PRAJITURA TELEVIZOR

martie 25, 2018


Prajitura Televizor este o combinatie super delicioasa de foi fragede cu cacao, pandispan pufos, crema de vanilie si glazura de cacao.
Nu as putea sa va spun de unde provine aceasta denumire de prajitura Televizor. Stiu insa ca i se mai spune si prajitura Budapesta.
Pana la urma numele nu este chiar atat de important, gustul conteaza. Iar gustul prajiturii Televizor este minunat!
Pe langa acest gust exceptional, avem si o combinatie inedita de texturi.
Avem, pe de o parte, blat pufos, vanilat, iar pe de alta parte avem foi fragede cu cacao. Chiar trebuie incercata aceasta prajitura!




Despre gradul de dificultate al acestei prajituri, ce sa va spun, mie mi se pare foarte usor de preparat, dar pentru un incapator poate fi de dificultate medie.
Pandispanul nu ridica probleme dar trebuie sa urmati cu sfintenie pasii de la pandispanul clasic.
In ceea ce priveste foile, aluatul este usor de intins si nu aveti voie sa va plangeti pentru ca aveti de intins doar doua foi. Prajitura Carpati, spre exemplu, se prepara cu 9 foi...
Crema si glazura nu ridica absolut nicio problema.
Ce-mi place mie foarte mult la aceasta prajitura Televizor este ca putem prepara o tava cat de mare dorim. Din acest motiv este o optiune excelenta pentru sarbatori cand avem mai multe guri la masa.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta Prajitura Televizor (Prajitura Budapesta)


Pentru blatul pufos (de pandispan) aveti nevoie de:
- 7 oua (350gr cantarite fara coaja)
- 175gr zahar
- 175gr faina
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Pentru foile cu cacao aveti nevoie de:
- 2 oua
- 200gr zahar
- 100ml ulei
- 100ml lapte
- 1 lingurita bicarbonat de amoniu (amoniu pentru prajituri)
- 1 lingurita suc de lamaie
- 30 gr cacao
- 500gr faina
Pentru crema Prajiturii Televizor aveti nevoie de:
- 1L lapte
- 2 oua
- 200gr zahar
- 150gr faina
- esenta de vanilie
- 200gr unt
Pentru glazura aveti nevoie de:
- 30 ml apa
- 30 gr cacao
- 200 gr zahar
- 50 gr unt



Mod de preparare prajitura Televizor


Prepararea blatului pufos (de pandispan)
Dat fiind faptul ca pandispanul se prepara foarte repede, trebuie ca mai intai de toate sa pornim cuptorul, apoi sa pregatim tava. Tava o puteti tapeta cu hartie de copt sau o puteti unge cu unt si tapeta cu faina.
Am separat galbenusurile de albusuri.
Am pus albusurile intr-un bol incapator si am adaugat un praf de sare. Am mixat albusurile la viteza mare pana am obtinut o spuma ferma. Am adaugat apoi zaharul, in 3 etape, si am continuat sa mixez pana s-a dizolvat tot zaharul. Ca sa varificati daca s-a dizolvat zaharul, luati putina spuma intre degete si vedeti daca se mai simte zaharul. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, unul cate unul, si am mixat scurt dupa fiecare pentru incorporare.
Am adaugat apoi faina cernuta, treptat, si am incorporat-o usor cu o spatula (cu miscari de jos in sus).
Conpozitia astfel preparata am turnat-o in tava si am nivelat-o cu o spatula.
Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (170ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 25 de minute.
Ca sa verificati daca landispanul este bine copt, il intepati in mijloc cu o scobitoare: scobitoarea trebuie sa iasa curata. Daca scobitoarea iese umeda, trebuie sa mai coaceti pandispanul pentru cateva minute.
Dupa ce scoateti pandispanul din cuptor, il scoateti din tava, indepartati hartia de copt si il lasati sa se raceasca pe un gratar.

Prepararea foilor cu cacao
Am pus intr-un bol incapator zaharul, uleiul, laptele si cele 2 oua. Am mixat putin pentru omogenizare.
Am pus bicarbonatul de amoniu intr-un recipient micut si am turnat peste el sucul de lamaie. Veti vedea ca se produce o reactie efervescenta. Am amestecat apoi bicarbonatul de amoniu cu celelalte ingrediente.



Am adaugat cacaoa.
Am adaugat apoi faina, treptat, si am mixat pentru a o incorpora. Daca mixerul nu face fata, puteti continua sa framantati aluatul cu mana pana incorporati toata faina. Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios, maleabil, potrivit de moale.
Aluatul astfel preparat l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat sa se odihneasca 20 de minute.
Intre timp, ca sa-mi fie mai usor sa intind aluatul, am desenat conturul tavii pe hartia de copt.
Am impartit aluatul in 2 bucati egale.
Am asezat o bucata de aluat pe hartia de copt si, cu ajutorul unui sucitor, am intins o foaie subtire de dimensiunea tavii (cat conturul desenat pe hartia de copt). Am intepat foaia cu furculita ca sa nu se umfle la copt.
Am repetat operatiunea cu cea de-a doua bucata de aluat.
Am copt apoi foile, pe rand, la 180ºC timp de aproximativ 10-12 minute. Trebuie sa aveti grija cu foile pentru ca se coc foarte repede.
Am lasat foile sa se raceasca.

Prepararea cremei pentru prajitura Televizor
Am pus deoparte cateva linguri de lapte rece iar restul de lapte l-am incalzit, cat sa devina fierbinte.
Am pus ouale si zaharul intr-o craticioara si am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa.
Am adaugat apoi faina, treptat, si am mixat pentru incorporare. La un moment dat compozitia devine destul de densa si, ca sa putem incorpora toata faina, adaugam cele cateva linguri de lapte rece.
Am adaugat apoi laptele fierbinte si am amestecat pentru omogenizare.
Am pus craticioara pe aragaz, la foc mic, pana s-a ingrosat. Crema este gata in momentul in care incepe sa bolboroseasca. Am luat crema de pe foc si am adaugat esenta de vanilie. Am lasat-o sa se raceasca. Dupa ce crema s-a racit complet, am adaugat si untul moale si am mixat.

Asamblare prajitura Televizor
Am asezat in tava o foaie cu cacao iar peste ea am intins jumatate din crema.
Am asezat pandispanul iar peste el restul de crema. Am asezat apoi si cea de-a doua foaie cu cacao.
Am acoperit prajitura Televizor cu folie alimentara, am asezat greutati pe ea si am pus-o la frigider peste noapte.
Prepararea glazurii pentru prajitura Televizor.
Am pus toate ingredientele intr-o craticioara. Am pus craticioara pe aragaz, la foc mic, si am tinut pana cand zaharul s-a topit complet. Am lasat glazura sa se racoreasca putin, cat sa fie calduta.
Am turnat apoi glazura peste prajitura Televizor. Am pus prajitura inapoi in frigider pentru aproximativ 1 ora (ca sa se intareasca glazura).
Taiati prajitura Televizor in bucatele si serviti. Eu am presarat deasupra si fulgi de cocos.
Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...