PRAJITURA ECLER LA TAVA

iulie 15, 2018


Dragii mei, daca va este pofta de eclere dar nu va incumetati sa le preparati, am o veste buna pentru voi: prajitura ecler la tava!
Prajitura evler la tava a luat partile cele mai bune de la ecler: are multa crema, multa frisca, un blat subtire si un strat de ciocolata. In plus, prajitura ecler la tava este si mult mai usor de preparat. Preparam acelasi aluat ca pentru eclere dar nu trebuie sa mai formam eclerele, ci pur si simplu trantim aluatul in tava si il nivelam cu o lingura. Evident ca scapam si de umplerea eclerelor. In cazul prajiturii ecler la tava asezam blatul in tava, peste blat un strat de crema, apoi stratul de ciocolata si stratul de frisca si, ca sa fie tacamul complet, la sfarsit stopim cu ciocolata topita.
Chiar daca prajitura ecler la tava este foarte usor de preparat, blatul este preparat din acelasi aluat folosit pentru prepararea eclerelor (pâte à choux) si trebuie respectate regulile pentru prepararea acestuia. In primul rand, trebuie sa "uscati" aluatul timp de cateva minute, pana cand se formeaza o pelicula alba pe fundul vasului. In al doilea rand, aluatul trebuie copt mai intai la temperatura mare, ca sa creasca, apoi la o temperatura mai joasa, ca sa se usuce.


Veti vedea cum blatul creste foarte mult, pare ca nu se mai opreste din crescut :). Dar nu trebuie sa va faceti griji ca nu va mai fi loc in tava pentru crema, blatul este gol la interior si in momentul in care puneti crema deasupra se lasa.
In ceea ce priveste crema, eu am folosit o crema de vanilie pentru ca asa au dorit ai mei. Puteti insa inlocui crema de vanilie cu crema de ciocolata sau cu crema de cafea. Daca optati pentru crema de cafea, puteti inlocui stratul de ciocolata cu glazura de cafea. Retetele pentru crema de cafea si pentru glazura de cafea le gasiti la reteta de eclere. Si sa nu uitam de crema de caramel care este absolut minunata si care merge si ea foarte bine la prajitura ecler la tava.
Ce sa va mai spun eu despre aceasta prajitura? Este genul de prajitura din care iei o bucatica si nu te mai poti opri :). Este si o prajitura aspectuoasa dar usor de preparat, fiind astfel potrivita si pentru o masa festiva dar si ca desert de weekend. V-o recomand cu drag!


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura ecler la tava (pentru o tava de 25/35cm)


Pentru blat (pâte à choux)
- 150gr faina
- 5 oua
- 200 ml lapte
- 100 ml apa
- 150 gr unt
- un praf de sare

Pentru crema de vanilie
- 500 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 150 gr zahar
- 50 gr faina
- esenta de vanilie
- 10 gr gelatina + 10 linguri lapte rece pentru a hidrata gelatina
- 300 ml frisca lichida

Pentru stratul de ciocolata
- 200 ml frisca lichida
- 160 gr ciocolata neagra

Pentru stratul de frisca
- 500 ml frisca lichida
- 50 gr zahar pudra



Nota: Daca folositi frisca lichida vegetala, care este indulcita, nu mai adaugati zahar pudra.


Mod de preparare reteta prajitura ecler la tava


Prepararea blatului
Am pus intr-o craticioara laptele, apa, untul si un praf de sare.
Am pus craticioara pe aragaz si am tinut la foc mediu pana s-a topit untul. Am asteptat sa dea in clocot apoi am luat craticioara de pe foc.
Am adaugat faina si am amestecat pentru a o incorpora.
Am pus craticioara inapoi pe aragaz. Am tinut la foc mic, amestecand constant, pana cand s-a format o pelicula alba pe fundul craticioarei (aproximativ 4-5 minute).
Am luat craticioara de pe foc si am mutat aluatul intr-o alta craticioara metalica rece. Am mixat putin aluatul ca sa se raceasca mai repede (poate fi caldut dar nu fierbinte).
Puteti folosi un mixer ca acesta.
Am adaugat apoi ouale, unul cate unul, si am mixat dupa fiecare pana a fost complet incorporat. Trebuie sa obtinem un aluat neted si lucios.


Aluatul astfel preparat l-am intins uniform intr-o tava antiaderenta
(25/35cm).
Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (200°C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15 minute. Am redus apoi temperatura la 180°C si am continuat coacerea timp de alte 15 minute.
Ca sa fiti siguri ca blatul este uscat pe interior, mai spre sfarsitul timpului de coacere il puteti intepa cu o furculita din loc in loc ca sa iasa aburul.



Dupa ce am scos blatul din cuptor l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.


Prepararea cremei de vanilie
Mai intai am pus deoparte 4-5 linguri de lapte rece iar restul l-am pus la incalzit, cat sa devina fierbinte.
Am pus intr-o craticioara zaharul si cele 4 galbenusuri si am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa, deschisa la culoare.
Am adaugat o parte din cantitatea de faina si am mixat pentru omogenizare. Am adaugat apoi laptele rece si restul de faina si am mixat dupa fiecare. Folosim putin lapte rece ca sa fie mai usor sa incorporam faina.
Am adaugat apoi laptele fierbinte, in fir subtire, mixand in acelasi timp.
Compozitia astfel obtinuta am pus-o pe aragaz, la foc mic, si am tinut-o pana s-a ingrosat. Trebuie amestecat continuu cu un tel sau cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda. Crema de vanilie este gata in momentul in care incepe sa bolboroseasca.
Dupa ce am luat crema de vanilie de pe foc am adaugat si esenta de vanilie.
Am acoperit crema de vanilie cu folie alimentara si am lasat-o sa se raceasca.


Am pus gelatina si 10 linguri de lapte rece intr-un bol. Am lasat sa se odihneasca 8-10 minute.
Am pus apoi bolul cu gelatina pe un ibric cu apa, astfel incat bolul sa nu atinga apa. Am pus ibricul pe aragaz si am tinut la foc mic pana s-a dizolvat gelatina.


Am adaugat apoi amestecul de lapte si gelatina in crema de vanilie si am amestecat bine.
Intre timp am mixat frisca. Am adaugat apoi crema de vanilie si am amestecat.


Asamblare prajitura ecler la tava
Am asezat blatul in tava.
Peste blat am intins uniform crema de vanilie. Am pus apoi prajitura ecler la congelator timp de aproximativ 20 de minute (cat sa formeze crema o crusta la suprafata).
Intre timp am pus ciocolata si frisca intr-o craticioara. Am pus craticioara pe aragaz si am tinut la foc mic, amestecand des, pana cand ciocolata s-a topit complet.
Am lasat ciocolata sa se racoreasca, cat sa nu mai fie fierbinte dar sa ramana fluida.
Am scos prajitura ecler din congelator si am turnat ciocolata topita peste stratul de crema de vanilie. Am pastrat 3 linguri de ciocolata topita pentru stropit prajitura la sfarsit.
Am pus prajitura ecler inapoi in congelator pana s-a intarit ciocolata.
Intre timp am mixat 500ml frisca lichida cu 50 gr zahar pudra.
Am scos prajitura ecler din congelator si am intins frisca batuta peste stratul de ciocolata.
Am stropit prajitura ecler la tava cu cele 3 linguri de ciocolata pastrate si am pus-o la frigider pentru aproximativ 6 ore sau peste noapte.


Taiati apoi prajitura ecler in patrate si serviti.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...