MANCARE DE VARZA DULCE CU CARNATI

august 10, 2022

 


Mancarea de varza dulce cu carnati este una dintre preferatele mele! Este foarte gustoasa, satioasa, spornica si se poate adapta dupa gust. Cel mai mult imi place cu carnati afumati sau cu ciolan afumat pentru ca afumatura ii da o savoare aparte, dar se poate prepara si cu carne de porc sau de pui. Mancarea de varza dulce este foarte buna si in varianta de post, caz in care puteti sa adaugati si alte legume, orez sau paste.

Daca va place varza dulce, va mai recomand:

Salata Coleslaw
Salata de varza cu sunca afumata si maioneza
Salata de varza rosie cu maioneza
Salata de varza cu rosii si maioneza



Varza dulce gasim tot timpul anului, asa ca putem prepara o mancare de varza dulce oricand avem pofta si, dat fiind faptul ca o putem prepara in moduri diferite, sunt sanse mici sa ne plictisim de ea. Vara, spre exemplu, cand avem belsug de legume proaspete, putem folosi rosii proaspat culese din gradina in loc de pasta de tomate si putem sa mai adaugam ardei gras sau kapia, iar in loc de carne putem folosi dovlecei prajiti.
Cand vine voba de mancare de varza dulce, conteaza foarte mult modul de preparare. In copilarie nu am avut parte de mancare de varza gatita cum trebuie, era ba nefiarta, ba prea apoasa, uneori si nefiarta si apoasa 😁 Multa vreme am fost convinsa ca mie nu-mi place varza, dar, de fapt, problema era modul in care era gatita. Mie imi place ca varza sa fie bine gatita, foarte frageda si scazuta. Daca si voua ca place tot asa, va spun cum fac eu mancarea de varza, buna de te lingi pe degete.

Cum se prepara mancarea de varza

In primul rand, incerc sa toc varza cat mai fin si o frec cu sare. In acest fel, va lasa mai repede apa si se va fragezi.
Adaug varza in oala in 2-3 transe, in functie de cantitatea de varza si de dimensiunea oalei. Adaug urmatoarea transa abia dupa ce varza din oala s-a muiat si a lasat apa. Folositi neaparat o oala cu capac, ca sa nu se evapore apa lasata de varza.
Nu adaug apa la mancarea de varza. Varza se gateste in suc propriu, este foarte frageda si gustoasa.

Puteti servi aceasta delicioasa mancare de varza dulce cu carnati cu smantana si mamaliguta sau cu paine proaspata de casa. Merge si un ardei iute!


Va mai recomand:

Varza calita
Sarmale
Varza calita cu cartofi
Varza cu orez si carne
Varza a la Cluj

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta mancare de varza dulce cu carnati:


- 1 varza mare (2-3 kg)
- 500 gr carnati afumati
- 2 cepe
- 4-5 linguri de ulei
- 3-4 linguri pasta de tomate
- sare, piper boabe, frunze de dafin
Eu am avut o varza de 3 kg si au iesit 6-7 portii

Mod de preparare reteta mancare de varza dulce cu carnati afumati


Am spalat varza, am indepartat frunzele mai urate si am taiat-o fideluta.
Varza tocata am pus-o intr-un bol incapator, am presarat-o cu sare si am framantat-o ca sa se fragezeasca. Veti vedea ca pe masura ce framantati, varza devine din ce in ce mai frageda si lasa apa. Am lasat varza deoparte cat am curatat ceapa.
Am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o oala incapatoare impreuna cu 4-5 linguri de ulei. Cand ceapa a devenit translucida, am adaugat jumatate din cantitatea de varza si am acoperit cu capac. Am tinut in continuare pe foc, amestecand ocazional, pana cand varza s-a muiat si a scazut in volum, apoi am adaugat si restul de varza. Am acoperit cu capac si am lasat varza sa fiarba in suc propriu, fara sa adaug apa. Tot acum puteti adauga boabe de piper, frunze de dafin sau alte condimente. Trebuie amestecat din cand in cand ca sa nu se prinda.
Intre timp am prajit carnatii.
Cand varza a fost fiarta, am adaugat pasta de tomate si carnatii prajiti si am mai lasat sa fiarba cat sa se intrepatrunda aromele.


Serviti mancarea de varza dulce cu carnati cu mamaliguta si smantana sau cu paine proaspata de casa.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...