CUIB DE VIESPI

iunie 15, 2018


Super pufoase, aromate si absolut delicioase, cuiburile de viespi sunt mai bune decat cea mai buna prajitura :). De cel putin o mie de ori mai bune!
Cuiburile de viespi sunt niste rulouri umplute cu unt, zahar si nuca, moi si pufoase, dar cu baza caramelizata. Sunt mega delicioase! Deja imi ploua-n gura :)
Cuiburile de viespi se prepara dintr-un aluat de cozonac. Ca sa va creasca aluatul frumos si sa obtineti cuiburi de viespi pufoase si grasunele va recomand sa folositi drojdie proaspata. Nu este o diferenta majora fata de drojdia uscata, dar totusi se simte. Va spun acest lucru din experienta pentru ca prepar aluaturi cu drojdie foarte des si apelez si la drojdia uscata cand nu am timp. Drojdia uscata prefer sa o folosesc mai ales la paine, pizza sau focaccia, chiar si la gogosi. La cozonac insa, aluatul fiind mai greu, merge mai bine drojdia proaspata.




Va recomand sa cantariti faina pentru ca de la prea multa faina cuiburile de viespi vor iesi mai tari. Aluatul de cozonac este un aluat moale si lipicios si, daca vi se pare greu sa il framantati, turnati putin ulei peste el si nu vi se va mai lipi de mana.
La fel de important este si sa framantati aluatul, nici chiar ca bunica, fix o ora, dar macar 5-7 minute tot trebuie sa framantati.
Va spuneam ceva mai sus ca aceste delicioase cuiburi de viespi au o baza caramelizata. Pentru a obtine aceasta baza caramelizata vom unge tava cu unt si o vom tapeta cu zahar. Se va forma un caramel delicios care, pe masura ce se raceste, se intareste. Din acest motiv trebuie sa aveti grija sa scoateti cuiburile de viespi din tava imediat, pentru ca altfel se intareste caramelul si nu le mai scoateti :). La baza caramelizata contribuie si siropul de lapte si zahar cu care vom stropi rulourile cu cateva minute inainte de a fi gata. Acest sirop are si rolul de a le muia crusta.
Ce sa va mai zic, sunt minunate aceste cuiburi de viespi si nu sunt nici greu de preparat. Veti vedea ca vor avea succes maxim si veti fi nevoiti sa le refaceti curand :)
Va recomand si reteta de poale-n brau si cozonacul fara framantare

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta cuib de viespi (pentru o tava de 25/35cm):


Pentru aluat:
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 300ml lapte
- 30ml ulei
- 3 galbenusuri
- 30 gr zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie

Pentru umplutura:
- 100gr unt la temperatura camerei
- 100gr zahar
- 150gr nuca macinata

Pentru sirop:
- 200ml lapte
- 200gr zahar

Pentru tava:
- 70gr unt
- 70 gr zahar





Mod de preparare reteta cuib de viespi:


Am pus laptele si uleiul intr-un ibric, pe aragaz si am tinut doar cat sa se incalzeasca. In nici un caz nu trebuie sa fiarba.
Am pus intr-un bol micut drojdia proaspata si o lingurita de zahar. Am amestecat cu lingurita pana cand drojdia a devenit fluida.
Am pus intr-un bol incapator galbenusurile, esenta de vanilie, un praf de sare si zaharul. Am amestecat usor pentru omogenizare.
Am adaugat amestecul de lapte si ulei, caldut, si am amestecat. Am adaugat apoi si drojdia fluida.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand cu lingura de lemn. Cand aluatul a devenit prea dens pentru a mai amesteca, am continuat sa framant aluatul cu mana pana am incorporat toata faina.
Trebuie sa obtinem un aluat moale si destul de lipicios.
Dupa ce am incorporat toata faina am mai framantat aluatul timp de 5-7 minute. Ca sa va fie mai usor sa framantati, puteti turna putin ulei peste aluat ca sa nu se mai lipeasca de mana.
Aluatul astfel preparat l-am asezat intr-un bol usor uns cu ulei, l-am acoperit cu folie de alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de aproximativ 30 de minute. Fiind un aluat mai moale, creste destul de repede.
Intre timp am amestecat untul cu zahar pana am obtinut o compozitie cremoasa.
Tot acum am pregatit si tava: am uns-o bine cu unt si am presarat zahar. Cand vom pune cuiburile de viespi la cuptor untul si zaharul se vor topi, se vor amesteca si va rezulta un caramel delicios :).
Dupa ce a crescut aluatul l-am asezat pe suprafata de lucru presarata cu faina. Cu ajutorul unui sucitor, am intins aluatul intr-un dreptunghi de aproximativ 45/30 cm.
Am uns apoi aluatul cu amestecul de unt si zahar, avand grija sa las marginile libere.
Am presarat deasupra nuca macinata.
Am rulat strans aluatul, dinspre o latura lunga spre cealalta.
Ruloul astfel obtinut l-am taiat in 12 felii.
Am asezat rulourile in tava, le-am acoperit cu folie alimentara si le-am lasat la crescut, la caldura, timp de aproximativ 30 de minute. Este foarte important sa lasati rulourile sa creasca in tava daca doriti sa obtineti cuiburi de viespi super pufoase. Dupa cum vedeti si in poze si-au dublat volumul.
Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180°C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 20 de minute.
Intre timp am pregatit siropul de lapte. Am pus laptele si zaharul intr-un ibric, pe aragaz. Am tinut la foc mic pana s-a topit zaharul.
Dupa ce au trecut cele 20 de minute am scos cuiburile de viespi din cuptor si le-am stropit cu siropul de lapte. Am pus apoi tava inapoi in cuptor pentru alte 10 minute.
Dupa ce scoateti cuiburile de viespi din cuptor aveti grija sa le scoateti imediat din tava. Caramelul se intareste foarte repede si se vor lipi de tava.
Dupa ce scoateti cuiburile de viespi din tava, incercati sa aveti rabdare pana se racesc. Mamaie ne spunea tot timpul sa nu mancam aluaturi fierbinti, dar cand cuiburile de viespi miros atat de bine, cum sa te abtii??? :)
Va recomand cu drag aceasta reteta pentru ca este exceptionala!
Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...