SARMALE
decembrie 26, 2014
Nelipsite de pe masa de Craciun, sarmalele nu mai au nevoie de nici o prezentare. Sunt destul de migaloase, dar merita cu prisosinta!
Ingrediente necesare pentru a prepara sarmale:
- 1,3kg carne tocata- 200gr afumatura
- 1 varza murata ( aprox 2 kg )
- 2-3 cepe
- 1 ceasca orez
- bulion
- piper boabe, foi de dafin
- sare, piper, cimbru
Din aceste cantitati am obtinut vreo 30 de sarmale.
Puteti folosi carne tocata de porc sau amestec porc+vita. In ceea ce priveste afumatura, eu am folosit pastrama de porc afumata pentru ca are putina grasime iar orezul este bine sa fie cu bobul rotund.
Mod de preparare:
In primul rand trebuie sa pregatiti varza. Daca nu este productie proprie, verificati cat de sarata este si, daca e prea sarata, o puneti in apa la desarat. Desfaceti apoi cu grija frunzele de varza, le alegeti pe cele mai mari si mai subtiri si le taiati. Mie imi este mai usor sa o tai triunghiuri. Pastrati varza care va ramane ca sa o tocati si sa o puneti sub si deasupra sarmalelor.Dupa ce ati pregatit varza, pregatiti si carnea: amestecati carnea tocata cu ceapa tocata marunt, orez, sare, piper si cimbru. Pana aici a fost extrem de usor! Urmeaza impaturitul sarmalelor, care mie mi se pare mai complicat. Eu tai varza triunghiuri si asez o lingura de carne tocata la baza triunghiului, aduc colturile spre mijloc, apoi rulez spre varf. Sper ca ati inteles ceva!
Dupa ce ati impaturit sarmalele, tocati varza care v-a mai ramas si o impartiti in 2 parti: o parte o asezati sub sarmale iar cealalta parte la sfarsit, deasupra sarmalelor. In oala vom avea mai intai un strat de varza tocata, apoi un strat de saramale si un strat de afumatura. Cand terminati aceasta serie puneti 2-3 frunze de dafin, 2 linguri de bulion si cateva boabe de piper. Continuati sa asezati sarmale pana le terminati.
Cand ati terminat puneti restul de varza tocata, 2 linguri de bulion si puneti apa pana acoperiti sarmalele. Puneti apoi la cuptor, cam 2 ore, pana se rumenesc. Dupa o ora verificati cata apa mai au sarmalele si, daca este nevoie, mai puneti 1-2 cani cu apa. Exista si varianta fierberii sarmalelor mai intai pe aragaz si apoi bagate la cuptor, dar mie mi se par cu mult mai gustoase facute doar la cuptor.
Sarmalele sunt mult mai gustoase a doua zi, asa ca aveti grija sa le faceti din timp!
Nu cred ca mai este nevoie sa va spun ca sunt bune cu mamaliguta calda si smantana... Era sa uit, si niste ardei iute! Sa stiti ca eu fac destul de des sarmale pentru ca, desi e ceva de munca, fac o oala mare care ne ajunge 3-4 zile... Asa ca, pana la urma, ies in avantaj. In zilele urmatoare am de facut mamaliguta si de incalzit sarmale :).
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
0 comentarii