PRAJITURA CU FOI SI CREMA DE CARAMEL

mai 07, 2016


ENGLISH VERSION HERE

Prajitura cu foi si crema de caramel este o prajitura minunata, fina, delicata si absolut delicioasa. Este aspectuoasa, foarte spornica si potrivita pentru orice ocazie. Noi pur si simplu o adoram :).
Prajitura cu foi si crema de caramel este o prajitura simpla, cu sanse maxime de reusita. Foile nu sunt chiar greu de preparat si, pe masura ce exersati, va va fi din ce in ce mai usor. Veti vedea ca aluatul este moale si se poate aranja si cu mana pe margini sau pe la colturi.
Crema de caramel este o crema foarte simpla, rapida si foarte usor de preparat. La noi este insa foarte greu cu aceasta crema pentru ca trebuie sa o pazesc de ai mei sa nu o manance pana asamblez eu prajitura.



Prajitura cu foi si crema de caramel se asambleaza alternand foile si straturile de crema dupa care se tine la frigider minim 5-6 ore, cel mai bine peste noapte, pentru a se fragezi foile.
Pentru coacerea foilor am folosit o tava de 27/35cm.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura cu foi si crema de caramel

Pentru foi aveti nevoie de:
- 2 oua
- 100ml lapte
- 100ml ulei
- 9 linguri de zahar
- 550gr faina (aproximativ)
- 1 lingurita bicarbonat de amoniu (amoniu pentru prajituri)
- 1 lingura zeama de lamaie (sau otet)
- un praf de sare
Pentru crema de caramel aveti nevoie de:
- 1l lapte
- 2 oua
- 200gr unt (la temperatura camerei)
- 6 linguri de faina
- 250gr zahar
Pentru presarat deasupra: nuci, alune, ciocolata rasa etc.



Mod de preparare reteta prajitura cu foi si crema de caramel

Reteta video foi fragede pentru prajituri


Prepararea foilor (reteta pas cu pas o gasiti aici)
Am pus intr-un vas incapator 100ml lapte, 100ml ulei, 9 linguri de zahar, un praf de sare si cele 2 oua si am mixat usor pentru omogenizare (puteti folosi si un tel).
Am pregatit apoi bicarbonatul de amoniu: am turnat peste el o lingura de zeama de lamaie apoi l-am adaugat la restul ingredientelor si am amestecat.
Am adaugat apoi faina, treptat, mixand in acelasi timp la viteza mica. Cand aluatul a devenit prea dens, am inceput sa-l framant (cu mana), adaugand restul de faina.
Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios pe care sa-l putem intinde cu sucitorul. Daca este necesar (aluatul este lipicios) puteti sa mai adaugati putina faina.  
Am acoperit apoi aluatul si l-am lasat sa se odihneasca 20 de minute. Dupa ce a trecut timpul de odihna, am impartit aluatul in 4 parti egale din care voi pregati cele 4 foi ale prajiturii cu crema de caramel. Am pastrat o bucatica de aluat iar pe celelalte le-am pus deoparte. 




Din bucatica de aluat pastrata am intins o foaie subtire, direct pe hartie de copt pe care in prealabil am desenat conturul tavii (27/35cm).
Foaia se intinde foarte usor cu sucitorul dar, aluatul fiind moale, se mai poate aranja si cu mana pe margini si pe la colturi. Dupa ce am intins foaia am indreptat marginile cu un cutit apoi am intepat-o bine cu furculita (ca sa nu se umfle la cuptor)
Am asezat apoi foaia cu tot cu hartie de copt pe spatele tavii apoi am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 8 minute.
Se procedeaza la fel cu celelalte 3 bucatele de aluat. 
Trebuie sa fiti atenti sa nu ardeti foile deoarece fiind atat de subtiri se coc foarte repede. Sunt gata in momentul in care se coloreaza pe margini. Este bine sa aveti pregatite 2-3 foi inainte de a incepe sa le coaceti pentru a le putea supraveghea.
Dupa ce am copt toate foile le-am lasat sa se raceasca si, in acest timp, am pregatit crema de caramel.

Pregatirea cremei de caramel
Pentru a prepara crema de caramel, am pus mai intai o parte din lapte (jumatate - 3 sferturi) la incalzit pana a devenit fierbinte.
Dupa ce am incalzit laptele, am pus zaharul intr-o craticioara pe aragaz, la foc mic, si am tinut pana cand zaharul s-a topit (s-a caramelizat). Ca sa nu se arda, mai ridic craticioara de pe foc din cand in cand. Dupa ce s-a topit zaharul l-am luat de pe foc si am turnat peste el laptele fierbinte. Turnati cu grija pentru ca nu reactioneaza prea frumos :). 
Dupa ce am turnat laptele, zaharul se intareste si trebuie dizolvat in laptele fierbinte, amestecand din cand in cand. Ca sa grabesc acest proces, mai pun craticioara inapoi pe aragaz 1-2 minute, amestecand continuu. Nu trebuie sa fiarba, doar trebuie ajutat zaharul sa se dizolve. Am lasat caramelul cateva minute sa se racoreasca.
Am pus apoi cele 2 oua intr-un vas si le-am mixat. Am adaugat cateva linguri de lapte rece apoi faina, treptat, mixand in acelasi timp ca sa nu se formeze cocoloase. Am adaugat apoi restul de lapte rece si am amestecat. Aceasta compozitie am turnat-o apoi peste caramel, treptat, si am amestecat.
Am pus apoi pe aragaz, la foc mic, si am tinut pe foc, amestecand continuu, pana s-a ingrosat crema de caramel. Este gata cand incepe sa bolboroseasca. Am lasat sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit crema de caramel am adaugat untul moale taiat cubulete si am mixat pana la omogenizare.

Asamblarea prajiturii cu foi si crema de caramel
Mai intai am impartit crema in 4 parti, cea de-a patra putin mai mica decat celelalte pentru ultimul strat al prajiturii (cel de deasupra).
Am tapetat tava (27/35cm) cu folie alimentara si am asezat cate o foaie de prajitura urmata de un strat de crema. Avem in total 4 foi si 4 straturi de crema, ultimul strat fiind de crema.
Am presarat deasupra alune macinate grosier apoi am acoperit prajitura cu folie alimentara. Peste prajitura cu foi si crema de caramel am asezat o alta tava in care am pus o cutie cu lapte (poate fi o punga de zahar, de orez sau altceva greu) pentru a presa prajitura. Am pus apoi prajitura la frigider si am tinut-o peste noapte pentru a se fragezi foile. 
Dupa ce am desfacut prajitura cu foi si crema de caramel am mai presarat deasupra alune macinate, pentru aspect, apoi am portionat-o.
Nu va pot descrie in cuvinte cat de buna este :)
Spor la gatit si pofta buna!
Va recomand si prajitura Carpati.
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

4 comentarii

  1. Buna seara!Arata foarte bine prăjiturică cu foi și crema de caramel😊Eu am mai făcut prăjitură cu foi cu crema de cacao și alba ca zăpada tot după rețeta dvs,foarte bune😊Și aș vrea să o fac și pe aceasta,că arată așa de delicios...însă as putea sa pun la caramelizat doar 200 g de zahar?in loc de 250?mă gândesc să nu fie prea dulce.O seara frumoasa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata! Puteti folosi doar 200 gr zahar. O zi minunata!

      Ștergere
  2. Buna ziua!Am făcut prăjitura cu foi și crema de caramel,și a ieșit absolut delicioasa😊Va mulțumim de rețetă.O zi frumoasa!🤗

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...