PRAJITURA CU VISINE

iunie 16, 2018


Prajitura cu visine se numara printre preferatele mele, inca din copilarie. Este una dintre putinele prajituri pe care le face mama mea.
Cand eram mica, prajitura cu visine imi provoca sentimente contradictorii pentru ca, desi imi placea foarte mult, mama ma punea sa o ajut :). Sa stiti ca nu-i usor s-o ajuti pe mama in bucatarie pentru ca totul trebuie sa fie exact asa cum vrea ea.
Ca si mine, mama face prajitura cu visine cu blat de pandispan si pe vremea aceea nu avea mixer. Mama batea albusurile cu telul iar eu frecam galbenusurile cu lingura de lemn si, daca ma opream, o auzeam: "freaca, freaca, nu te opri!". Dupa care trebuia sa punem impreuna visinele "repede, repede, ca se lasa aluatul" :). Dar, intr-un final, efortul meu era rasplatit pe deplin: prajitura cu visine era super delicioasa. Cred ca era mai buna decat a mea.




Prajitura cu visine este usor de preparat mai ales ca acum avem cu totii mixer si ne usureaza semnificativ munca. Dupa cum va spuneam, pentru prajitura cu visine eu folosesc un blat de pandispan, usor si pufos, dar, la fel de bine puteti folosi si alte retete pentru blat.
Prefer pandispanul pentru ca este usor de preparat, cu doar cateva ingrediente, dar trebuie sa respectati cateva reguli de baza: Cantariti ingredientele (cantitatea de faina + cantitatea de zahar trebuie sa fie egala cu greutatea oualor), mixati foarte bine albusurile, folosind instrumente curate, fara urme de grasime si coaceti la o temperatura potrivita de 170-180º C. Daca respectati aceste reguli, nu veti intimpina probleme.
In ceea ce priveste visinele, eu prefer sa folosesc visine proaspete, dar, pe timp de iarna, putem folosi visine din visinata sau din compot. Putem savura prajitura cu visine tot timpul anului :).
Partea cea mai complicata la aceasta reteta este sa scoatem samburii din visine. Aceste lucru se face cel mai usor cu un pai de plastic. Indepartati codita de la visina si o impungeti cu paiul in capatul opus coditei. Samburele va iesi imediat.
Noua ne place foarte mult prajitura cu visine si v-o recomand cu drag.

Va mai recomand:
Chec pufos cu cacao

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura cu visine (pentru o tava de 25/35cm):


- 1 kg visine
- 8 oua (400 gr, cantarite fara coaja)
- 200 gr faina
- 200 gr zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie
- zahar pudra pentru presarat deasupra



Mod de preparare reteta prajitura cu visine


Pentru a prepara prajitura cu visine, trebuie sa ne ocupam mai intai de visine pentru ca aceasta este etapa cea mai migaloasa. Prin urmare, am scos samburii si am lasat visinele la scurs.
Dupa ce am terminat cu visinele am tapetat tava cu hartie de copt si am pornit cuptorul ca sa aiba timp sa se incinga (la 180º C).

Prepararea blatului pentru prajitura cu visine
Am separat galbenusurile de galbenusuri. Am pus albusurile intr-un bol incapator, am adaugat un praf de sare si am mixat, la viteza mare, pana am obtinut o spuma ferma. Am adaugat apoi zaharul, in 3 etape, mixand in acelasi timp. Am continuat sa mixez la viteza mare pana s-a dizolvat tot zaharul. Ca sa verificati daca s-a dizolvat tot zaharul, luati putina spuma intre degete si vedeti daca se mai simte. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, unul cate unul, mixand scurt dupa fiecare pentru a-l incorpora.
Am adaugat apoi faina cernuta, treptat, si am incorporat-o usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. In aceasta etapa nu este indicat sa folositi mixerul.
Compozitia astfel preparata am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt. Am trantit tava de masa (usurel) de cateva ori ca sa se aseze aluatul si sa nu ramana goluri. 
Am presarat visinele deasupra si am pus tava in cuptorul preincalzit.
Prajitura cu visine se coace la 180º C timp de aproximativ 25 de minute.
Dupa ce scoateti prajitura cu visine din cuptor o lasati sa se racoreasca putin, cat sa o puteti manevra, apoi indeparatati hartia de copt si o lasati sa se raceasca pe un gratar. 
Dupa ce s-a racit o puteti presara cu zahar pudra, o portionati si o serviti cu mare pofta.
Desi miroase foarte bine, este foarte apetisanta si va vine sa o devorati de cum o scoateti din cuptor, va spun din experienta ca prajitura cu visine este mult mai buna rece :).
Deci, aveti rabdare sa se raceasca!
Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...