FASOLE BATUTA CU TOCANITA DE CEAPA
februarie 20, 2015ENGLISH RECIPE HERE
Ingrediente necesare pentru a prepara fasole batuta cu tocanita de ceapa :
- 500gr fasole boabe
- 1 morcov
- 5 catei de usturoi
- 1 frunza dafin
- 1-2 linguri ulei
- sare dupa gust
Pentru tocanita de ceapa:
- 3-4 cepe
- 3 linguri pasta de tomate
- 1 frunza dafin
- 1 pahar apa
- 1-2 linguri ulei
- sare si piper dupa gust
Am facut cunostinta cu aceasta varianta de fasole batuta acum multi ani, la raionul cu produse gata preparate al unui supermarket. Pe atunci nu aveam copii si, daca faceam in weekend niste cartofi prajiti, se chema ca am gatit din greu. Cu timpul, am inceput sa ma-nvart mai des prin bucatarie si fasolea batuta cu tocanita de ceapa a fost printre primele mele preparate.
Mod de preparare fasole batuta cu tocanita de ceapa:
Dupa cum va spuneam si in alte retete cu fasole boabe (iahnie si salata de fasole cu peste afumat), imi place sa folosesc fasole alba cu bob mare. Am grija sa o cumpar din timp ca sa o tin in apa peste noapte. In felul asta boabele de fasole absorb apa si vor fierbe mai bine.
Am pus fasolea la fiert intr-o oala cu capac, ca sa fiarba mai repede. Am lasat-o cam o ora, apoi i-am schimbat apa si am pus-o iar la fiert. De data asta am pus si morcovul intreg si o frunza de dafin. A fiert fasolea inca o ora, ca sa fie moale-moale, asa cum imi place mie.
Am scurs apoi fasolea, am pus deoparte apa in care a fiert si m-am apucat de tocanita de ceapa.
Am curatat ceapa, am tocat-o fideluta si am pus-o la calit intr-o tigaie teflonata cu o lingura mare de ulei, amestecand din cand in cand ca sa nu se arda. Cand a capatat o culoare galbuie am adaugat pasta de tomate, un pahar cu apa si frunza de dafin. Am condimentat cu sare si piper si am lasat-o sa fiarba ca sa scada sosul.
M-am intors apoi la fasole care trebuia pisata. Fiind foarte moale, am decis sa folosesc instrumentul de pisat cartofi (se poate si la blender). Am pisat, deci, fasolea si aproximativ jumatate de morcov si am adaugat cam 3/4 pahar de apa in care a fiert, astfel incat sa aiba o consistenta cremoasa.
I-am mai pus sare, o lingura de ulei si usturoiul pisat si am amestecat totul bine-bine. La sfarsit i-am pus deasupra tocanita de ceapa asa, ca un topping (ca sa nu zic ca am ornat-o ca pe un tort).
Asta a fost tot, dragii mei. Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
0 comentarii