CHIFLE DE CASA

ianuarie 08, 2016


Dragii mei, reteta mea de chifle de casa este pe cat de simpla, pe atat de buna. Chiflele au o coaja subtire, usor crocanta, iar miezul este moale si pufos. Sunt atat de gustoase incat ai mei incep sa le manance goale, inainte sa apuce sa se raceasca complet :)
Pentru aceste chifle am folosit un aluat simplu si foarte usor de preparat, cu drojdie uscata. Acest aluat este foarte bun si pentru blatul de pizza sau focaccia.
Puteti presara chiflele cu mac, susan, seminte sau oregano sau le puteti lasa simple.
Daca folositi ulei de masline, chiflele vor fi mai gustoase dar puteti folosi fara probleme si ulei de floarea soarelui.



Ingredientele de mai jos sunt pentru 10 chifle potrivite ca marime.

Va mai recomand:
focaccia cu rosii si usturoi, 
focaccia cu cartofi si rozmarin
focaccia cu cascaval 
paine de casa cu cartofi
paine de casa fara framantare (paine neframantata)

Ultima reteta video

Fursecuri cu bucatele de ciocolata



Ingrediente necesare pentru a prepara chifle de casa:


- 450-500gr faina
- 1 pliculet de drojdie uscata
- 250ml apa calduta
- 3 linguri de ulei ( de floarea soarelui sau de masline)
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare

Mai aveti nevoie de putin ulei pentru uns chiflele.

Mod de preparare chifle de casa

Am pus intr-un vas aproximativ 450gr de faina cernuta si drojdia si am amestecat. Cantitatea de faina poate sa difere in functie de tipul de faina pe care-l folositi si, daca mai este necesar, puteti sa mai adaugati faina pe parcurs.




Intr-un alt vas, mai incapator, am pus 250ml apa calduta, cele 3 linguri de ulei, zaharul si sarea. Am adaugat faina amestecata cu drojdie, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. 
Cand nu am mai putut amesteca, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina amestecata cu drojdie. Dupa ce am terminat de adaugat faina am mai framantat aluatul cateva minute. Cand terminam de framantat aluatul trebuie sa fie moale, elastic si nelipicios. Daca este necesar, puteti sa mai adaugati putina faina.
Am uns aluatul cu ulei, l-am pus intr-un vas, l-am acoperit si l-am lasat la crescut intr-un loc caldut, 45 de minute - 1 ora. (pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a crescut aluatul, putem incepe sa modelam chiflele. Am impartit aluatul in 10 parti, pentru 10 chifle potrivite ca marime. Daca doriti chifle mai mari, impartiti aluatul in mai putine bucatele.
Bucatelele de aluat le-am modelat in forma de bila si le-am asezat in tava, la distanta unele de celelalte, ca sa nu se uneasca in timpul coacerii. Le-am acoperit si le-am lasat la crescut inca vreo 20 de minute.



Dupa ce au trecut si aceste 20 de minute, am uns chiflele cu ulei apoi, cu ajutorul unui cutit, le-am crestat usor.
Am pus apoi chiflele in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pentru aproximativ 20 de minute (pana se rumenesc). Timpul de coacere poate sa difere in functie de cuptor si de marimea chiflelor.
Dupa ce am scos chiflele din cuptor, le-am acoperit cu un prosop si le-am lasat sa se raceasca. Dupa cum va spuneam, nu au apucat sa se raceasca complet, atat de gustoase sunt :). Sunt foarte bune si pentru sandwichuri.
In mod cu totul exceptional ni se intampla sa mai ramana cate o chifla si pentru a doua zi si sa stiti ca este la fel de buna.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

12 comentarii

  1. Felicitari arata extraordinar ,nu i-mi fac griji pentru gustul lor ,modul de lucru fara repros intr-un cuvant arata de 1 0 !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru reteta! Au iesit absolut delicioase si pufoase :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte gustoase si pufoase. Multumesc tare mult pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru reteta sunt extraordinare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca folosesc drojdie proaspata se schimba cu ceva procesul? Trebuie dizolvata in apa...sau la fel, doar amestecata cu faina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drojdia proaspata se freaca cu o lingurita de zahar pana cad devine fluida apoi se adauga in bolul cu apa, ulei si sare. De obicei, cand folosesc drojdie proaspata, aluatul iese ceva mai moale si este posibil sa aveti nevoie de 1-2 linguri de faina un plus ca sa puteti modela chiflele.

      Ștergere
    2. Este cea mai buna reteta pe care am incercat_o ..si nu mia dat niciodata gres,sunt foarte pufoase si gustoase copilasii mei o adora!

      Ștergere
    3. Ma bucur ca v-a placut reteta mea de chifle de casa! :)

      Ștergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...