PAINE NAAN (RETETA VIDEO)

mai 07, 2021




Dragilor, aceasta reteta de paine Naan a devenit reteta mea preferata de paine de casa. Este incredibil de moale, pufoasa si gustoasa dar si super usor de preparat. Se prepara rapid, la tigaie, si este excelenta la salate, dar si la tocanite. Daca presarati deasupra niste branza rasa si cateva rondele de ceapa verde, painea Naan va fi cea mai gustoasa placinta din lume 😋 Aceasta lipie este foarte asemenatoare cu turtele pe care le facea bunica pe plita sobei, dar parca ceva mai moale, mai pufoasa si mai aromata.

Ce este painea Naan?

Naan este un tip de paine plata, o lipie, foarte populara in Asia. Isi are originile in Iran, dar in prezent este un tip de paine cunoscut in intreaga lume. Aluatul se prepara cu iaurt care ii confera o textura deosebita dar si un gust minunat. Ca agent de crestere se poate folosi drojdie, maia naturala sau praf de copt. Pentru mine cea mai buna optiune este drojdia si ca gust dar si datorita faptului ca usureaza procesul de preparare.


Mai multe retete de paine

Lipii fara drojdie
Paine fara framantare
Paine de casa cu cartofi
Chifle de casa
Focaccia cu cascaval


Cum se coace painea Naan

In mod traditional, acest tip de paine se coace afara, in cuptoare Tandoor, la foc de carbuni sau de lemn. Temperatura din aceste cuptoare este foarte mare, ajunge pana pe la 480 C, iar painea se coace foarte frumos. Evident ca noi nu avem cum sa coacem painea in astfel de cuptoare, dar iese foarte buna la o tigaie bine incinsa.

Cum se serveste painea Naan

Traditional, aceasta delicioasa lipie de casa se serveste calda, unsa cu unt topit. Daca doriti, puteti sa umpleti painea Naan cu toppingurile preferate, cum ar fi legume, carne sau branza, sau o puteti servi la tocanite, supe sau la salata.


Va recomand

Papricas de pui cu smantana si galuste de faina
Ostropel de pui
Gulas unguresc - reteta traditionala
Mazare cu perisoare
Mancare de castraveti murati

Ingrediente (pentru 16 lipii):

- 560 gr faina
- 12 gr drojdie uscata
- 240 ml apa calduta
- 240 gr iaurt simplu, la temperatura camerei
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar

Mai aveti nevoie de:
- 2-3 linguri de ulei pentru uns tigaia
- 2-3 linguri de unt topit pentru uns painea

Cum masuram ingredientele fara cantar?

Instrumente utile :
Robot de bucatarie Heinner HPM-1000WH, 1000W, miscare planetara, accesoriu masina de tocat si blender, bol 5.5 L, 10 viteze + pulse, Alb
Tigaie Tefal Cook'n Clean, 28 cm

Mod de preparare paine Naan


Am pus intr-un bol apa calduta, zaharul si drojdia. Am amestecat si am lasat sa stea 15 minute pentru a se activa drojdia. Dupa 15 minute veti observa ca in bol a inceput sa se formeze spuma.
Am adaugat apoi cam 1/3 din cantitatea de faina si am amestecat. In continuare, am adaugat sarea, iaurtul si uleiul si am amestecat.
Am adaugat apoi restul de faina si am amestecat. Cand aluatul a devenit prea dens pentru a mai amesteca cu lingura, am continuat sa framant aluatul pana cand am incorporat toata faina.
Aluatul astfel preparat l-am transferat intr-un bol uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de aproximativ o ora (sau pana isi dubleaza volumul).


Modelare paine Naan

Dupa ce a crescut aluatul, l-am asezat pe masa presarata cu faina.
Am impartit aluatul in 2 parti egale. In continuare, am impartit fiecare bucata de aluat in cate 8 parti egale (vom avea in total 16 bucatele de aluat)
Am intins fiecare bucatica de aluat in forma de cerc.

Cum se coace painea Naan

Am uns apoi o tigaie cu putin ulei, am pus-o pe foc si am lasat-o sa se incinga bine. Dupa ce s-a incins tigaia, am pus cate o bucata de aluat la prajit. Am asteptat sa se umfle lipia, apoi am intors-o pe cealalta parte si am mai tinut-o 1-2 minute (sau cat sa prinda putina culoare si pe cealalta parte)
Se procedeaza la fel cu celelalte bucatele de aluat.
Painea Naan se unge cu unt topit cat este inca fierbinte. Este atat de gustoasa incat se poate manca goala 😋


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...