PRAJITURA CARPATI

iulie 11, 2018


Aspectuoasa, super delicioasa si spornica, prajitura Carpati este o optiune excelenta pentru orice masa festiva, in special pentru Craciun sau Revelion. Probabil ca datorita "ninsorii" din fulgi de cocos cu care este decorata aceasta prajitura mi se pare mai potrivita pentru sarbatorile de iarna :).
Prajitura Carpati este o combinatie exceptionala de foi fragede, crema de caramel si glazura de ciocolata "ninsa" cu fulgi de cocos, o prajitura pe placul tuturor.
Vreau sa va spun insa de la inceput ca aveti ceva de munca la prajitura Carpati: este formata din 9 foi. Da, 9 foi! Daca nu ati mai preparat pana acum astfel de foi, va recomand sa incepeti cu ceva mai usor, gen prajitura Alba ca Zapada, cu o prajitura cu foi si crema de ciocolata sau o prajitura cu foi si crema de caramel. Oricum, dupa primele 3-4 foi incepeti sa prindeti viteza, poate chiar sa va placa :)
Va spun sincer ca, desi am ceva experienta (si talent, as putea spune) la manevrat sucitorul, mi-a luat ceva pana sa ma incumet sa prepar axeasta prajitura.



Efortul sa stiti ca merita pe deplin pentru ca prajitura Carpati este super delicioasa si obtinem o cantitate impresionanta. Noua ne-a ajuns 3 zile, in conditiile in care la noi prajiturile nici nu apuca sa se raceasca.
Dupa ce m-am luptat eu cu cele 9 foi ale prajiturii Carpati am ajuns la concluzia ca nu-i chiar atat de greu de preparat. Timpul alocat prepararii foilor se recupereaza cand preparam crema. Pentru prajitura Carpati folosim o singura crema (de caramel) care este simpla si usor de preparat.
Ceva mai multa atentie trebuie sa acordati asamblarii prajiturii Carpati ca sa va iasa forma specifica de creasta muntoasa.
Asezati in tava o foaie si un strat de crema, alternativ. Taiati prajitura in 3 parti egale apoi fiecare parte in jumatati, pe diagonala. Jumatatile se aseaza apoi spate in spate, cu latura mica in jos.
Dupa asamblare prajitura Carpati se glazureaza, se presara cu fulgi de cocos si se tine la frigider cam 6 ore (sau peste noapte) ca sa se fragezeasca foile.
Dragilor, e de munca la prajitura Carpati, dar chiar merita! Eu zic sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de treaba.



Ingrediente necesare pentru a prepara prajitura Carpati (pentru o tava de 32/35cm)


Pentru foi:
- 4 oua
- 300 gr zahar
- 300 ml ulei
- 300 ml lapte
- 1 lingurita bucarbonat de sodiu
- 1-1.25 kg faina

Pentru crema:
- 1.5 L lapte
- 130 gr faina
- 400 gr zahar
- 200 gr unt

Pentru glazura
- 200 gr ciocolata neagra
- 50 gr unt
- 150 ml lapte

Mai aveti nevoie de fulgi de cocos pentru presarat deasupra


Mod de preparare reteta prajitura Carpati


Foile prajiturii Carpati se intind direct pe hartia de copt. Prin urmare, am pregatit mai intai hartia de copt: am asezat tava pe hartia de copt si am desenat conturul tavii cu un creion. In acest fel, vom sti exact cat sa intindem foaia. Am pregatit 9 foi de hartie pentru cele 9 foi ale prajiturii.




Prepararea foilor prajiturii Carpati
Am pus ouale si zaharul intr-un bol incapator si am mixat cateva minute.
Am adaugat uleiul si laptele si am mixat dupa fiecare pentru incorporare. Am adaugat bicarbonatul de sodiu.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand aluatul a devenit prea dens si nu am mai putut amesteca, am continuat sa framant cu mana pana am incorporat toata faina. Trebuie sa obtinem un aluat usor de manevrat, moale dar nelipicios. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina. In mod normal nu ar trebui sa aveti nevoie de mai mult de 1.25kg faina.


Aluatul astfel preparat l-am asezat pe suprafata de lucru presarata cu putina faina si l-am impartit in 9 bucati egale.
Am asezat o bucatica de aluat pe o hartie de copt pregatita mai devreme iar pe celelalte 8 le-am pus deoparte.
Cu ajutorul unui sucitor, am intins bucatica de aluat intr-o foaie subtire, incadrandu-ma in conturul tavii desenat cu creionul. Am intepat foaia cu o furculita, ca sa nu se umfle la copt, si am pus-o deoparte.
Am procedat la fel cu celelalte bucatele de aluat.
Foile se coc foarte repede si va recomand sa le intindeti pe toate si apoi sa la coaceti. Nu uitati sa le intepati!
Am pus apoi fiecare foaie la cuptor (180°C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 10 minute (sau pana cand prind culoare pe margini).
Foile coapte le-am asezat una peste cealalta si le-am lasat sa se raceasca.


Prepararea cremei pentru prajitura Carpati
Am pus zaharul intr-o craticioara, pe aragaz. Am tinut la foc mic, amestecand din cand in cand, pana s-a topit complet zaharul.



Am luat craticioara de pe foc si am incorporat faina. Am turnat apoi laptele si am amestecat.
Am pus craticioara inapoi pe aragaz si am tinut la foc mic, amestecand des, pana cand crema de caramel s-a ingrosat.
Am luat craticioara de pe foc si am adaugat untul. Am amestecat pana s-a topit complet. Am lasat crema de caramel sa se raceasca.


Asamblare prajitura Carpati
Am asezat in tava cate o foaie si cate un strat de crema, alternativ. Ultimul strat trebuie sa fie de crema (ca sa putem lipi prajitura).
Am acoperit prajitura Carpati cu folie alimentara, am asezat deasupra o alta tava (sau un tocator) peste care am pus greutati (gen pungi de orez, fasole etc) ca sa preseze foile si sa se fragezeasca. Prajitura trebuie sa stea apoi la frigider cel putin 6 ore (peste noapte este si mai bine).


Am scos prajitura din frigider si am indepartat folia. Am taiat marginile ca s-o indrept. Am taiat apoi prajitura in 3 bucati egale, pe lungime.
Am asezat o bucata de prajitura pe un tocator, chiar la margine. Cu ajutorul unui cutit lung si ascutit, am taiat prajitura pe diagonala. Am obtinut 2 triunghiuri. Am asezat cele 2 triunghiuri pe un platou, spate in spate, cu latura mica in jos, si le-am apasat usor ca sa se lipeasca.
Am procedat la fel cu celelalte 2 bucati.


Pentru a prepara glazura, am pus ciocolata, untul si laptele intr-o craticioara, pe aragaz. Am tinut pe foc, amestecand des, pana cand ciocolata si untul s-au topit. Am lasat glazura sa se racoreasca (cat sa ajunga la temperatura camerei). Glazura trebuie sa ramana fluida.
Am turnat glazura pe prajitura. Am presarat deasupra fulgi de cocos.


Am pus prajitura Carpati la frigider pana s-a intarit glazura.
Am taiat apoi felii de aproximativ 2 cm si am servit cu mare pofta.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

1 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...