PRAJITURA CU GEM SI BEZEA - RETETA VIDEO

aprilie 27, 2021


Prajitura cu gem si bezea este o combinatie delicioasa de blat pufos, aromat, un strat fin de gem dulce-acrisor si bezea delicata care se topeste in gura. Are un aspect sofisticat, dar este usor de preparat cu doar cateva ingrediente. Prajitura cu gem si bezea este genul acela de prajitura de casa pe care ajungem sa o preparam foarte des pentru ca este pe placul tuturor. In plus, mie mi se pare ca este chiar economica.


Ce ingrediente folosim pentru prajitura cu gem si bezea

Pentru a prepara aceasta prajitura folosim ingrediente pe care le avem tot timpul in casa. Pentru blat vom folosi unt, lapte, galbenusuri, zahar, faina, esenta preferata, praf de copt si un praf de sare. Eu am pus si o lingurita de scortisoara pentru ca ne place foarte mult si merge foarte bine la prajiturile cu fucte sau cu gem. Un borcan cu gem gasim cu totii prin camara, nu-i asa? 😉 Iar pentru stratul de bezea vom folosi albusurile ramase, zahar si zahar vanilat.


Cum se prepara prajitura cu gem si bezea

Compozitia pentru blat este usor de preparat: se mixeaza mai intai untul si zaharul. Se adauga galbenusurile, pe rand, apoi laptele alternativ cu ingredientele uscate si esenta de vanilie.
Prajitura se coace in doua etape. Mai intai blatul, doar cat sa se inchege deasupra, nu trebuie sa fie complet copt. Cat timp sta blatul la cuptor, se mixeaza albusurile cu un praf de sare, zahar si zahar vanilat. Se scoate blatul din cuptor. Peste blat se intinde un strat subtire de gem iar peste stratul de gem se distribuie uniform bezeaua. In continuare, tot ce mai avem de facut este sa mai punem prajitura cu gem si bezea pentru inca 10 minute la cuptor sau cat sa prinda putina culoare.

La noi a avut mare succes aceasta prajitura si cred ca voi repeta reteta foarte curand. Parca nu prea ne-am saturat cu o singura tava 😁.

Va mai recomand:

Piersici umplute cu crema de cacao

Prajitura Carpati
Prajitura Alba ca Zapada
Prajitura Ecler la tava
Cele mai fragede cornulete cu gem si nuca


Ingrediente (pentru o tava de 25/35cm)


Pentru blat
- 200 gr unt (la temperatura camerei)
- 200 gr zahar
- 5 galbenusuri
- 250 ml lapte
- 350 gr faina
- 10 gr praf de copt
- un praf de sare
- esenta de vanilie
- 1 lingurita scortisoara macinata

Pentru stratul de gem
- aproximativ 300 gr gem

Pentru bezea
- 5 albusuri
- un praf de sare
- 200 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat




Mod de preparare prajitura cu gem si bezea


Prepararea blatului
Mai intai am amestecat intr-un bol faina cu praf de copt, un praf de sare si scortisoara macinata. Am pus bolul deoparte.
In continuare, am pus zaharul si untul moale intr-un bol incapator. Am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, unul cate unul, mixand dupa fiecare. Am adaugat apoi faina si laptele, alternativ, cate putin din fiecare ca sa nu se formeze cocoloase.
Aluatul astfel preparat l-am transferat in tava tapetata cu hartie de copt. Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15-20 de minute sau pana cahd se incheaga compozitia la suprafata.


Cum se prepara bezeaua

Cat timp a stat blatul la cuptor, am preparat bezeaua.
Am pus albusurile intr-un bol, am adaugat un praf de sare si am mixat pana am obtinut o spuma ferma. Am adaugat apoi zaharul si zaharul vanilat, in 2-3 etape. Am continuat sa mixez pana s-a dizolvat tot zaharul. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Dupa aproximativ 15 minute am scos blatul din cuptor. Peste blat am intins un strat subtire de gem iar peste stratul de gem am distribuit uniform bezeaua. Eu am nivelat bezeaua cu o spatula, dar o puteti lasa si mai ciufulita.
Am pus apoi prajitura inapoi in cuptor (tot la 180C) pentru alte 10 minute sau pana cand bezeaua prinde o culoare aurie. Puteti lasa prajitura sa se raceasca in cuptor.
Lasati prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia. La noi s-a mancat fierbinte 😋


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...