PRAJITURA CU FOI SI CREMA DE CIOCOLATA

mai 02, 2016


ENGLISH VERSION HERE

Prajitura cu foi si crema de ciocolata este o prajitura super gustoasa, ca de altfel toate prajiturile cu ciocolata, este spornica si aspectuoasa. Se prepara cu ingrediente putine si la-ndemana si este o optiune excelenta si pentru un desert de weekend dar si pentru ocazii speciale. Toti iubitorii de ciocolata, mici sau mari, vor fi incantati de aceasta prajitura cu foi si crema de ciocolata.
Pentru foi am folosit o reteta simpla, cu bicarbonat de amoniu (amoniu pentru prejituri), iar foile le-am copt pe dosul (spatele) tavii. Sunt destul de usor de preparat, aveti nevoie doar de un sucitor si un strop de rabdare :). Nu trebuie sa va faceti griji ca nu veti putea intinde foile perfect, aluatul este moale si se poate aranja pe margini si cu mana.



Noua ne-a placut foarte mult aceasta prajitura cu foi si crema de ciocolata si sper din suflet sa incercati si voi aceasta reteta. Va va placea cu siguranta! :)
Va recomand si prajitura Carpati.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura cu foi si crema de ciocolata (pentru o tava de 27/35cm)

Pentru foi aveti nevoie de:
- 2 oua
- 100ml lapte
- 100ml ulei
- 9 linguri de zahar
- 550gr faina (aproximativ)
- 1 lingurita bicarbonat de amoniu (amoniu pentru prajituri)
- 1 lingura zeama de lamaie (sau otet)
- un praf de sare
Pentru crema de ciocolata aveti nevoie de:
- 1l lapte
- 2 oua
- 200gr unt (la temperatura camerei)
- 50gr ciocolata neagra
- 50gr cacao
- 4 linguri de faina
- 250gr zahar
- esenta de rom sau vanilie dupa gust
Pentru presarat deasupra: fulgi de cocos, ciocolata rasa, nuci, alune sau orice altceva va place 

Instrumente utile:
Mixer de mana TEFAL Prep'Mix HT450B38, 450W, 5 trepte viteza, functie Turbo, set 2 teluri, 2 carlige, alb&gri


Mod de preparare reteta prajitura cu foi si crema de ciocolata

Reteta video foi fragede pentru prajituri


Prepararea foilor (reteta pas cu pas o gasiti aici)
Intr-un bol incapator am pus laptele, uleiul, zaharul, un praf de sare si cele 2 oua. Am mixat usor, la viteza mica, pentru omogenizare.
Am turnat o lingura de zeama de lamaie peste bicarbonatul de amoniu apoi l-am adaugat la restul ingredientelor pentru foi si am amestecat.
Am adaugat apoi faina, treptat, mixand in acelasi timp la viteza mica (se poate folosi si un tel sau o lingura).
Cand aluatul a devenit prea dens am inceput sa-l framant cu mana, adaugand si restul de faina. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic si nelipicios. Daca este necesar, puteti sa mai adaugati putina faina.
Aluatul astfel preparat l-am acoperit si l-am lasat sa se odihneasca 20 de minute.
Dupa ce au trecut aceste 20 de minute am impartit aluatul in 4 parti egale pentru 4 foi de prajitura. Am pastrat o bucatica de aluat iar pe celelalte 3 le-am pus deoparte.
Bucatica de aluat pastrata am asezat-o pe o hartie de copt pe care in prealabil am desenat conturul tavii. Cu ajutorul unui sucitor am intins o foaie foarte subtire pe dimensiunea tavii (27/35cm)
Dupa ce am intins foaia am intepat-o bine cu furculita ca sa nu se umfle in timpul coacerii apoi am asezat-o cu tot cu hartie de copt pe spatele tavii.



Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 8 minute.
Se procedeaza la fel cu celelalte 3 bucatele de aluat.
Foile se coc foarte repede si trebuie sa aveti grija sa nu le ardeti. Ele sunt gata in momentul in care se coloreaza pe margini. Este indicat sa pregatiti 2-3 foi inainte de a incepe sa le coaceti ca sa puteti sta cu ochii pe cuptor.
Dupa ce am copt toate foile le-am lasat sa se racoreasca si am pregatit crema de ciocolata.
Pregatirea cremei de ciocolata
Am pus intr-un vas zaharul, cele 2 oua si vreo 5 linguri de lapte rece si am mixat. Restul de lapte l-am pus la incalzit (cat sa fie cald, nu fierbinte). Nu este absolut necesar dar, daca folosit lapte cald, crema de ciocolata se face mai repede :). Am adaugat apoi faina amestecata cu cacao si am mixat ca sa se omogenizeze. Am turnat apoi restul de lapte incalzit, am adaugat si ciocolata rupta bucatele si am pus pe aragaz, la foc mic, amestecand continuu, pana s-a ingrosat crema.
Crema de ciocolata este gata in momentul in care incepe sa bolboroseasca.
Dupa ce am luat crema de ciocolata de pe foc am adaugat si esenta de rom, am amestecat si am lasat-o sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit crema de ciocolata am adaugat untul la temperatura camerei taiat bucatele si am mixat pana am obtinut o compozitie omogena.
Asamblarea prajiturii cu foi si crema de ciocolata.
Mai intai am tapetat tava cu folie alimentara apoi am impartit crema de ciocolata in 4 parti, cea de-a patra, pentru ultimul strat al prajiturii, poate fi putin mai mica decat celelalte. Avem 4 foi si 4 straturi de crema si, pentru a asambla prajitura, asezam in tava, alternativ, cate o foaie si un strat de crema, ultimul strat fiind de crema. Foile asezate peste strat de crema le apasam usor cu mana dar cu grija ca sa nu le rupem.
Peste ultimul strat de crema am presarat fulgi de cocos apoi am acoperit prajitura cu folie alimentara. Peste prajitura am asezat o alta tava (poate fi si un tocator) iar in tava am pus 2 sticle de lapte pentru a presa prajitura. Puteti folosi ce greutati gasiti prin bucatarie: pungi cu zahar sau orez, borcane etc. Ideea este sa puneti ceva greu peste prajitura ca sa se fragezeasca foile.
Am lasat prajitura sa stea la frigider peste noapte, timp necesar pentru a se muia foile. Daca nu aveti rabdare sa o lasati peste noapte, asteptati macar 5-6 ore inainte de a o taia.
Dupa ce am desfacut prajitura am mai presarat fulgi de cocos deasupra, pentru aspect, apoi am portionat-o.
Prajitura cu foi si crema de ciocolata este o prajitura care, cel putin la noi, are intotdeauna succes si v-o recomand cu caldura.
Spor la gatit si pofta buna!
PS: Daca sunteti iubitori de ciocolata, va recomand si reteta de ciocolata de casa :) Este delicioasa!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

14 comentarii

  1. Buna.Foile se pot coace si pe fundul unei tavi de sticla?Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foile se pot pune pe orice fel de tava. Se pun pe fundul tavii ca sa fie mai usor de manevrat.

      Ștergere
  2. F buna reteta de foi si de crema!
    Aveam o alta cu 7 linguri de zahar si ulei si nu-mi iesea niciodata aluatul elastic cum a iesit de data asta...Multumesc!

    Am facut-o astazi inainte de revelion sper pana diseara sa inmoaie foile...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, la crema cand se adauga zaharul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zaharul se adauga la inceput. Se mixeaza ouale cu zaharul si putin lapte rece.

      Ștergere
  4. Buna seara. Mi-a iesit aluatul cam tare cu 550g faina. Ce pot face? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai respectat metoda de preparare, adica sa adaugi faina treptat peste ingredientele umede, aluatul este ok. Aceasta metoda de preparare nu iti permite sa adaugi mult prea multa faina in plus pentru ca nu mai poti framanta aluatul.
      Daca aluatul ti se pare tare, probabil singura problema va fi ca foile vor fi mai greu de intins.

      Ștergere
  5. Buna ziua.am facut aceasta prajitura pt prima oara,si vreau sa va zic ca e super delicioasa.cu toate ca m-am chinuit putin la intinsul foilor,si ca uitasem sa pun zaharul la crema la inceput...si l-am pus la urma :) dar a iesit ok.si cu cat sta mai mult la frigider cu atat se fragezesc mai bine foile,efectiv se topea in gura de buna ce era.imi pare rau ca s-a mancat prea repede.o zi frumoasa! Flori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut prajitura cu foi si crema de ciocolata! Si noua ne place foarte mult! :)

      Ștergere
    2. Si daca nu ai bicarbonat de armoniu ce pot sa folosesc on schimb

      Ștergere
  6. Bună dimineața. Am vazut că miați trimis 2 mesaje în legatura cu prăjitura carpati .ce anume doriți să stiți.da intradevăr se face greu ,dar nici chear așa.cu răbdare se face tot ,și uituidămă pe pagina am vazut că o aveți.felicitări pentru aspect.(dar ia incercați să tăiați una din cabană în 4 parti egale apoi fiecare parte o intoarceți pe cant și tăiati din coltu drept de sus în coltul jos din stînga o să iasă perfect de drept.să mu mă luațiîn nume de rău .ei multe rețete de la absolutdelicios am facut șî meau plăcut.o zi frumoasă.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...