PAINE CU MAIA NATURALA- CEA MAI SIMPLA RETETA (VIDEO)

aprilie 09, 2020



Dragii mei, acum cateva zile v-am aratat cum se face maiaua naturala pentru paine. Iata ca a sosit momentul sa va arat si a doua paine pe care am facut-o cu maia, pentru ca pe prima nu am apucat sa o filmez :). Este o paine foarte gustoasa, are un gust usor acrisor pentru ca folosim o cantitate destul de mare de maia. Are coaja crocanta iar miezul este moale si aerat. Aceasta paine de casa cu maia salbatica este si foarte usor de preparat, folosind doar maia, faina, apa si sare. Este o reteta usoara, potrivita chiar si pentru incepatori pentru ca trebuie doar sa amestecati ingredientele si sa impaturiti aluatul de cateva ori. Este nevoie insa de destul de mult timp pentru ca maiaua naturala lucreaza mai lent decat drojdia din comert.




Mai intai se amesteca apa cu maia (plamadeala) si faina si se lasa sa stea 30 de minute - 1 ora. Dupa aceea adaugam sarea si framantam pentru incorporare. Urmeaza la interval de 50 de minute - 1 ora 2 serii de impaturire a aluatului, apoi modelarea mainii cu un timp de odihna de 30 de minute plus un timp de aproximativ 2 ore... Trebuie sa ne apucam de dimineata :)
Painea cu maia naturala preparata dupa aceasta reteta este la fel de gustoasa si a doua zi. Eu o las sa se raceasca complet pe un gratar si o pastrez intr-o punga de hartie.
Pentru aceasta reteta de paine trebuie sa folosim maia lichida, preparata cu cantitati egale de faina si apa. Maiaua trebuie sa fie la 8-12 ore de la hranire, nu folosim maia de la frigider. Eu pregatesc maiaua seara: amestec maia matura cu apa si faina si o las sa stea la temperatura camerei pana a doua zi de dimineata cand ma pot apuca de preparat painea. Intregul proces dureaza mai mult ore iar painea va fi gata candva dupa pranz.
Va recomand cu drag acesta reteta de paine cu maia! Este foarte gustoasa si se pastreaza foarte bine!


Va mai recomand:
Lipii fara drojdie
Paine fara framantare
Paine cu cartofi
Chifle de casa
Placinta cu branza la tigaie




Ingrediente necesare pentru a prepara painea cu maia naturala


- 450 gr faina pentru paine
- 300 gr apa, la temperatura camerei
- 1/2 - 1 lingurita sare
- 150 gr maia lichida (plamadeala)

Pentru maia (plamadeala)
- 50 gr maia matura
- 50 gr faina
- 50 gr apa la temperatura camerei


Mod de preparare paine cu maia naturala



Maiaua se hraneste cu o seara inainte. Am pus intr-un bol curat 50 gr maia, 50 gr faina si 50 gr apa la temperatura camerei si am amestecat bine pentru omogenizare. Am acoperit bolul si l-am lasat sa stea la temperatura camerei peste noapte (8-12 ore).
Pana a doua zi de dimineata maiaua (plamadeala) trebuie sa isi dubleze volumul si sa aiba bulbuci la suprafata. Ca sa sa verificati daca maiaua este gata pentru a fi folosita puneti o cantitate mica de maia (1/2 lingurita) intr-o cana cu apa. Maiaua ar trebui sa pluteasca.
Am turnat apa (la temperatura camerei) intr-un bol incapator. Am adaugat maiaua si am amestecat. Am adaugat apoi faina si am amestecat bine. Am acoperit bolul cu folie alimentara si l-am lasat sa stea aproximativ 30 de minute (cel mult o ora). Aceasta etapa se numeste autoliza.


Dupa ce a trecut timpul necesar pentru autoliza, am presarat sarea peste aluat si am impaturit pentru omogenizare. Trebuie sa trageti de o margine a aluatului apoi sa o trageti peste aluat si sa repetati pana cand este incorporata sarea.
Am mutat aluatul intr-un bol uns cu putin ulei. Este indicat sa puneti aluatul cu partea pe care ati impaturit in jos (il puneti practic cu fundul in sus). Cana repetati impaturirea, il intoarceti ca sa impaturiti pe aceeasi parte. Sa stiti ca aluatul este lipicios si este destul de greu sa-l intoarceti.
Am acoperit aluatul si l-am lasat sa stea 50 de minute (preferabil intr-un loc caldut).
Dupa 50 de minute am impaturit aluatul de cateva ori: am intors aluatul, am apucat margine si am tras-o peste aluat. Am repetat de cateva ori apoi am intors aluatul, l-am acoperit si l-am lasat sa stea alte 50 de minute.
Dupa 50 de minute am repetat impaturirea. Am acoperit aluatul si l-am lasat sa se odihneasca o ora.
Am mutat apoi aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina si l-am modelat in forma de paine.
Aluatul astfel modelat l-am asezat in tava (20-22cm) presarata cu putina faina, l-am acoperit si l-am lasat la dospit, la caldura, aproximativ 1-1,5 ore (sau pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a crescut painea am crestat-o usor cu un cutit ascutit.
Am pus apoi painea in cuptorul preincalzit. Painea cu maia se coace la 240 C in primele 15 minute, apoi se reduce temperatura si se coace timp de 35-40 de minute la 200 C.
Cand o scoateti din cuptor o ciocaniti cu degetele pe spate si trebuie sa sune a gol.
Am pus painea pe un gratar si am lasat-o sa se raceasca complet.
Eu o pastrez in punga de hartie.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

1 comentarii

  1. Această rețetă de chiftele suedeze cu sos de smântână și muștar pare delicioasă! În plus, este o opțiune mai sănătoasă decât prăjirea tradițională în unt, deoarece chiftelele sunt coapte la cuptor. Sosul de smântână și muștar sună și el extrem de gustos și ușor de preparat. Recomand cu căldură adăugarea ienibaharului, deoarece acesta adaugă o aromă specială chiftelelor. De asemenea, este o idee bună să adăugați ceapă verde sau pătrunjel proaspăt pentru un plus de savoare.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...