PAPANASI FIERTI

aprilie 06, 2018


Va e pofta de papanasi dar vreti o reteta mai sanatoasa? Va recomand papanasii fierti!

Papanasii fierti sunt niste galuste cu branza dulce, fragede si aromate, foarte asemanatoare cu galustele cu prune. Sotul meu chiar a protestat ca ii fac papanasi fierti fara umplutura :).
Aluatul pentru papanasii fierti este ceva mai moale decat cel pentru galustele cu prune, dar, daca doriti, puteti ajusta reteta adaugand mai multa faina si veti putea modela papanasi cu prune sau alte fructe :).
Pesmetul prin care am tavalit papanasii este facut dupa reteta de la galustele cu prune, adica cu zahar si scortisoara. Super delicios, ce ramane mancam cu lingura!
Am lasat aluatul pentru papanasi mai moale ca sa fie mai fragezi. Cand sunt calzi pur si simplu ti se topesc in gura. Dupa ce se racesc se mai intaresc putin, dar nu mult. Veti vedea ca oricum nu vor apuca prea multi sa se raceasca :).



Dat fiind faptul ca aluatul este foarte moale si lipicios, nici nu se poate modela. Pentru a forma papanasii am folosit o lingura de inghetata, dar puteti folosi si o lingura normala.
Aceasta metoda de modelare a papanasilor cu lingura mai are un avantaj: nu mai umplem toata bucataria de faina cum se intampla cand modelam papanasii pe masa.
Puteti servi papanasii fierti calzi sau reci. Mie imi plac asa cum sunt, adica doar tavaliti prin pesmetul acela delicios cu scortisoara, dar ii puteti servi ca pe papanasii prajiti, adica cu smantana si dulceata.
Din ingredientele de mai jos eu am obtinut 13 papanasi.

Ultima reteta video: 

Pasca fara blat



Va mai recomand:

Galuste cu prune
Placinta cu mere
Papanasi cu dulceata si smantana
Prajitura Carpati (Cabana)
Prajitura Televizor


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta papanasi fierti:


Ingrediente pentru aluatul papanasilor fierti
- 500 gr branza de vaci
- 2 oua
- 7 linguri de gris
- 7 linguri de faina
- 2 plicuri de zahar vanilat
- un praf de sare
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru pesmet:
- 200gr pesmet
- 150-180gr zahar tos (dupa gust)
- 50gr unt
- 1 lingurita de scortisoara macinata



Mod de preparare reteta papanasi fierti


Va recomand sa tineti branza de vaci la scurs macar cateva ore. Daca este prea apoasa va trebui sa adaugati mai multa faina sau gris iar papanasii vor fi mai tari si mai indesati.
Am pus intr-un bol branza de vaci, zaharul vanilat, esenta de vanilie si un praf de sare si am amestecat. Am adaugat apoi ouale si le-am incorporat.
Am adaugat bicarbinatul de sodiu.
Am adaugat apoi gris si faina, cate o lingura din fiecare, amestecand de fiecare data.
Eu am adaugat in total 7 linguri de faina si 7 linguri de gris, dar depinde foarte mult de branza pe care o folositi.
Va recomand sa adaugati cate 5 linguri din fiecare si sa lasati aluatul sa se odihneasca circa 30 de minute pentru ca in acest timp grisul se mai umfla. 
Cat timp se odihneste aluatul, puneti o cratita cu apa si sare la fiert si pregatiti pesmetul.
Pesmetul pentru papanasii fierti se prepara in felul urmator:
Topiti untul intr-o tigaie incapatoare. Adaugati pesmetul si tineti in continuare la foc mic, amestecand des, pana cand pesmetul prinde culoare. Opriti focul, adaugati zaharul si scotisoara si amestecati bine. Puteti gusta pentru a ajusta cantitatea de zahar.
Dupa ce a trecut timpul de odihna pentru aluat, daca este necesar, puteti sa mai adaugati gris si faina, cate o lingura din fiecare. Trebuie sa obtineti un aluat dens si lipicios dar care nu cade de pe lingura. Nu mai e nici de amestecat cu lingura, dar nici de modelat pe masa.



Cum se fierb papanasii
Dupa cum va spuneam, pentru a modela papanasii am folosit o lingura de inghetata, dar puteti folosi si o lingura obisnuita.
Am luat cate o lingura de aluat si am pus la fiert (in apa clocotita) Dupa prima lingura de aluat, asteptati cam 30 de secunde ca sa vedeti cum se comporta. Daca aluatul are prea putin gris si faina este posibil sa se desfaca papanasii si va trebui sa mai adaugati gris si faina. Daca se desprind doar mici faramite, este ok, important este sa nu se dezintegreze. Puteti continua apoi cu formarea papanasilor.
Veti vedea ca la inceput papanasii se duc la fund, dar apoi se ridica.
Papanasii trebuie sa fiarba aproximativ 5 minute din momentul in care s-au rudicat la suprafata. Acest timp difera insa in functie de marinea papanasilor. Daca sunt mai mici, vor avea nevoie de 3-4 minute, daca sunt mari vor avea nevoie cam de 7 minute. Oricum, nu va recomand sa ii faceti foarte mari pentru ca exista riscul sa ramana cruzi la mijloc.

Cum se dau papanasii fierti prin pesmet
Dupa ce au fiert papanasii, i-am scos cu o spumiera si i-am aruncat direct in pesmet. I-am tavalit bine prin pesmet, astfel incat sa fie acoperiti uniform pe toate partile, apoi i-am asezat pe o farfurie.
Serviti papanasii fierti calzi sau reci, asa cum sunt sau cu toppingul preferat.
Cand sunt calzi ti se topesc in gura, nu alta :).
Va recomand cu drag aceasta reteta de papanasi fierti.
Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

4 comentarii

  1. Este pentru prima data cand aude de papanasi fierti. Noi am crescut ca papanasi prajiti, cu gem si smantana, aia sunt papanasi adevarati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ati testat pana acum papanasii fierti, vi-i recomand cu caldura! Sunt minunati!

      Ștergere
  2. Arata ca galustele cu prune...

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...