GULAS UNGURESC - RETETA TRADITIONALA (VIDEO)

decembrie 26, 2019


ENGLISH RECIPE HERE

Dragii mei, dupa Gulasul cu carne de porc si gulasul de fasole, iata ca a sosit si randul Gulasului cu carne de vita pe care l-am preparat la solicitarea sotului 😊. El este mare amator de carne de vita.
Gulasul unguresc este o supa densa, foarte consistenta, ca o tocanita. Ingredientul principal este carnea de vita, manzat sau vitel iar mai departe exista diverse variante. Mie imi place sa adaug multe legume in supa, ca doar e supa, nu? Daca il intrebati insa pe sotul meu, va va spune ca i-am stricat bunatate de gulas cu legumele mele... Din punctul lui de vedere gulasul trebuia sa contina doar carne si putin sos. 😊. Nu va luati dupa el, puneti si legume la gulas pentru ca au vitamine si vor da un plus de gust. Macar ceapa si ardei (preferabil rosu) ar trebui sa puneti pentru a obtine o tocanita delicioasa.



Ma rog, cu mai multe sau mai putine legume, secretul pentru un gulas unguresc autentic il reprezinta condimentele. Aveti neaparat nevoie de paprika (boia de ardei dulce) si de chimen si, evident, de sare si piper. Daca va place mancarea picanta, puteti adauga si putina boia de ardei iute.


Mie imi place sa mai pun la gulas si csipetke, galuste ciupite. Se prepara destul de usor si dau consistenta sosului.
Aceste galuste se pot prepara insa si cu cateva zile inainte, se usuca si se pastreaza in cutii cu capac si doar se arunca in oala cu supa, mai spre sfarsitul fierberii.
Gulasul unguresc traditional se prepara la ceaun dar, in lipsa de ceaun, merge si o oala obisnuita sau o cratita mai mare. Eu l-am preparat de aceasta data intr-o tigaie foarte mare, ca sa se vada mai bine la filmare.
Gulasul unguresc este destul de usor de preparat, in sensul ca nu aveti prea mult de munca la el, dar timpul de fierbere este destul de mare. Eu zic ca merita efortul!
Se serveste cald, cu smantana sau fara. Desi prefer ciorbele si tocanitele cu smantana din belsug deasupra, cand vine vorba de gulas il prefer simplu, pentru ca smantana ii cam estompeaza aroma.

Va mai recomand:
Papricas cu smantana
Ostropel de pui
Ciulama de pui
Friptura de vita marinata in vin rosu
Tocanita de porc


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta gulas unguresc


- 1 kg carne vita (sau manzat, vitel)
- 2-3 linguri de ulei
- 1-2 cepe
- 5-6 cartofi medii
- 3-4 morcovi
- 1 felie de telina
- 1 ardei gras (preferabil rosu)
- 1 conserva rosii cubulete
- 5-6 catei de usturoi
- 1 legatura de patrunjel
- 2 linguri de boia de ardei dulce
- 1 lingura chimen macinat
- sare si piper dupa gust

Pentru csipetke (galustele ciupite)- 1 ou
- 80 grame faina
- un praf de sare
- un praf de piper



Cum se prepara gulasul unguresc



Pentru cispetke (galustele ciupite unguresti) exista pe blog o reteta separata, detaliata, pe care o gasiti aici. Deci vom trece direct la prepararea gulasului.
Am tocat ceapa cubulete si am pus-o la calit intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei. Am tinut pe foc, amestecand din cand in cand, cat sa devina ceapa translucida. Am adaugat carnea de vita taiata cubulete de marime potrivita.
Am tinut pe foc aproximativ 10 minute, amestecand din cand in cand, apoi am adaugat condimentele (sare, piper, chimen macinat si boia de ardei dulce). Am amestecat bine si am mai tinut pe foc 2-3 minute. Am turnat apoi apa cat sa fie carnea acoperita, am acoperit vasul cu capac si am lasat sa fiarba aproximativ 1,5-2 ore (sau pana se fragezeste carne). Pe parcursul fierberii se completeaza cu apa la nevoie.
Nota: in acest timp se pot prepara galustele ciupite
Aveti mai jos si reteta video


Timpul de fierbere depinde foarte mult de carnea de vita care, dupa cum stiti, poate sa fiarba foarte greu. Eu am avut noroc de aceasta data si dupa ceva mai putin de 1.5. ore carnea era super frageda.



In momentul in care carnea s-a fragezit, am adaugat si legumele (nu le punem de la inceput pentru ca se fac terci). Am adaugat mai intai rosiile, apoi cartofii, ardeiul, morcovii si telina. Legumele se pot taia cubulete de dimensiunea dorita (morcovul si telina se pot da pe razatoare).
Am turnat apa, cat sa fie legumele acoperite, si am lasat sa fiarba.
Mai spre sfarsitul fierberii am adaugat usturoiul zdrobit si galustele ciupite care au nevoie de 8 - max 15 minute pentru a fierbe. Dupa ce am oprit focul am adaugat si patrunjel proaspat.
Dupa preparare va recomad sa acoperiti gulasul cu un capac si sa lasati sa se odihneasca aproximativ 30 de minute pentru a se intrepatrunde aromele.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

2 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...