faina, apoi supa fierbinte, smantana si mustarul.
Puteti servi chiftelutele suedeze cu sos de smantana si mustar alaturi de niste cartofi natur sau garnitura preferata. Merg cu niste cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi. Sunt foarte bune si cu paine prospata de casa. Eu am observat ca vor fi mult mai gustoase cu putina ceapa verde presarata deasupra sau patrunjel proaspat tocat.
Noua pe-au placut foarte mult chiftelutele suedeze cu sos de smantana si mustar si vom repeta curand aceasta reteta.
Mai multe retete de si cu chiftele gasiti aici.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta chiftelute suedeze (Kotbullar) cu sos de smantana si mustar:


- 500gr carne tocata de vita (sau amestec porc+ vita)
- 1 ou
- 50gr pesmet
- 50ml lapte
- 1 ceapa
- 2 catei de usutroi
- 5 boabe de ienibahar zdrobite
- sare si piper dupa gust
Pentru sos:
- 200ml smantana lichida
- 2 linguri de mustar de Dijon (sau de care va place)
- 50gr unt
- 50gr faina
- 500ml supa de legume sau de pui/vita
- sare si piper dupa gust


Mod de preparare reteta chiftelute suedeze (Kotbullar) cu sos de smantana si mustar


Am preparat mai intai chiftelutele suedeze.
Am pus intr-un bol carnea tocata, oul, ceapa data pe razatoarea mica si scursa si usturoiul zdrobit. Am adaugat pesmetul amestecat cu lapte si am asezonat cu sare, piper si ienibahar zdrobit. Am amestecat bine, cu mana, pana am obtinut o compozitie omogena.
Am modelat apoi mici bilute din aceasta compozitie si le-am asezat intr-o tava antiaderenta unsa cu putin ulei.
Am pus apoi chiftelutele suedeze in cuptorul preincalzit (180º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 25 de minute (sau pana ating gradul de rumenire dorit).
Alternativ, puteti praji chiftelutele suedeze in unt, asa cum prevede reteta traditionala.
Intre timp am pregatit si sosul pentru chiftelutele suedeze.
Am topit untul intr-o tigaie incapatoare.
Am adaugat apoi faina si am amestecat bine. Am tinut in continuare la foc mic timp de 1-2 minute, cat sa se prajeasca usor faina.
Am adaugat supa fierbinte, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Trebuie amestecat bine pentru a obtine o compozitie cremoasa.
Am mai lasat sa fiarba 1-2 minute, cat sa inceapa sosul sa se ingroase. Am adaugat apoi smantana lichida si mustarul. Am asezonat cu sare si piper apoi am amestecat bine.
Am lasat sosul de mustar sa fiarba pana s-a ingrosat. In timp ce fierbe trebuie amestecat des ca sa nu se prinda.
Intre timp am scos si chiftelutele suedeze din cuptor. Le-am pus in sosul de smantana si mustar si am mai lasat sa fiarba la foc mic, cu capac, timp de 8-10 minute. Nu trebuie sa fiarba mult, doar cat sa se intrapatrunda aromele.
Chiftelutele suedeze cu sos de smantana si mustar sunt minunate calde, garnisite cu rondele de ceapa verde sau patrunjel.
Puteti servi chiftelutele suedeze alaturi de garnitura preferata sau cu paine proaspata de casa. Va recomand painea de casa cu cartofi, painea fara framantare, painea impletita si chiflele de casa.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

1 comentarii

  1. Această rețetă de chiftele suedeze cu sos de smântână și muștar pare delicioasă! În plus, este o opțiune mai sănătoasă decât prăjirea tradițională în unt, deoarece chiftelele sunt coapte la cuptor. Sosul de smântână și muștar sună și el extrem de gustos și ușor de preparat. Recomand cu căldură adăugarea ienibaharului, deoarece acesta adaugă o aromă specială chiftelelor. De asemenea, este o idee bună să adăugați ceapă verde sau pătrunjel proaspăt pentru un plus de savoare.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...