PAINE DE CASA FARA FRAMANTARE (PAINE NEFRAMANTATA) - RETETA VIDEO
martie 08, 2017ENGLISH RECIPE HERE
Dragii mei, daca va e dor de painea pe vatra de la bunici, va recomand aceasta paine de casa fara framantare. Este foarte asemanatoare.
Painea de casa fara framantare este o paine minunata, cu coaja crocanta si miezul pufos. In plus, efortul depus pentru a prepara aceasta paine este minim! Am strans deja pe blog mai multe retete de paine. Reteta de focaccia, chifle, paine pentru sandvisuri si multe altele.
Aceasta paine fara framantare este insa, de departe, cea mai simpla si cea mai usoara reteta de paine. Tot ce aveti de facut este sa amestecati toate ingredientele intr-un bol. Nu este necesar sa framantati aluatul nici macar o secunda. Timpul de dospire este insa mai mare decat in mod obisnuit. Aluatul pentru painea de casa fara framantare se lasa la dospit o ora, la temperatura camerei, apoi se pune la frigider timp de 12 ore.
Alternativ, puteti pune aluatul direct la frigider, dar il tineti mai mult, 20-24 de ore.
Dupa ce se scoate din frigider se mai lasa o ora la temperatura camerei.
Painea de casa fara framantare se coace in cratita, primele 30 de minute cu capac apoi fara capac. Daca nu aveti un capac care sa se potriveasca, acoperiti cratita cu folie de aluminiu si dupa 30 de minute inlaturati folia
Tot dupa aceasta metoda am preparat si cozonac fara framantare pe care vi-l recomand cu drag. Am testat si un blat de pizza fara framantare dar nu am fost pe faza sa-i fac poze. Data viitoare :)
Pentru coacere am folositi o cratita de 28cm cu capac. Daca doriti sa preparati o paine mai mica, folositi si o cratita mai mica.
Va mai recomand:
focaccia cu rosii si usturoi,
focaccia cu cartofi si rozmarin
focaccia cu cascaval
paine de casa cu cartofi
paine de casa fara framantare (paine neframantata)
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta paine fara framantare:
- 1kg de faina 650
- 700ml apa calduta
- 1 pliculet de drojdie uscata (7gr)
- 2 lingurite de sare
- 2 lingurite de zahar
In plus : cateva linguri de faina pentru modelat painea si pentru presarat in cratita
Mod de preparare reteta paine de casa fara framantare:
Reteta video
Mai
intai am amestecat intr-un bol faina si drojdia, uscate. Am adaugat apoi faina amestecata cu drojdie, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn.
Trebuie sa obtinem un aluat destul de dens dar umed si lipicios.
Am acoperit aluatul pentru painea fara framantare cu folie alimentara si l-am lasat la dospit, la temperatura camerei, timp de o ora.
Asa arata aluatul dupa o ora:
Am pus apoi aluatul la frigider timp de 12 ore.
Asa arata aluatul dupa 12 ore:
Dupa cum vedeti, a continuat sa creasca si la frigider.
Am rasturnat aluatul pe suprafata de lucru presarata din abundenta cu faina.Am modelat aluatul in forma de paine tragand marginile dedesubt, l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat sa se odihneasca timp de o ora.
Mai spre sfarsitul acestui timp de odihna am pus in cuptor cratita in care urmeaza sa coc painea, goala, si am pornit cuptorul sa se incalzeasca la 200ºC.
Dupa ce s-a incins, am scos cratita din cuptor (cu mare grija pentru ca este foarte fierbinte) si am presarat faina pe fundul cratitei. Am asezat in cratita aluatul pentru painea fara framantare, am pus capacul si am bagat cratita in cuptorul preincalzit (la 200ºC) timp de 30 de minute.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute am inlaturat capacul.
Asa arata painea fara framantare dupa 30 de minute de stat la cuptor:
Am pus painea fara framantare inapoi in cuptor (tot la 200ºC) inca aproximativ 30 de minute.Ca sa verificati daca painea este coapta, o ciocaniti pe spate si trebuie sa sune a gol.
Lasati painea fara framantare sa se racoreasca pe un gratar apoi o puteti servi.
Pentru o paine asa buna cum este painea fara framantare trebuie sa pregatim si o mancarica buna. Va recomand o mancare de praz cu masline si carne de porc sau o mancare de limba cu masline. Sau poate niste ardei umpluti :)
Spor la gatit si pofta buna!
0 comentarii