COVRIGI POLONEZI INSIROPATI

august 27, 2019


ENGLISH RECIPE HERE

Voua va plac covrigii polonezi? Acei covrigi de la patiserie moi, pufosi si insiropati... Mie imi plac la nebunie. Mie in general imi plac aluaturile dulci chiar mai mult decat prajiturile :).
Daca trec pe langa vreo patiserie si miroase a vanilie, sigur ma opresc sa cumpar ceva. De obicei acel ceva este o placinta cu branza dulce si stafide, un strudel cu mere sau un covrig polonez.
Astazi vreau sa va arat cat de usor putem prepara acasa acesti deliciosi covrigi polonezi. In plus, dulciurile de casa sunt mai gustoase si mai sanatoase decat cele din comert si vom sti exact ce contin.
Dar ce sunt acesti covrigi polonezi si de ce sunt ei atat de buni?



Aluatul se prepara cu lapte, unt, ulei, galbenus de ou, putin zahar, faina si drojdie. Se poate folosi si drojdie uscata (1 pliculet) dar veti obtine rezultate mult mai bune folosind drojdie proaspata. In general aluaturile preparate cu drojdie proaspata sunt mai moi si cresc mai frumos. In cazul acestor covrigi polonezi, aluatul fiind mai greu datorita uleiului si untului, va recomand drojdia proaspata.
Dupa cum vedeti aluatul este unul obisnuit cu care putem prepara si gogosi sau cornuri.
Covrigii polonezi sunt insa atat de gustosi datorita umpluturii. Este vorba de o umplutura aparent banala, din unt si zahar vanilat, dar care face ca acesti covrigi sa fie super gustosi, moi si pufosi.
Dar ce-mi place mie cel mai mult la acesti covrigi polonezi este faptul ca sunt insiropati. Imediat dupa coacere, cat sunt inca fierbinti, covrigii polonezi se moaie bine intr-un sirop preparat cu apa, zahar si esenta de vanilie. Eu trec covrigii prin sirop de cate 2 ori ca sa absoarba mai mult sirop :)
Si inca ceva: probabil ca si voua v-au spus mamele, bunicile sau matusile sa nu mancati aluaturi fierbinti ca va doare burta. Nu vi se-ntampla nimic, credeti-ma! Eu imi frig degetele si limba de fiecare data, dar in rest sunt ok :)
Va recomand cu drag aceasta reteta de covrigi polonezi, va asigur ca va deveni una dintre preferatele voastre!

Va mai recomand:
- Poale-n brau
- Cuib de viespi
- Cornuri pufoase cu crema de ciocolata
- Cornuri bicolore
- Cozonac fara framantare


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta covrigi polonezi insiropati


Pentru aluatul covrigilor polonezi:- 550 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 50 gr unt
- 50 ml ulei
- 250 ml lapte
- 1 galbenus
- 80 gr zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie

Pentru umplutura covrigilor polonezi:- 80 gr unt moale
- 8 gr (1 pliculet) zahar vanilat

Pentru siropul covrigilor polonezi:- 200 gr zahar
- 100 ml apa
- esenta de vanilie

Mai aveti nevoie de un galbenus de ou amestecat cu putin lapte sau apa pentru uns covrigii polonezi



Mod de preparare reteta covrigi polonezi


Prepararea aluatului pentru covrigii polonezi
Am pus intr-un ibric laptele, untul si uleiul. Am pus ibricul pe foc pana cand s-a topit untul. Acest amestec de lapte, unt si ulei trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. L-am lasat sa se racoreasca cateva minute.
Intre timp am pus intr-un bol micut drojdia proaspata si o lingurita de zahar. Am amestecat pana cand drojdia a devenit fluida. Am pus deoparte
Am pus apoi zaharul, galbenusul, esenta de vanilie si un praf de sare intr-un bol incapator. Am amestecat putin pentru omogenizare.
Am turnat apoi amestecul de lapte, unt si ulei in bol si am amestecat. Am adaugat si drojdia si am amestecat.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand cu lingura de lemn.
Cand aluatul a devenit prea dens pentru a amesteca, am continuat sa framant aluatul pana am incorporat toata faina
Trebuie sa obtineti un aluat moale si nelipicios care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. Daca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina (1-2 linguri).
Am asezat apoi aluatul intr-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura timp de 45 de minute - 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).


Intre timp am preparat umplutura pentru covrigii polonezi: am amestecat intr-un bol untul moale si zaharul vanilat.


Cum se modeleaza covrigii polonezi.Dupa ce a crescut aluatul l-am asezat pe suprafata de lucru usor presarata cu faina.




Cu ajutorul unui sucitor, am intins aluatul intr-o foaie de 3-4 mm grosime.
Am intins pe foaia de aluat cam 2/3 din umplutura.


Am indoit apoi marginile lungi spre mijloc, peste umplutura. Am intins deasupra restul de umplutura.
Am indoit apoi capetele aluatului peste umplutura, formand un patrat. Dupa fiecare pliere am apasat aluatul cu mana pentru a elibera aerul dintre straturi.
Am intins apoi aluatul intr-un dreptunghi de circa 5mm grosime.
Cu ajutorul unui cutit ascutit am taiat aluatul pe latime in fasii de aproximativ 3cm. Mie mi s-au parut cam lungi aceste fasii si cam greu de lucrat cu ele, asa ca le-am taiat in doua. Covrigii ies mai micuti dar sunt mai usor de modelat.
Am luat apoi cate o fasie de aluat si am taiat-o pe jumatate, pe lungime, lasand un capat netaiat. Am rasucit apoi fasiile de aluat si am lipit capetele.
Am repetat cu celelalte fasii de aluat.
Covrigii polonezi astfel modelati i-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. I-am lasat sa se odihneasca timp de 30 de minute.
Am uns covrigii polonezi cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte (sau apa) apoi i-am pus in cuptorul preincalzit (180° C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 12-15 minute (sau pana ating gradul de rumenire dorit).


Intre timp am preparat siropul pentru covrigii polonezi. Am pus intr-un ibric zaharul si apa apoi am pus ibricul pe foc si am tinut pana s-a topit zaharul. Am luat ibricul de pe foc si am adaugat esenta de vanilie. Am turnat siropul intr-un bol.
Dupa ce am scos covrigii polonezi din cuptor i-am trecut imediat prin sirop, o data sau de cate 2 ori, dupa preferinta.


Sunt absolut minunati acesti covrigi polonezi, vi-i recomand cu drag!


Spor la gatit si pofta buna!


Dna Mariana a fost prima care a testat reteta de covrigi polonezi. Minunat! :)


You Might Also Like

3 comentarii

  1. Buna seara!Covrigeiii arata foarte bine😊As vreau sa fac aceasta reteta,dar la sirop in loc de zahar nu as putea sa fac cu miere?si da a merge, cata apa ar trebui sa pun?O seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna dimineata! Multumesc! Se poate prepara un sirop cu 100 ml apa si 6 linguri de miere in care se moaie covrigii. Se insiropeaza mai bine asa :) Alternativ, se reduc cantitatile la jumatate si se ung covrigii cu pensula.

    RăspundețiȘtergere

Follow by Email

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...