CUM SI CAT SE FIERB OUALE

martie 16, 2018


Dragii mei, se apropie Pastele si m-am gandit sa va vin in ajutor cu un articol interesant despre cum se fierb ouale, astfel incat sa aiba consistenta dorita. In cazul oualor de Paste, acestea trebuie sa fie tari, preferabil fara acel inel verzui in jurul galbenusului. Nu cred ca isi doreste cineva sa ciocneasca oua si sa se trezeasca cu galbenusul in palma... Mai ales daca ai musafiri :).
Si nu doar de paste avem nevoie de oua fierte tari. Acestea sunt intotdeauna binevenite la micul dejun sau le putem folosi pentru a prepara salate delicioase, cum ar fi salata bulgareasca.
Dar cat trebuie sa fierbem ouale astfel incat galbenusul sa fie tare, dar fara sa prinda acea culoare verzuie pe margini?



Mie imi plac ouale fierte moi si ma bucur foarte mult ca am dat peste aceasta reteta. Acum pot sa fierb ouale asa cum mi le facea bunica mea. In copilarie cel mai bun mic dejun erau ouale fierte moi in care sa inmoi bucatele de paine :)
Folosind aceasta reteta puteti fierbe ouale astfel incat sa aiba consistenta dorita; tari, moi, dar si intermediar, adica oua fierte tari, dar cu galbenusul cremos. Si acestea sunt super delicioase :)
Si daca tot suntem la capitolul oua fierte, o alta provocare este curatarea lor. Cel mai greu de curatat sunt ouale proaspete. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat se curata mai greu, asa ca cel mai bine este sa folositi oua vechi de cel putin o saptamana.
Ca sa va usurati munca, dupa ce fierbeti ouale le ciocniti usor ca sa le crapati putin coaja si le mutati intr-o oala cu apa foarte rece. In acest fel se si racesc si se si curata mai usor.
Se spune ca si sarea ajuta: daca puneti sare in apa in care fierbeti ouale acestea se vor curata mai usor. In plus, daca puneti sare, ouale nu vor mai crapa. Sau vor crapa mai putine :).
Va recomand sa nu fierbeti mai mult de 10 oua odata pentru ca nu se vor gati la fel.
Si inca un detaliu important: si ouale si apa trebuie sa fie reci.



Ingrediente necesare:


- oua reci
- apa rece
- sare

Mod de preparare


Puneti ouale intr-o oala si adaugati apa rece astfel incat ouale sa fie acoperite cam cu 2 cm.
Adaugati sare, puneti oala pe aragaz, la foc iute, si asteptati sa de in clocot (sa inceapa sa bolboroseasca).
Opriti focul si acoperiti oala cu capac, dar lasati oala pe aragaz.
Asta este tot ce aveti de facut, daca uitati de oua, nu mai au ce sa pateasca :).
In functie de consistenta pe care doriti sa o aiba ouale, alegeti una dintre variantele de mai jos:
- daca va plac ouale fierte moi, le veti scoate din apa dupa 3-4 minute
- daca va plac ouale fierte tari dar cu galbenusul cremos, le veti scoate din apa dupa 6-8 minute
- daca doriti oua foarte tari, cu galbenusul ferm, le veti scoate din apa dupa 15 minute.
Nu este nicio problema daca uitati ouale in apa, nu mai au ce sa pateasca. Important este sa opriti focul atunci cand incepe sa fiarba apa.
Dupa scoateti ouale din apa le ciocniti usor, astfel incat sa le crapati coaja si le puneti intr-o alta oala cu apa foarte rece. Daca doriti sa vopsiti ouale, nu le mai crapati coaja.
Eu am fiert aceste oua pentru o salata cu fasole verde.
Va recomand si reteta de oua umplute - puisori.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...