PASTE A LA GREC
decembrie 14, 2014Ingrediente necesare pentru aproximativ 8 portii de paste a la grec (am folosit o tava cu dimensiunea 25/35cm):
- 400gr paste (de care doriti)- 600gr carne tocata de pui ( sau vita )
- 200gr branza sarata
- 500gr ciuperci
- 1 ceapa mare
- 5-6 catei de usturoi
- 3 linguri pasta de tomate
- 1 lingura ulei
- sare si piper dupa gust
Pentru sosul Bechamel veti avea nevoie de:
- 70gr unt
- 2 linguri faina
- 700ml lapte fierbinte
- sare si piper dupa gust
Puteti suplimenta cantitatile pentru a obtine cantitatea de sos dorita.
Mod de preparare:
Aceasta reteta am gasit-o intr-o brosura de la Lidl, acum vreo doi ani, cred. Pe vremea aia baiatul meu cel mare se uita la Garfield toata ziua si ma batea la cap sa-i fac lasagna. Intamplator, mi-au picat ochii pe reteta si am zis: “maaama, asta-i lasagna cu spaghete!” Si m-am pus imediat pe treaba. Ma rog, am mai modificat reteta pe ici, pe colo (cea originala era fara ciuperci).Dupa cum va spuneam, m-am apucat sa prepar lasagna cu spaghete.
Am curatat ceapa, am tocat-o marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie cu o lingura mare de ulei. Cand a devenit usor transparenta, am adaugat si ciupercile tocate la fel de marunt. Am lasat pe foc cateva minute, pana au inceput ciupercile sa lase apa si apoi am adaugat si carnea. Am condimentat cu sare si piper si am lasat totul sa fiarba pana cand carnea a devenit albicioasa. Acum am pus pasta de tomate si un pahar de apa si am lasat sa fiarba vreo 10 minute. Mai spre sfarsitul fierberii am adaugat si usturoiul pisat. Sosul nu trebuie sa scada prea mult, altfel vor iesi pastele prea uscate.
Sosul de carne fiind gata, am pus si pastele la fiert in apa cu sare si m-am apucat de sosul Bechamel. Am incalzit mai intai laptele pentru ca aveam nevoie de el fierbinte, apoi am pus untul la topit intr-o craticioara. Dupa ce s-a topit complet, l-am luat de pe foc si am adaugat faina, in ploaie, amestecand ca sa se omogenizeze. Am adaugat apoi laptele fierbinte, cate putin, si am amestecat. Am pus craticioara inapoi pe foc, am condimentat cu sare si piper si l-am lasat sa se ingroase.
Intre timp fiersesera si pastele, asa ca am trecut la asezarea ingredientelor in tava. Primul strat este de sos bechamel ( cam 3-4 linguri ). Acest strat este foarte important deoarece impiedica arderea pastelor. Urmeaza stratul de paste fierte si scurse de apa. Aici as dori sa fac o mentiune: nu insistati prea mult cand scurgeti pastele pentru ca e bine sa mai pastreze putina apa. Le rasturnati intr-o strecuratoare si apoi le luati imediat si le puneti in tava peste sosul Bechamel. Urmatorul strat va fi sosul de carne si ciuperci apoi restul de sos Bechamel si branza rasa.
Am pus apoi tava in cuptorul incins in prealabil, timp de aproximativ 30 minute, pana s-a rumenit putin sosul de deasupra.
Daca doriti sa se taie frumos trebuie sa asteptati sa se raceasca. Dupa 15-20 minute pastele absorb sosul in exces si puteti taia.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
0 comentarii