LAPTE DE OVAZ - RETETA VIDEO

iulie 19, 2020



ENGLISH RECIPE HERE


Laptele de ovaz este o optiune excelenta pentru perioada de post, pentru vegetarieni sau pentru cei care au intoleranta la lactoza. Mai mult, laptele de ovaz este ideal si pentru cei ce sufera de diverse alergii cum ar fi alergiile la alune, soia sau intoleranta la gluten.

Acest lapte raw-vegan este si foarte bun pentru sanatate. Ovazul contine beta-glucan, o substanta benefica in multiple afectiuni, printre care si diabet sau colesterol marit. De asemenea, beta-glucanul intareste sistemul imunitar si ajuta la combaterea stresului.



In plus, acest lapte vegetal este si foarte usor de preparat cu doar 2 ingrediente: fulgi de ovaz si apa. Cum apa avem intotdeauna la dispozitie, putem pune la socoteala doar fulgii de ovaz. Daca doriti sa beti laptele de ovaz, va recomand sa adaugati miere sau un indulcitor natural, extract de vanilie sau scortisoara pentru ca va fi mult mai gustos. De asemenea, il puteti adauga la ceai sau la cafea sau il puteti prepara cu cacao. Puteti folosi acest lapte vegetal si pentru gatit sau pentru a prepara prajituri iar fulgii de ovaz ramasi dupa ce stracurati laptele ii puteti folosi pentru pancakes sau fursecuri. Nimic nu se arunca! 😊



Trebuie sa inmuiem fulgii de ovaz?

Nu este necesar sa inmuiem fulgii de ovaz, dar mie mi se pare ca laptele iese mai cremos daca ii tin la inmuiat 30 de minute - 1 ora. Oricum, nu este indicat sa tineti fulgii la inmuiat mai mult de 1 ora pentru ca laptele va deveni vascos (cuvantul cel mai potrivit ar fi balos, dar nu am vrut sa va sperii 😀) Din acelasi motiv nu este indicat nici sa mixati prea mult fulgii de ovaz. Mixati doar cat sa se omogenizeze, 1-2 minute, in functie de puterea blenderului.


Trebuie fiert laptele de ovaz?

Categoric nu! Daca il fierbeti, veti obtine un fel de ciulama... Puteti insa turna lapte de ovaz in lichide firebinti cum ar fi ceaiul sau cafeaua.

Puteti pastra laptele de ovaz la frigider cel mult 5 zile. Agitati bine inainte de utilizare.



Va mai recomand:

- Prajitura cu morcovi (reteta de post)

- Cornulete fragede cu bors (de post)

- Doritos de casa (chipsuri Nachos)

- Chiftele de ciuperci cu cartofi (de post)

- Cornuri de post cu rahat




Ingrediente necesare pentru a prepara laptele de ovaz


- 1 cana fulgi de ovaz

- 3 cani de apa rece (folositi aceeasi cana)


Pentru inmuiere: 2 cani apa rece


Dupa gust: miere, indulcitor natural, extract de vanilie, scortisoara macinata, cacao etc



Mod de preparare lapte de ovaz



Am pus fulgii de ovaz intr-un bol si am turnat peste ei 2 cani de apa rece. Fulgii de ovaz trebuie sa stea la inmuiat in jur de 30 de minute - cel mult o ora. 30 de minute sunt de ajuns, eu i-am lasat aproape o ora pentru ca am facut altele intre timp. In orice caz, nu ar trebui sa-i tineti in apa mai mult de o ora.

Am strecurat apoi fulgii de ovaz si i-am clatit cu apa rece.

Am mutat poi fulgii de ovaz intr-un bol curat si am turnat peste ei 3 cani de apa rece si am amestecat.

Am turnat apoi totul in blender. Daca doriti, puteti sa mai adaugati stafide, curmale, sirop, extract de vanilie, scortisoara, cacao etc.



Fulgii de ovaz trebuie mixati timp de 1-2 minute, in functie de puterea blenderului. Ideea este sa mixati doar sa sa se marunteasca fulgii de ovaz. Nu este indicat sa mixati prea mult.

Ultimul pas este sa strecuram laptele de ovaz. In acest scop, putem folosi tifon, dar va trebui sa strecurati laptele de 2-3 ori. Va recomand un prosop de bucatarie curat (o panza simpla) care este mai dens decat tifonul si este suficient sa strecurati o singura data.

Laptele de ovaz este gata si se poate consuma.

Si nu uitati:

- laptele de ovaz este mai bun indulcit

- nu se fierbe

- agitati inainte de utilizare

- pasrati la frigider maxim 5 zile



Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...